Michal Frydrych – příběh libereckého úředníka

V pátek 11.listopadu ohlásil odchod ze své funkce vedoucí sekce poradenství Pozemkového fondu ČR, Michal Frydrych. Důvodem byly informace o podezřelých nákupech pozemků členy jeho rodiny i o směnách, které se objevily v médiích.

Michal Frydrych ovšem neopouští Pozemkový fond poprvé. V nedávné minulosti musel odejít kvůli jiné kauze i ze svého původního místa v Pozemkovém fondu v Liberci. 

Poté si je coby odborníka povolal (de facto jej povýšil) do Prahy Radim Zika (ODS), který se stal šéfem Pozemkového fondu, když neuspěl jako kandidát na hejtmana. Pojďme se tedy podívat na jednu zajímavou úřednickou kariéru.

Michal Frydrych na sebe upozornil v roce 2004. Tehdy vyšlo najevo, že v říjnu tohoto roku umožnil prodej (je podepsaný pod kupní smlouvou) jednoho z klíčových pozemků v lokalitě plánované výstavby lyžařského areálu ve Vesci za 128 tisíc korun. Přitom již v červnu roku 2004 bylo rozhodnuto, že se v Liberci bude konat mistrovství v klasickém lyžování v roce 2009, když Liberec porazil v pořadatelském klání Oslo. Podle mluvčího tehdejšího organizačního výboru, ale bylo de facto rozhodnuto již minimálně o rok dříve.

Nicméně pozemky, o kterých se již minimálně čtvrt roku vědělo, že na nich bude stát běžecký areál ve Vesci získal se svým společníkem za směšných 128 tisíc korun liberecký podnikatel z liberecké ČSSD. Ti tyto pozemky za dva roky prodali městu Liberec za neuvěřitelných 8,4 milionu korun a získal k nim ještě pět domů v centru města. Pokud by totiž město pozemky nezískalo, nemohl by se lyžařský šampionát konat.

Vedoucí Pozemkového fondu v Liberci, zodpovědný za prodej pozemků spekulantovi, Michal Frydrych, ač de iure postupoval v pořádku, byl téhož roku (2006) z postu odvolán. Bránil se, že o tom, že se ve Vesci bude konat mistrovství nevěděl, ani čtvrt roku po rozhodnutí o získání pořadatelství, ač této zprávy byla plná média. A toho samého, odvolaného, Michala Frydrycha si přivedl jako odborníka, kterého si dle vlastních slov váží pro jeho zkušenosti, na pražské vedení Pozemkového fondu ČR, právě Radim Zika z liberecké ODS, poté co byl jmenován do funkce šéfa Pozemkového fondu, na kterou ovšem sám neměl ani vzdělání ani praxi. Frydrych se stal šéfem poradců Radima Ziky.

S Radimem Zikou ovšem Michala Frydrycha nepojí jen společná kariéra na Pozemkovém fondu. Jsou, respektive byli to i „sousedé“. Zika totiž nakoupil s bývalým zastupitelem za ODS a svým přítelem Hynkem Tampierem rozsáhlé pozemky v Machníně (Tampier, který spoluvlastnil firmu oaza-net spolu s dnes stíhaným náměstkem za ODS Pavlem Krenkem Zikovi na nákup pozemků půjčoval).

Tyto pozemky, které Zika a Tampier nakoupili jako travní plochy se pokusili v roce 2009 zhodnotit, když jim mělo zastupitelstvo prohlašovat změnu územního plánu na stavební parcely. Jelikož jsme o chystané změně územního plánu, kde si ještě před volbami chtěla zhodnotit pozemky vedle Ziky a Tampiera velká škála libereckých politiků a podnikatelů, informovali, záměr nevyšel.

Tyto rozsáhlé pozemky v Machníně (cca 30 tisíc metrů čtverečních) jsou v současnosti napsány již jen na Hynka Tampiera. Ovšem hned vedle vlastní daleko větší pozemky (dohromady cca 120 tisíc metrů čtverečních) trojice mužů – podnikatelé Arnošt Kořenovský, Jaromír Johann a Michal Frydrych. V novém územním plánu se tato nevyužívaná zemědělská půda (pozemky, které nakoupil R.Zika s H.Tampierem i pozemky Michala Frydrycha jeho spoluvlastníků) má stát „plochami územních rezerv“, dá se počítat, že tak nemálo vzroste jejich cena.

Podnikání s pozemky se ovšem u Frydrychů zřejmě dědí. A zejména „čuch“ na to, od koho odkoupit restituční nároky. Otec Michala Frydrycha Jiří Frydrych takto například koupil v roce 2004 velmi levně téměř 18 hektarů polí a luk v Albrechticích. Od několika lidí totiž odkoupil restituční nároky. Ti, kteří nároky odkoupili, pak v některých případech nemuseli o prodávané pozemky soutěžit.

Pozemkový fond, kde pracoval Frydrych mladší, poté Frydrychovi staršímu navíc udělil výjimku, aby mohl s pozemky dále obchodovat. Tyto případy dokonce prošetřovala policie, nic se jí ale nepodařilo prokázat. Podobně jako v případu s pozemkem, který blokoval MS v lyžování, vše bylo de iure v pořádku.

Svoje o obchodování se státem i městem ví i firma FM Real Plus, kterou zakládal Michal Frydrych (roč. 1973, vymazán z FM Real Plus jako společník 4.5. 2009), ale nyní je zapsaným jednatelem Jiří Frydrych (ročník 1944, zapsán jako společník 4.5.2009). V roce 2010 udělala s městem Liberec směnu pozemků „za všechny prachy“. Pozemek FM Real Plus ( 8.841 m2) se nacházel v povodňové zóně u stadionu FC Slovan a byl jí 29.4. 2010 směněn náhradou pozemek cca 14x větší (125.283 m2) v Machníně.

Ovšem několik let předtím město o zablokování u Pozemkového fondu pozemku neuvažovalo, najednou ho ale potřebovalo. Zástupci tehdejší radniční koalice (ODS, ČSSD, USZ) tuto směnu odůvodnili strategičností pozemku a potřebou rozvoje sportovního zázemí v místě.

A jak se firma FM Real Plus dostala k pozemku u Slovanu? Nečekaně přes restituční nárok jedné osoby z obce Pětipsy, které nemohl stát vrátit pozemek a tak jí náhradou byl vybrán pozemek v Liberci, zrovna v povodňové zóně, nedaleko fotbalového stadionu…FM Real Plus posléze parcelu prodala (v květnu 2011) libereckému podnikateli Janu Imlaufovi, který je známý svými vazbami na zdejší ČSSD (z jeho firmy Imstav přišel dělat na radnici náměstka Jiřímu Kittnerovi člen liberecké ČSDD Ivo Palouš) za 2 116 000 Kč.

s využitím zdrojů Jaroslav Tauchman

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Liberecký přední představitel ODS a chráněnec prezidentského kandidáta Přemysla Sobotky Radim Zika musel odejít z čela Pozemkového fondu a nakonec i z kandidátky do
Radim Zika, který musel odejít z čela Pozemkového fondu, když ho dostihli skandály s podezřelými prodeji pozemků a podivnou personální politikou, má zase co
Radim Zika, někdejší kandidát na hejtmana Libereckého kraje za ODS, musel rezignovat na svou funkci. Ač se v oficiálním prohlášení píše, že je to
Policie se v posledních dnech začala zabývat dvěma případy, které souvisí s libereckou politickou scénou. Jedním z nich je směna nemovitostí, kterou na Pozemkovém