Komentář k vývoji hospicové a paliativní péče v Libereckém kraji

Na listopadové zasedání Komise zdraví a prevence libereckého magistrátu přijal pozvání radní Libereckého kraje Pavel Petráček (ČSSD). Na programu byla totiž hospicová a paliativní péče a pan Petráček nás seznámil s postupem Kraje v tomto směru. Na konci svého projevu se ohradil proti mému výroku z facebookové konverzace se starostou Hrádku n/ Nisou panem Půtou, kde jsem se vyjádřila, že vedení kraje zase tak moc v hospicové péči nedělá.

Ve srovnání s činností občanského sdružení Hospic pro Liberecký kraj a s činností Domácí hospicové péče sv. Zdislavy, jejichž členové pracovali a pracují převážně zadarmo a ve svém volném čase, mě činnost krajských politiků zaměstnaných za peníze daňových poplatníků skutečně nijak neomračuje. Za důležité od politiků totiž považuji najít zdroje na ty činnosti, které má ve svých předvolebních slibech. A zdroje, které Liberecký kraj od roku 2008 do roku 2011 na hospic našel, nejsou zrovna přesvědčivé.

Kraj zřídil fond na rozvoj paliativní péče, kam v roce 2010 převedl 1 500 000 korun. Těchto jeden a půl milionu však bylo připraveno už někdy v roce 2007 bývalým krajským vedením a to přímo na rozvoj paliativní hospicové péče a na které nás, po vzniku sdružení Hospic v roce 2008, upozornila Ing. Kočárková, tehdejší členka finančního výboru, a na které jsme zase upozornili současné vedení Kraje my z hospicového sdružení.

V roce 2011 přerozdělil kraj z fondu dalších 1 400 000. Na rok 2011 tedy našlo současné vedení kraje ve svém rozpočtu částku o 100 000 menší než vedení před rokem 2008. Vhodnou budovu na hospic objevilo Statutární město Liberec za primátorování Jana Korytáře (Změna pro Liberec) na návrh zastupitele Morávka(KSČM). Po odvolání primátora v dubnu naštěstí město tuto ideu neopustilo a skutečně ji nabídlo zdarma Libereckému kraji (jedná se o budovu bývalého dětského domova U Sirotčince v centru města Liberec).

Na adresu pana radního Petráčka musím ovšem přiznat, že se od našeho prvního setkání v roce 2008, kdy vůbec netušil, co to hospic je, v problematice dobře zorientoval. Jak se blíží krajské volby, vedení kraje přece jen zintenzivňuje úsilí, aby skutečně hospic stál. V projektu rozvoje paliativní a hospicové péče, kterou sdružení Hospic pro Liberecký kraj poskytlo radním kraje na jaře roku 2009, se počítalo s výstavbou v roce 2012. Podle současného stavu, jak podotkl pan Petráček, se nejspíš začne až roku 2013. Hlavní zásluhu na rozvoji hospicové péče stále vidím v aktivních lidech, kteří nepolevují ve svém tlaku na politiky, aby skutečně dělali to, co před volbami slibovali.

Komise zdraví a prevence Rady města Liberec navrhla (s podporou celého politického spektra), aby do budoucna byl do rozpočtu města zahrnut i pravidelný příspěvek na provoz nového hospice. Provoz hospice s 28 lůžky stojí okolo 20 miliónu ročně. Na provoz by přispívaly pojišťovny, dotace z ministerstva, klienti, drobní dárci a zhruba 5 miliónů by zbylo na Liberecký kraj. Pokud si částku cca pěti milionů, kterou by dohromady měla ročně přispívat města a obce, rozdělíte na všechny obce a města v Libereckém kraji, neměla by být suma pro statutární město Liberec nijak neúnosná.

Halina Doležalová, předsedkyně občanského sdružení Hospic pro Liberecký kraj
členka Komise zdraví a prevence při magistrátu města Liberce za Změnu pro Liberec

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Tak jsem si s kolegyní přečetla zveřejněné výsledky forenzního auditu na krajské záchrance. Lékaři i nelékaři tam mají nadprůměrné finanční ohodnocení. Zhruba o 40%
V říjnu roku 1989 jsem se vzorkem vlastní moče nedočkavě běžela do nemocniční laboratoře. Druhý den se moje tušení stalo potvrzenou skutečností. Jsem těhotná!
Rozhodla jsem se zúčastnit pochodu homosexuálů, který se koná v sobotu 13.8.2011 v Praze. Správnost mé podpory tomuto pochodu potvrdil svými homofobními aktivitami pan
Lidé v nemocnici podepisují petici na podporu požadavků Ing. Raise, člena dozorčí rady na prošetření nedostatků v hospodaření KNL a.s. na které upozornila v