Není nadace jako nadace

V Liberci existuje nadace, o které téměř nikdo neví a jejíž příjmy vysoko ční nad příjmy dalších zavedených libereckých nadací – Nadace Euronisa, Nadace Syner či Nadace pro záchranu a obnovu Jizerských hor.

Jedná se o Nadaci pro rozvoj sportu v areálu Sport Park Liberec. Hlavním zřizovatelem této nadace jsou Bílí Tygři s.r.o., kteří jsou také hlavním příjemcem peněz od této nadace. Více než 99% podíl ve společnosti Bílí Tygři s.r.o. vlastní S-group holding, a.s.

Zajímavé je srovnání, kolik obě dvě nadace v okruhu S-group v roce 2010 rozdělily peněz. Zatímco známá Nadace Syner rozdělila více než 170 žadatelům částku 2.390.631 Kč, zcela neznámá Nadace pro rozvoj sportu v areálu Sport Park Liberec rozdala o celých 20 mil Kč více, přesně 22.390.000 Kč a to pouhým dvěma organizacím: Bílí Tygři Liberec s.r.o. a TJ Bílí Tygři Liberec.

S-group, resp. stavební společnost Syner, má tedy dvě nadace – jednu známou, pojmenovanou po této stavební firmě. Tato nadace (Nadace Syner) dělá této firmě reklamu a skutečně poskytuje prostředky zejména do sociální a zdravotní oblasti, ročně v objemu okolo dvou milionů Kč.

Vedle toho je tu ještě další nadace – Nadace pro rozvoj sportu v areálu Sport Park Liberec, ke které se S-group zase tak hlasitě nehlásí a ani ji nijak nepropaguje. Jenže právě přes tuto nadaci v roce 2010 proteklo od neznámého dárce či dárců 20 mil. Kč do organizací, které vlastní právě S-group.

Na činnost Nadace Syner mohou být dva protikladné pohledy – jeden, který říká, buďme rádi, že Syner vůbec nějakou nadaci má, nemusel by dávat vůbec nic a druhý, který říká, je to jen zlomek ročního zisku S-group a tato nadace slouží hlavně k vylepšování nepříliš dobrého jména této společnosti u nemalé části veřejnosti.

Každopádně 20 mil. Kč od neznámých dárců najde svůj cíl u Bílí Tygři Liberec s.r.o. či TJ Bílí Tygři Liberec, přes veřejnosti neznámou Nadace pro rozvoj sportu v areálu Sport Park Liberec. Tato nadace všechny peníze, které získá, rozdělí těm, kdo tuto nadaci založili, příliš standardní není a vedení této nadace by mělo veřejnosti věrohodně vysvětlit, z jakého zdroje tyto peníze získalo. Pokud tak neučiní, nezbyde než se domnívat, že tato druhá nadace je ve skutečnosti jen formálně ustavena, jedná se o účetní trik a jejím hlavním smyslem je vyprat peníze ze zdrojů, které se z neznámých důvodů chtějí skrývat v anonymitě.

Jan Korytář, městský zastupitel za Změnu pro Liberec

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
V právě probíhajícím konfliktu jsem na straně Ukrajiny ne proto, že Ukrajina je dobrá a Rusko špatné, ale proto, že Ukrajina byla napadena silnějším
Hejtman Půta vydal tento týden svůj poněkud pokřivený pohled na projekt nového autobusového nádraží v Liberci, který díky Starostům nabral velké zpoždění, a u kterého
Minulý týden jsem dostal otázku od jednoho novináře, zda bych se mohl vyjádřit k záměru kraje opravit 2 kilometry silnice na Semilsku z Podbozkova na Cimbál
Na projednávání záměru obnovy lesního koupaliště se před dvěma roky dostavila také jistá paní N. Tato mladá dáma celkem vehementně a místy, dovolím si