Nováček i napodruhé odvrátil totální blamáž Vratislavic

To, že Starostové pro Liberecký kraj podporují svého člena Lukáše Pohanku, starostu Vratislavic. Lukáš Pohanka dovedl SLK k vynikajícímu výsledku v komunálních volbách 2010, kdy poprvé od voleb v roce 1994 přesáhl vítěz voleb ve Vratislavicích metu 30% voličských hlasů.

Obecně platí, že se nám převraty na radnicích nijak nezamlouvají. Většinou nikam nevedou, obec se pak zabývá jen svými vnitřními problémy a nepostupuje se nikam vpřed.

Nicméně zpravidla to bývá tak, že „pučisté“ mají natolik rozumu, aby starostu odvolávali až ve chvíli, kdy mají zároveň připraveno, kdo bude starostou novým. Nikoli však ve Vratislavicích. Místní ODS byla totiž v pasti. Na straně jedné přemluvila (bohužel společně mj. i s TOP 09) místního komunistu, aby „puč“ svým nezbytným hlasem podpořil (na to totiž komunista může být ODS dobrý), na straně druhé nemohla zvolit svého člena pana Brauna novým starostou, neboť k tomu ODS posloužit komunista nemůže (na to komunista není pro ODS dost dobrý, za to ODS své členy vylučuje).

To, že řízení Vratislavic tímto způsobem spadne na mladičkého místostarostu, proti jehož zvolení dnešní „pučisté“ před 15 měsíci vehementně protestovali a kterého jejich příznivci označovali za cvičeného psa, nikoho z nich zjevně nevzrušovalo. Zato se obávali, aby zastupitelům nezvýšilo penzum práce a nemuseli pracovat za radní (viz str. 4 návrhu), neboť čtyřčlenná rada ze zákona existovat nemůže. A tak bylo vymyšleno řešení vskutku originální. Do rady sice člena ODS pana Brauna dovolí, ale nikoli jako starostu, ale jako řadového radního (viz str. 4 návrhu) (na to zřejmě může být pro ODS ještě hlas komunisty dobrý). Ona ale ze zákona úplná rada bez starosty existovat také nemůže.

Starosta má totiž místo v radě explicitně vyhrazeno (§ 99 odst. 3 zákona o obcích) a tudíž ani tehdy, pokud je dosavadní starosta odvolán, ale nový není zvolen, toto místo nemůže obsadit nikdo jiný. Veškeré úkony rady městské části Vratislavice by tak byly zcela bezesporně neplatné či spíše dokonce nicotné. Nováček ve Vratislavickém zastupitelstvu reprezentující USZ, který se nakonec i napodruhé odmítnul připojit k „pučistům“, tak nakonec projevil, již jen z tohoto důvodu, opravdovou zodpovědnost ke své městské části.

Michael Canov

Dodatek: Na mém FB profilu komplexně protiargumentovala jedna z mých FB přítelkyň (obyvatelka Vratislavic). Abych předešel opakované argumentaci, dovoluji si argumentaci mé FB přítelkyně i s mými odpověďmi zveřejnit i zde:

FB přítelkyně: Pane starosto.. Několik výhrad. Řeknu Vám rovnou, tenhle článek se mi nelíbí :-), ač respektuji, že starosta křeslo uhájil… 🙂

  1. Pan Pohanka se kdysi stal starostou Vratislavic podobnou rošádou, nikoli zrovna klasicky. Ale to pravda ještě nebyl v SLK, ale Vámi kritizované ODS, tak to možná nevadí. 🙂
  2. Pan Pohanka se o hlas toho komunisty opíral do teď, kvůli němu se ostatně stal starostou po volbách. Bez něj by to nešlo. Fakt.
  3. Pan Preissler se zachoval, jak se zachoval. Já tu nejsem od toho, abych to zpochybňovala. Položím ale řečnickou otázku. Dává smysl podepsat se pod svolání mimořádného zastupitelstva a být rozhodnutý starostu podpořit? Dává smysl, když tuto skutečnost v den zasedání vysvětlí TVLK tak, že s odvoláním sice nesouhlasí, ale je dle něj potřebné a dobré se o tom bavit. A pak ani nezvednout ruku pro program?? Hodně se o tom pobavili, jen co je pravda… Já panu Preisslerovi nepodsouvám, že měl starostu odvolat. To je jeho rozhodnutí. Jen jeho kroky a vysvětlení vybízejí k otázkám.. To je všechno. Fakt.
  4. Pan Doležal je místostarostou za starostování pana Pohanky. Mladičký a nezkušený je, o tom asi žádná. Na druhou stranu, pokud by to byla taková katastrofa, kdyby pan Doležal vedl Vratislavice, neriskuje tím náhodou starosta Pohanka osud obce každým dnem, co je ve funkci?? Místostarosta by měl být připravený starostu zastoupit, může se stát cokoli (zdravotní indispozice např.)… Vybrat si nezkušeného místostarostu, to byla politická chyba (nutný ústupek) pana Pohanky. Opozice tu ale každopádně není od toho, aby tolerovala starostovy chyby…
  5. Pochopila jsem to včera tak, že to nebyl konečný scénář – to že by Doležal starostoval… Takže diskuze na toto téma je asi zbytečná… Navíc vzhledem k tomu, jak to dopadlo. 🙂 Vám přeji, ať se Vaše důvěra v našeho starostu nezklame. A nám přeji, aby se starosta změnil. Alespoň v té transparentnosti a jejím prosazování… 🙂

Mé odpovědi:

  1. Máte pravdu … je to prokletí Vratislavic. Starostové se tam točili, jak studenti práv v Plzni. Odvolávat, odvolávat, odvolávat….a i Lukáš (viz. Váš poukaz) na tom měl v minulém volebním období svůj – nemalý – podíl. Na rozdíl od současnosti však měl připraveno co bude následovat po odvolání dosavadního starosty a to, že to dokázal docela dobře splnit, ukázaly nejlépe právě výsledky komunálních voleb 2010. Jen tak pro zajímavost v partnerském městě Chrastavy v Bavorském Eichstättu nyní měli volbu primátora – čtvrtého od roku 1950 (sic!).
  2. No ano – co mu zbývalo, když se Ti co drtivě prohráli, se proti němu spojili (včetně TOP09), přestože SLK jim nabídky dávala. Ale SLK nehrála divadlo jako ODS, pro které je někdy komunista odporně nepřijatelný a jindy žebrá po jeho spolupráci.
  3. Pan Preisler je jako nováček v takové situaci pochopitelně vyjukaný a obě strany se o něj zřejmě praly. Nicméně zásadní je to, jak se nakonec – již podruhé – rozhodnul. Udělal tak sice ze svolání mimořádného zastupitelstva komedii, ale pořád je to milionkrát zodpovědnější než hazard s dalším osudem Vratislavic, který předvedli ti, co tak moc chtějí odvolávat (jak to popisuji ve svém článku, bez vize, kdo bude dělat starostu dále, s protizákonně ustaveným členem rady a tím pádem nelegální radou jako celkem).
  4. Ale to, že je místostarostou mladičký pan Doležal, to je zásluhou především těch, kteří tak urputně toužili po skalpu lídra suverénního vítěze voleb a zahnali ho v této touze úplně do rohu. Kdyby byli ochotni jít na dohodu, byl by od počátku dodnes při starostování pana Pohanky místostarostou pan Braun nebo třeba paní Skalická a Vratislavice se nemuseli vyčerpávat permanentními vnitřními boji.
  5. Při vědomí situace, jak jsem jí popsal v článku, byl plán „pučistů“ rozbít SLK a sehnat za slib starostování kohokoliv jiného z řad SLK. Jenže všichni členové zastupitelstva za SLK za svým lídrem pevně stojí a nenechají se zlomit ani za slib místa starosty.

Michael Canov, starosta Chrastavy a místopředseda politického hnutí Starostové pro Liberecký kraj

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Dne 21. března 2013 vydal OVÚS MěÚ Chrastava (dále jen „prvoinstanční orgán“) v přenesené působnosti rozhodnutí, kde nařídil majitelce odstranění závad její závažně poškozené
TRANSPARENCY INTERNACIONAL hodnotila transparentnost financování senátní volební kampaně mj.v senátním obvodě Liberec s těmito výsledky (školní známky 1=výborná, 5=nedostatečná):
Dosavadní praxe životnosti hejtmanů v Libereckém kraji připomíná spíše prostředky na jedno použití. Hejtman posloužil, hejtman může (musí) jít.  Nelze říci, že dosud nikdy
V naší republice vznikly kdysi logické správní části zvané okresy tvořené zpravidla větším městem a menšími městy a obcemi, které se k němu logicky