Liberec platí hokej financováním Tipsport arény a živí konta kamarádů ze Syneru

Jaromír Baxa ve svém rozhovoru pro MF Dnes dobře objasnil, jak je to s výrokem radnice, že město nepodporuje extraligový hokej a nepodporovalo ho ani v minulých letech.

Z předložených faktů vyplývá, že na splátku arény, na Sportovní areál Liberec a na provoz arény firmě S-group FACILITY MANAGEMENT, s.r.o. posílá město 54 milionů Kč a že se tato částka bude každý rok zvyšovat.

Sportovní areál Liberec vrátí městu 35 milionů Kč, takže 19 milionů je čistý příspěvek na provoz. Vrácených 35 milionů město použije na splátku dluhu, protože město splácí arénu ve splátkách dluhopisů. Ze dvou miliard, které Liberec dluží, je za arénu 600 milionů, lze tedy snadno spočítat, že 30% splátek dluhopisů činí splátka arény.

Občané města Liberce zaplatí na arénu, tzn. na hokej a zisk bossů SYNERU ročně 54 milionů Kč, tedy 540 Kč každý od nemluvňat až po starce. Teprve, když město z daní občanů zaplatí tuto modrou daň, tak mu zbude na ty ostatní výdaje a služby o nichž tak krásně mluvil náměstek Šolc, když ve Zpravodaji ospravedlňoval zvýšení daně z nemovitostí.

Moje podezření o živení bossů ze SYNERU vychází z veřejně dostupných informací v obchodním rejstříku. Arénu a související areál si od města pronajímá firma S group SPORT FACILITY MANAGEMENT, s.r.o. a tato firma nemovitosti již provozuje komerčním způsobem, s tím, že ji na provoz město přispívá ještě 14 milionů Kč ročně. Majitelem společnosti S-group FACILITY MANAGEMENT, s.r.o je S group holding a.s.

Podle výkazu zisků a ztrát S-group FACILITY MANAGEMENT, s.r.o za rok 2009 činil výsledek hospodaření této firmy za účetní období 13.840.000 Kč, výsledek hospodaření před zdaněním 18.341.000 Kč. Velmi slušný zisk na společnost se 76 zaměstnanci, z nichž 4 členové řídících orgánů pobírají průměrný plat téměř 50 tisíc měsíčně (zdroj Sbírka listin v OR).

Pro doplnění výsledek S-group FACILITY MANAGEMENT, s.r.o za r. 2008 činil 11.407.000/13.107.000 Kč a za rok 2010 5.180.000/7.562.000 Kč. Ve Sbírce listin v OR u společnosti Bílí Tygři Liberec s.r.o. lze nahlédnout do Zprávy o vztazích mezi propojenými osobami podle § 66 odst. 9 Obchodního zákoníku vč. smluv uzavřených s těmito propojenými osobami, pokud by někdo o propojenosti firem podnikajících v aréně se SYNEREM pochyboval. ZDE

Pokud by uvedených hospodářských výsledků dosáhla normální soukromá firma tak klobouk dolů, pokud však soukromá firma vysává daně občanů města Liberce, na jejich úkor provozuje lacino svůj soukromý hokejový klub a ještě vytváří zisk, tak je to sprostá zlodějina požehnaná bývalými i současnými politickými garniturami.

Pokud připomenu výše uvedený výrok, který vyšel z kanceláře primátorky, tak mi vycházejí pouze dvě možnosti. Buď na radnici sedí zcela nekompetentní vedení, které neumí posoudit kam a na co posílá peníze z rozpočtu (z daní občanů města), anebo toto vedení záměrně ponechává levárny upečené v minulých letech v běhu jako kompenzaci za podporu ODS, která je dosadila do jejich funkcí. Pokud mám odpovědět za a) nebo za b), tak se jedná nejspíš o obě varianty.

Smlouvy uzavřené ještě za vedení bývalého primátora Kittnera jsou pro město opravdu nevýhodné a jestli chce nové vedení něco pro občany udělat, tak by se k tomuto problému mělo postavit čelem, nechat udělat audit a právní posouzení a pokusit se něco změnit.

Alena Dvořáčková, Občanské sdružení Staré Město Liberec

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
ZŠ Lesní v Liberci bude ve školním roce 2016-2017 otevírat 2 třídy pro celkem 56 dětí. K zápisu jich ale přišlo 92, z toho „spádových“ bylo 82. Počet dětí, které
Tak nám silné ročníky dětí z mateřských škol začínají přicházet k zápisům do prvních tříd základních škol a s tím se rozbujel nešvar známý jako „spádová
Tak jsme se dozvěděli, že naši bývalí liberečtí politici Kittner, Krenk a Zeronik jsou nevinní, a jejich úmysly při správě města byly čisté jako
 Ve čtvrtek 26. září probíhaly v Liberci dvě politické akce, ze kterých se voliči mohli velmi poučit. Na ČT byla vysílána debata kandidátů vybraných