Přišel čas, budeme účtovat aneb spontánní demonstrace proti vládě i v Liberci

Parafrází slavné písně „Hej, pane králi“ ze hry V+W Balada z hadrů by se dala nazvat atmosféra včerejší atmosféra v Liberci. Na náměstí dr.E.Beneše sešlo na tisíc lidí, aby vyjádřili svůj odpor k současné pravicové vládě, její politice škrtů i všudy přítomné korupci v zemi.

Liberecká demonstrace byla odpovědí na tzv. Holešovickou výzvu. Liberečané se připojili k dalším tisícovkám lidí po celé zemi, které už mají současné politické situace plné zuby.

Akce neměla žádného organizátora, dokonce ani na ní nikdo nepromluvil, jen se objevilo několik transparentů a letáků, kde byly pranýřovány kroky současné vlády, která z chudých dělá ještě chudší, aby z bohatých mohla dělat ještě bohatší. Liberec nebyl jediným městem, kde se demonstrovalo. V Praze se na Václavském náměstí sešlo několik tisíc lidí, v Brně o něco méně, ale i tak jich bylo na pět tisíc, nespokojení občané se sešli i v Ostravě (1500 lidí), ale i v Plzni a Hradci (1000 lidí).

Všechny demonstrace proběhly na vlastní aktivitě občanů, kteří se „svolali“ sami mezi sebou, a to za absolutního nezájmu mainstreamových médií, která o chystané akci vůbec neinformovala. Po včerejšku, zdá se, již mlčet nebudou moci.

Liberecká demonstrace netrvala ani hodinu. Ani zde nikdo neřečnil, ale zhruba tisícovka lidí pomocí píšťalek a skandování hesel jako „Hanba vládě“, „Demisi“ nebo „Už je na čase , vyhnat vládu Nečase“ vyjádřila jasně svůj postoj k současnému politickému establishmentu. Na konci demonstrace se dokonce několik desítek horkých hlav pokusilo vtrhnout bočním vchodem do radnice, odkud je musela odporoučet přivolaná policie v počtu pěti vozů.

Proběhlá akce ukázala dvě zásadní věci. Za prvé, že se dnes lidé dokáží překvapivě rychle svolat i v překvapivém počtu a nepotřebují k tomu ani nějakou politickou zášťitu nebo přemíru organizace. Za druhé, že už jim opravdu dochází trpělivost, a to by mělo být varování všem těm, kteří na ně zatím s pohrdlivým úšklebkem shlíželi ze svých kaváren, luxusních restaurací nebo golfových středisek…

Jaroslav Tauchman

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody