Se souhlasem města má zmizet velký kus zeleně nad lesním koupalištěm

Stavební úřad vydal souhlas s umístěním staveb v lokalitě Liberec-Horská -,,Slunný palouk“ a to i přesto, že výstavba rodinných domů je v těchto místech v rozporu s platným územním plánem. Současnému vedení města tento rozpor nevadí a záměr rozsáhlé výstavby podporuje.

Část pozemků je přitom stále vedena jako plochy přírody a krajiny a část jako plochy rekreace a sportu. Na těchto plochách je dle zákona výstavba rodinných domů nepřípustná.

Pokud se má využití ploch změnit, je to v pravomoci zastupitelstva, které tuto změnu musí projednat a schválit. Avšak v tomto případě si tuto pravomoc samovolně převzal stavební úřad. Přesto, že současné vedení města bylo na danou skutečnost ze strany zástupců Změny pro Liberec opakovaně upozorňováno, rozhodlo se stavebnímu úřadu jeho postup posvětit.

Místo toho, aby se vedení města odvolalo ke Krajskému úřadu (a podpořilo tak připomínku vlastního právního odboru z roku 2009), tak raději se soukromým investorem jedná o odkupu části pozemků směrem k Tiché cestě, a o změnách hustoty zástavby podél ulice U Koupaliště. Opět tak jde na ruku investorům, kteří podíl na pozemcích odkoupili v roce2008 od původních majitelů a kde v kupní smlouvě jasně stojí, že se jedná převážně o plochy přírody a krajiny, tedy bez možnosti stavět. Tyto pozemky díky postupu stavebního úřadu mnohonásobně zvýšily svou hodnotu.

Osobně si myslím, že to velmi to připomíná kontroverzní případ z minulosti, kterým se zabýval i ombudsman – výstavbu obchodního domu Plaza. I zde bylo územní rozhodnutí vydáno na pozemky, které byly v územním plánu vedeny jako veřejná zeleň, tedy nezastavitelné. A i zde byl tehdejší protiprávní postup stavebního úřadu ponechán bez odezvy vedení města. I když ve vedení města sedí jiní lidé, zaběhnuté způsoby se nemění.

Zuzana Kocumová, městská zastupitelka zvolená na kandidátce Unie pro sport a zdraví

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Tak tu máme další krajský pokus o rozdělení financí pro sportovní kluby, tentokrát „úspěšný“, protože prošel zastupitelstvem Libereckého kraje. A to přesto, že přidělování
Výrok dne: „Tak k čemu byla ta měsíční masáž o tom, jak potřebujete pro ty tři velké kluby tři až pět milionů na jejich
Žádat či nežádat odstoupení generálního ředitele krajské nemocnice, přímo odstoupení navrhovat nebo mu naopak vyjádřit důvěru? To je téma, které v současné době řeší hodně
Po nedávném návratu vlků na Českolipsko se nyní do Libereckého kraje vrátili také medvědi. Nejedná se ale o medvědy čtyřnohé, které bychom mohli potkat