Potřebuje Liberec vysokou školu nebo liberecké firmy další zakázky z veřejných peněz?

Se zájmem sleduji případ obvinění tří osob z uplácení asistenta poslance Michala Babáka pana Šimona Stejkozy.

Ne že by mě taková zpráva v dnešní době překvapila, uplácení je běžné jak houska na krámě, přenášení igelitek s penězi panem poslancem také nerozumím, ale zajímavá je na tomto případu souvislost se členem liberecké ODS panem Zeronikem.

Pan Zeronik je v Liberci známá osoba a jeho neutuchající snahy dělat soukromý byznys utajených majitelů akciové společnosti prakticky stoprocentně za veřejné dotační peníze sleduji již delší dobu. Jedná se o podnikání v souvislosti s koupí kostela Máří Magdalény a koupí bývalé městské základní školy Na Perštýně. Aféra se týká kostela Máří Magdalény.

Již na opravu kostela, který společnost IBERUS koupila od římskokatolické církve, čerpá tato společnost peníze z dotací IPRM pro město Liberec. Na jednu stranu si velmi přeji, aby tato krásná stavba byla zachráněna, ale na druhou stranu mě opravdu mrzí, že je to soukromý majetek a přestože bude opraven za veřejné peníze (cca 60 mil. Kč), tak se může stát, že po uplynutí pěti let bude kostel pro veřejnost uzavřen a bude sloužit pouze soukromým účelům. Zástěrkou získání dotace na opravu kostela, tak aby bylo vyhověno podmínkám IPRM, je nezisková společnost Geotermální energie pro občany.

Ke kostelu společnost koupila přilehlé pozemky, kde podle původních záměrů chtěla budovat hotel, který spolu s kostelem měl tvořit kongresové centrum, tzn. již čistě soukromý podnikatelský záměr. Výstavba hotelu, jak jinak, měla být financovaná opět z dotací, ale jak jsem zaslechla, tak ji nebyly peníze z příslušných fondů pro rozvoj cestovního ruchu přiděleny.

A najednou v souvislosti s aférou uplácení u pana poslance Babáka se dozvídám, že padl záměr s kongresovým centrem, a vedle kostela by se měla stavět soukromá vysoká technické škola a shánějí se dotace na ministerstvu školství. A jsem z toho vážně jelen.

Chce společnost, kterou pan Zeronik zastupuje, vážně provádět nějaký smysluplný podnikatelský záměr, stavět něco, co Liberec opravdu postrádá a potřebuje, např. z hlediska rozvoje cestovního ruchu, a co také přinese akcionářům přiměřený zisk, anebo za každou cenu postavit něco – cokoliv, na co sežene dotaci a bude z toho dobrá stavební zakázka pro spřátelené firmy z veřejných zdrojů? Je to tak, že když neseženeme dotaci na ministerstvu pro místní rozvoj, tak budeme shánět jinou na ministerstvu školství a když ani tam nepochodíme, tak třeba na ministerstvu kultury, zemědělství atd? Je to tak, že je skoro jedno co postavíme, hlavně když to někdo soukromým podnikatelům zaplatí?

Potřebuje Liberec soukromou vysokou technickou školu, když má Technickou univerzitu se strojní a textilní fakultou, které mají tradici, dobré jméno, a studijní obory jsou na úrovni odpovídající modernímu průmyslu? Je potřeba další technická VŠ, když v nedaleké Mladé Boleslavi je soukromá vysoká škola, která nabízí studijní obory šité na míru automobilovému průmyslu? Nedostatek absolventů technických oborů není způsoben nedostatkem nabídky příslušných studijních oborů, ale malým zájmem studentů, kteří mnohdy preferují méně náročné studijní zaměření. O co tedy firmě, kterou pan Zeronik zastupuje, jde? O to vyplnit mezeru na trhu, nebo o veřejné peníze za každou cenu?

Pan Zeronik obvinění nechápe. Říká, že byli osloveni, že se jejich projekt líbí, a jeli ho tedy představit. Já zase nechápu, proč projekt na soukromou školu jeli představit asistentovi řadového poslance a ne odborníkům na ministerstvo školství. Dále pan Zeronik říká, že byl v nesprávný čas na nesprávném místě. Nevím, kolikrát celkem byl pan Zeronik na nesprávném místě u pana Stejkozy, ale podle sdělení policie bylo těch schůzek více. Vypadá to, že pan Zeronik tak dlouho a opakovaně chodil na ta nesprávná místa, až se jednou ucho utrhlo.

Jsem opravdu zvědavá, jak se bude aféra vyvíjet dál, protože se skepsí očekávám, že se to může zamést pod koberec, již to známe, spousta afér vyšumí do ztracena. Nejvíce by nás na tom ale mělo zajímat to, jak se hospodaří s veřejnými penězi, zda jdou dotace na potřebné projekty, zda tyto veřejně podporované investice nejsou předražené, zda se peníze z nich neztrácejí do stranických kas a do soukromých kapes. A na tyto otázky si můžeme, podle toho, co se nyní v Liberci děje, odpovědět všichni sami.

Alena Dvořáčková, Občanské sdružení Staré Město Liberec

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Nejdříve je třeba zdůraznit, že Základní síť sociálních služeb v Libereckém kraji je třeba upravit a zrekonstruovat. Za celou dobu existence krajů nebyla základní
Vedení statutárního města Jablonec nad Nisou si je vědomé toho, že cena za pozemky u přehrady v lokalitě Tajvan je vysoká. V této výši ji majitel pozemků
Náš Liberec přináší znění dopisu historika umění a architektury Pavla Karouse, kterým se obrací na zastupitele města Liberec ve věci výstavy Socha a město
Vážená redakce „Náš Liberec“, vážení čtenáři, dne 25.5.2021 jste uveřejnili na Vašich stránkách rozhovor s Ing. Miloslavou Pošvářovou. Člověk, který se danou problematikou nezabývá,