Zeronikovi a jeho společníkům hrozí až šest let

Korupční aféra kolem významného člena liberecké ODS Jiřího Zeronika (ten nedávno členství v ODS pozastavil), který se měl pokusit podplatit asistenta poslance Věcí veřejných Michala Babáka Šimona Stejkozu, má další pokračování. Podle vyjádření Protikorupční policie nebylo žádné obvinění staženo, naopak – Zeronikovi a dvěma dalším podnikatelům, kteří se měli na uplácení podílet, hrozí až šest let žaláře. Jiří Zeronik, Milan Hnilica a Josef Šlechta podle policie měli nabízet asistentovi úplatek ve výši 15. milionů korun, aby tak získali čtvrt miliardovou dotaci na realizaci soukromé vysoké školy v Liberci.

Jiří Zeronik, vlivný člen liberecké ODS, který pro tuto stranu vykonával například i „špinavou práci“ před volbami, si obvinění z uplácení vyslechl společně s Josefem Šlechtou, který s ním působí v obecně prospěšné společnosti Čistá energie – nové technologie pro 21. století. Další obviněný – Milan Hnilica měl podle Zeronika působit jako lobbyista, kdy měl zprostředkovat kontakt mezi Šlechtou a Zeronikem a poslaneckými kruhy. Policie zatkla jednoho z obviněných přímo ve Sněmovně parlamentu ČR při předávání části úplatku, který měl sloužit jako záloha.

Aktivity bývalého zastupitele za ODS a člena privatizační komise města, Jiřího Zeronika se točí kolem firmy Iberus. Tato firma využívá možnosti existence anonymních listinných akcií (v takové míře jako v České republice je tato forma vlastnictví povolena ještě na Marshallových ostrovech a na ostrově Nauru) , její jednatel, Jiří Zeronik, opakovaně odmítl veřejnosti i zastupitelům sdělit, kdo za touto firmou stojí. Na zastupitelstvu ale několikrát padlo, že by to mohl být bývalý náměstek Jiřího Kittnera, Pavel Krenk z ODS.

Krenka se Zeronikem v současné době prošetřuje protikorupční policie ve věci tunelování městského majetku v rámci příprav na MS v lyžování v roce 2009.

Firma Iberus, skrze narychlo založenou o.p.s Geotermální energie pro občany, žádá v současné době cca 120 milionů z evropských fondů na vybudování kongresového centra hlavně hotelu v prostorách kapucínského kostela sv. Máří Magdalény a přilehlého konventu v liberecké Jungmannově ulici. Více se dočtete v článku Geotermální energie pro občany Liberce nebo tunel na evropské dotace?

Nyní zřejmě své záměry firma, kterou vlastní neznámý majitel a zastupuje Jiří Zeronik, změnila a hodlal v areálu vybudovat soukromou školu technického typu, na kterou se podle policie měla snažit úplatkem získat dotaci 250 milionů Kč.

Firma Iberus i v Liberci podniká ve školství. Patří jí soukromá základní škola Doctrina, která rovněž čerpá veřejné prostředky. Počátkem tohoto roku dokonce organizovala petice za to, aby jí město přispívalo stejné částky na stravné jako veřejným školám. Kvůli Doctrině město ztratilo i park Na Perštýně, který dnes chce Iberus spolu s městem za evropské peníze renovovat. Do školy chodí i děti libereckých politiků – jako například nynějšího náměstka pro ekonomiku, Jiřího Šolce (Liberec občanům), který se ještě jako opoziční zastupitel za prodej parku na Perštýně anonymní firmě Iberus velmi zasazoval. O celém případu Doctriny a prodeje parku si přečtete v jiné části webu.

Jméno Pavla Krenka, o kterém se hovoří jako o hlavní postavě za firmou Iberus, se objevilo i v případě, kdy si podivná s.r.o. Euridika Bohemiae snažila získat lukrativní nemovitost v centru města, když předstírala charitativní činnost.

Sám Jiří Zeronik se podle vlastního vyjádření nyní chce věnovat rodině. Všechna obvinění důrazně odmítá.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Korupční kauza kolem evropských dotací v Liberci, kde je žalován hejtman Martin Půta a největší česká stavební firma Metrostav, se opět protáhne. Obhajoba se stále
Dnes se v Liberci u soudu četly odposlechy, které celkem jasně vypovídají o korupčním zázemí kolem projektu kostela sv. Máří Magdalény. Znalci obhajoby se rovněž
Dnes u krajského soudu v Liberci začíná další stání v rozsáhlé korupční kauze kolem zneužívání evropských dotací v Liberci. Obžalováni jsou manažeři největší české stavební firmy Metrostav,
Během včerejšího jednání se četly další výpovědi svědků, které byly opřené o listinné důkazy, mimo jiné o odposlechy mezi lobbisty z Metrostavu a jeho vedením.