Hrátky s propagandou a veřejné prostředky

Na facebookovém profilu TV Genus se soutěží o lístky na Benátskou noc. Každý (pokud nemá kvůli svým dotazům redakční cenzurou zakázaný přístup, jako autor těchto řádků) je může získat tak, že kliknutím se stane členem facebookové komunity „Týden v Libereckém kraji“ a pokud bude mít správné pořadí, lístky budou jeho. Pak se mu ale budou zobrazovat zprávy, které Týden v libereckém kraji přináší. Nic divného, kdyby nešlo o politický server firmy Syner, která tak, za lístky na oblíbený festival, loví další ovečky pro svou propagandu. Ale za čí peníze?

Historie firmy Genus TV, a.s. sahá hluboko do divokých devadesátých let, byla založena roku 1993. Již od počátku v jejích orgánech fungovali známí liberečtí podnikatelé, jako Petr Pernička, dlouhé roky stíhaný v kauze nelegálního pašování zbraní (soud jej roku 2009 kvůli procesním chybám zprostil obžaloby) nebo právě spolumajitel Syneru, Petr Syrovátko. Během doby ale prošli orgány Genusu i další známí liberečtí byznysmeni, zejména z prostředí firmy Syner nebo jeho někdejší dceřiné společnosti Investorsko Inženýrská, a.s. jako jsou Petr Kupf, Radim Šlapák nebo Petr Myška.

V její historii nalezneme i jména libereckých politiků, byť často i ti byli spojeni se Synerem. Jako prvního můžeme uvést Jiřího Kittnera, který v dozorčí radě Genusu zasedl jako obchodní ředitel Syneru a řadový zastupitel za ODS, nicméně působil v ní i ještě jako liberecký primátor. V Genusu pak působili další zastupitelé za ODS, jako například ředitel paláce Syner Jaroslav Mestřík nebo ředitel teplárny Termizo, rovněž zastupitel za ODS, Pavel Bernát.

Ačkoliv TV Genus okatě prosazuje ODS s její pravicovou ideologií v duchu hesla „každý sám za sebe“, na volném trhu by si zřejmě nevydělala ani na slanou vodu. Ostatně ani to nepotřebuje. V minulosti (pouze pro příklad) dostávala z kanceláře primátora Kittnera zhruba 750 tisíc ročně každý rok a z Libereckého kraje dokonce kolem 5-ti milionů ročně (za rok 2010 to bylo 5,1 mil.Kč) na TV propagaci, ale hlavně na podivné tištěné médium „Měsíčník Liberecký kraj“, o jehož úrovni (ale např. i aktualizaci) hovoří i jeho webové stránky. Trošku málo muziky za tolik peněz, natož v době, kdy se každý ohání nutností šetřit.

Nicméně TV Genus už cca 4 roky patří Syneru „jen“ 49%. 51% koupila TV Prima, pro kterou zajišťuje regionální zpravodajství. Nutno říci, že dost jednostranně zabarvené (například tím, že v reportážích z drtivé většiny mluví jen zástupci ODS – pořad Minuty o radnici). Týden v Libereckém kraji pak Syneru patří stoprocentně a je v něm o něco (ale ne zase o tolik) ještě více propagandy ve prospěch firmy Syner, ODS a vůbec pořádků posledních dvaceti libereckých let, než v TV Genus.

Redakci mají TV Genus a Týden v Libereckém kraji de facto totožnou a tak je na místě se ptát, zda těch cca 6 milionů, které ročně (a po dlouhou dobu) toto médium dostávalo z kapes všech občanů našeho kraje (letos ovšem bez primátorského příspěvku – exprimátor Korytář jej zatrhl) slouží jako prostředky pro PR stavební společnosti Syner, potažmo ODS, která je s touto firmou proslaveně svázaná. A nejde jen o nákup lístků, které mají přilákat další potenciální čtenáře a objekty manipulace Týdne v Libereckém kraji..

Jaroslav Tauchman

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,