Cenzura (opět) v Liberci – už ani komiks nebude

Nemálo z nás si oblíbilo komiks s názvem „Co týden dal a vzal“, který poslední krátký čas počátkem každého týdne vycházel v Libereckém deníku. Teď je s ním konec.

Důvod? Prostě se to nelíbí některým libereckým politikům (ukážeme si kterým) a za reálného kapitalismu platí víc než svoboda slova svoboda trhu a maximalizace zisku.

Není to poprvé, co zdejší mocní (nebo spíš nemocní mocí) zasáhli do chodu regionálního média. například v červnu tohoto roku „důrazné protesty“ ze strany parodovaných musel zmizet z internetové verze Libereckého deníku rozhovor s levicově orientovanou uměleckou skupinou Guma Guar (stáhnut byl po několika málo hodinách), která si při svém vystoupení v Liberci dovolila dělat legraci z napojení firmy Syner na zdejší politiku.

Ani ne půl roku na to tu máme další zásah vydavatele proti tvůrčí svobodě redaktorů. V Libereckém deníku v posledních několika málo týdnech vycházel pravidelně každý týden komiks s názvem odkazujícím na kdysi populární pořad „Co týden dal a vzal“. S někdy méně, povětšinou ale více vtipným nábojem glosoval události liberecké politiky, které často dával do souvislostí s jinými aktuálními nebo už naopak zevšeobecnělými tématy. A to se mu stalo osudným.

V předposledním čísle si bral na paškál situaci v liberecké ČSSD, zejména pak kolem jmenování zastupitele Milana Šíra (ČSSD) do libereckých technických služeb, kde nebyl znázorněn jinak než jako muž sedící v trafice. Na zasedání libereckých sociálních demokratů za to pak (nejen) z úst jmenovaného schytal pěknou salvu kritiky.

Posledním (a možná tím právě nejosudnějším) bylo vydání, které dávalo do souvislosti eroticky laděný kalendář českodubských hasiček a místní politickou scénu. Vedle nikterak nevkusných či nemravných koláží libereckých zastupitelek vystupujících v roli modelek se zde objevil i „SuperJirka“ – koláž exprimátora za ODS Jiřího Kittnera coby Supermana, jen pod košilí hrdiny neprobleskovalo supermanské „S“, ale „S“ jiné – logo Syneru.

Svoje znázornění (skutečně nikterak hanlivé) v komiksu nemohla rozdýchat především předsedkyně liberecké KSČM Dana Lysáková, která nelitovala energie, aby zavalila zdejší redakci Libereckého deníku, ale zejména jeho ekonomické vedení mimo město, rozhořčenými dopisy, kde vyúčtovávala, o kolik že na její podnět přijde vydavatelství na předplacených kupcích i zrušených inzercí.

K ní se nepřímo přidal i Jiří Kittner, který ve svém článku označil komiks za nehoráznost a překročení všech hranic, jelikož je zde znázorněna i jeho manželka (ta tu ale na rozdíl od zastupitelek nebyla jako modelka, jen svého chotě v „supermanském“ držela kolem ramen).

A výsledek? Vedení Vltava-Labe press, pod které i Liberecký deník spadá, se (opět) rozhodlo nedráždit zdejší politiky, ale hlavně předejít snižování zisků a komiks proto zakázat. Když jde o peníze, cenzura není na škodu. Ostatně neudělalo tak vůbec poprvé,a to nejen v případu s Guma guar. Dokonce i na stránkách facebooku zmizel komentář Libereckého deníku, který pravý důvod konce komiksu vysvětloval. U dalšího příkladu cenzury v libereckých médií a chamtivosti jejich vydavatelů tak dostává lidové rčení „Mlčeti zlato“ trošičku mrazivý nádech.

Těch několik málo dílů komiksu parodujících libereckou politiku, které stačily před zákazem ještě vyjít naleznete (tedy zatím naleznete) na facebookovém profilu Libereckého deníku.

Jaroslav Tauchman

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou