Další trafika ze státního aneb liberecká ODS a ministerstvo zemědělství

Nejen liberecká ČSSD má dnes problém vysvětlovat veřejnosti svou personální politiku, na kterou ukázal případ zaměstnání bývalého náměstka primátora Kittnera Milana Šíra v Technických službách města Liberce.

Na své si přišel i neúspěšný lídr ODS Libereckého kraje při posledních volbách do Poslanecké sněmovny, Zdeněk Mach. 

Toho stačil ještě narychlo odvolaný ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS) jmenovat na lukrativní a vysoce odbornou pozici ředitele Státní rostlinolékařské správy , na kterou ovšem Mach nemá ani vzdělání ani praxi. Není zde ovšem vůbec sám a odborně nekompetentními politiky z Liberce se to na ministerstvu zemědělství jenom hemží.

Fuksa jmenoval Macha doslova za pět minut dvanáct, těsně předtím než se sám musel poroučet, když ho premiér Nečas odvolal, pravděpodobně kvůli vnitřnímu boji v jejich vlastní straně – ODS.

Zdeněk Mach přitom nemá na tuto na výsost odbornou a pro stát důležitou funkci příslušné vzdělání ani praxi. Mach, rodák ze Semilska, se před svým vstupem do politiky živil jako technický pracovník, když předtím vystudoval střední textilní školu. Vzdělání si doplnil až před volbami v roce 2010 na soukromém institutu CEVRO v Praze, které založil bývalý ministr Ivan Langer z ODS. Mach zde získal titul bakalář politologie (v roce 2009).

Ani získání titulu na soukromé škole Machovi nepomohlo od toho, aby ho vlastní voliči při parlamentních volbách „nevykroužkovali“, čímž nebyl zvolen poslancem, ač vedl kandidátku Libereckého kraje. Podobný osud stihnul i libereckého poslance za ODS Tomáše Hasila – i jeho voliči poslali z poslaneckých lavic domů.

Mach ovšem prostředí na ministerstvu zemědělství dobře zná. Ačkoliv se kvůli vůli voličů ODS nedostal do parlamentu, ministr Fuksa si jej zaměstnal jako svého poradce, ač se zemědělstvím měl společného jen to, že byl členem zemědělského výboru v době, kdy byl poslancem. A aby to nestačilo, Zdeněk Mach stačil zařídit lukrativní místo i pro svou dceru – Hannu. Hanna Mach (bývalá oblastní manažerka ODS v Semilech) pracuje pod náměstkem Jurajem Chmielem, v úseku pro společnou zemědělskou a rybářskou politiky EU.

Otec a dcera Machovi nejsou jedinými politiky z Liberecka, kteří se usadili v resortu zemědělství. Šéfem pozemkového fondu se například stal i neúspěšný kandidát na libereckého hejtmana, Radim Zika. Opět bez jakékoliv odpovídající kvalifikace a vzdělání (Zika získal titul bakalář na soukromé škole v Kolíně). Sebou Zika přivedl i Petru Havlínovou (členku oblastní rady ODS), ta se stala jeho náměstkyní a má vedle Ziky na Pozemkovém fondu zásadní slovo. Šéfem sekce a kanceláře ředitele je Nikola Bradíková, která dříve pracovala se Zikou na libereckém hejtmanství.

Z Liberce přišel i Michal Frydrych, který šéfuje sekci poradenství. Ten musel odejít z Pozemkového fondu v Liberci, když dopustil prodej pozemku ve Vesci za 128 tisíc Kč spekulantovi z liberecké ČSSD Lukáši Plechatému, který na něm vydělal na úkor města 9 milionů a 5 domů v centru. Radim Zika si je poté na vedení Pozemkového fondu do Prahy povolal jako odborníka.

A po komunálních volbách v roce 2010 se stal Zikovým náměstkem i Bohuslav Kabátek z libereckých Věcí veřejných. Ty jsou nyní v koalici s ČSSD, Libercem občanům a částí Unie pro sport a zdraví. ODS v Liberci plní roli tichého koaličního partnera. Zda Kabátek, stejně jako jeho další liberečtí kolegové na ministerstvu zemědělství, nemá pro výkon funkce patřičné vzdělání ani praxi, je otázkou, nicméně o něm nebylo za skoro rok v jeho funkci slyšet a v libereckém zastupitelstvu je jedním z nejvíce mlčících a absentujících zastupitelů.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody