Krok směrem k občanům – městská rada zveřejňuje zápisy ze svých jednání

Rada města Liberce se rozhodla zveřejňovat zápisy ze svých jednání. Jde o jeden z prvních kroků na slibované cestě větší transparentnosti vůči obyvatelům města pod Ještědem.

Jednání rady je již v těchto dnech nabídnuto občanům na oficiálních stránkách města www.liberec.cz. Jde o jednu z prvních vlaštovek a doufejme, že nebude poslední.

Jedná se o druhý významný počin v této oblasti. Prvním bylo přenášení jednání zastupitelstva města on-line, ovšem v pouze v daný čas, bez archivace, tedy bez možnosti, aby si mohli občané, ale například i novináři kdykoliv jednání pustit. V tomto směru vedení města argumentuje případem z Karlových Varů, kde prý na základě posudku z Úřadu pro ochranu osobních údajů nedovolili záznamy archivovat. Obci by pak prý hrozili pokuty za zneužití údajů.

Od druhé poloviny července jsou tedy zveřejňovány zápisy z jednání rady. Dokumenty ovšem, podle vyjádření vedení města, neobsahují na internetu některé (například osobní) údaje. Ovšem celý, kompletní dokument by pak měl být k nahlédnutí na Organizačním oddělení Magistrátu města Liberce v historické budově radnice. Podle vyjádření tajemníka magistrátu jsou, za použití mikrofonů, zápisy z jednání rady města obsahově doslovnými zápisy, stejně jako u zápisů ze zastupitelstva města. Text je pak pouze upravován do spisovného jazyka. 

Co rovněž v dokumentu chybí (a to dost zásadně) je rozhodování „po jménech“, tedy jak kdo za sebe hlasoval. I do budoucna tedy bude velmi obtížné ukázat na konkrétní role radních při jednotlivých rozhodnutí. Rozhoduje tak nadále rada jako kolektivní orgán. Připomeňme, že tato skutečnost byla v minulosti, kdy na radnici vládla ODS, častým argumentem proti podání žalob na rozhodnutí rady a použilo ji i současné vedení, když Antimonopolní úřad uložil městu za zmanipulované veřejné zakázky během příprav na Mistrovství světa v klasickém lyžování 2009. Podle vyjádření vedení radnice není v otázce zveřejněných hlasování jednotný názor.

I přes tyto, někdy bohužel zatím zásadní, nedostatky, se jedná ruku podanou občanům a lze věřit, že „dopilování“ zmíněných přetrvávajících nedostatků je otázkou času. Ostatně i na tom se ukáže, jak je celá snaha o transparentnost myšlena upřímně a seriózně.

Jaroslav Tauchman

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Možná nejambicióznější projekt Libereckého kraje za posledních deset není v dobré kondici. Kolem plánů na vybudování obří fotovoltaické elektrárny v Ralsku krouží lobbisté i
Politické vedení města Liberce je v krizi kvůli rozsáhlé policejní akci, která vypovídá o nebývalé korupci na zdejším magistrátu. Primátor dnes představil kroky, kterými
Mohutná korupční aféra, která ukazuje nebývalé klientelistické prostředí na liberecké radnici, má přesah i na Liberecký kraj. Jak zjistil jako první Náš Liberec, policie
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.