Paní primátorka Rosenbergová si nevidí do úst

Když jsem si o víkendu koupil sobotní vydání liberecké MF Dnes a posléze ho otevřel, zůstal jsem stát jako opařený. Důvodem byl rozhovor Jana Šebelky s libereckou primátorkou Martinou Rosenbergovou (ČSSD).

Nevím, jestli tato první dáma liberecké politiky spoléhá na to, že rok je dlouhá doba a lidská paměť je krátká nebo rozhovor prostě dostala „befelem ze shora“ (třeba poté, co to začíná vypadat, že liberecká ČSSD možná nevoní už ani odborům).

Míra lží a překrucování skutečnosti mi ale opravdu vyrazila dech. Zvláště, když se vyjádření primátorky týká rok starých záležitostí, kterých jsem byl částečně přítomen.

Pominu trapná tvrzení paní primátorky o tom, že na radnici neexistuje opozičně smluvní velká tichá koalice. Těmto proklamacím v Liberci už nevěří snad ani malé děti. Stejně jako tomu, že Jiří Kittner (ODS) byl do vedení liberecké nemocnice jmenován (bez výběrového řízení) pro svou odbornost a pro Milana Šíra z ČSSD bylo vytvořeno místo náměstka technických služeb ze stejného důvodu.

Čemu jsem ale nemohl uvěřit, byly výroky paní primátorky o tom, že za krátkého působení Jana Korytáře na radnici (kterého ona sama svými teatrálními výstupy zejména v televizi firmy Syner – na Genus TV, pomáhala sesadit – a sebe tak dosadit) byly „zametány stopy po MS světa v lyžování 2009“ a „jenom se sbírala špína“. Jelikož jsem v té době byl na radnici zaměstnaný právě pro objasnění některých kauz a zejména tunelování městského majetku během příprav na MS v lyžování, nemohu si k lživým tvrzením paní primátorky odpustit pár poznámek.

Milá paní primátorko, během těch několika málo týdnů, než jste na radnici přivedli normalizační klid skrze tichou opoziční smlouvu s ODS, se podařilo zpodkladovat další materiály ohledně MS v lyžování takovým způsobem, že v září byly protikorupční policií obviněni čelní představitelé a podnikavci z liberecké ODS, která celý šampionát vymyslela a zrežírovala. Kde jsou po roce výsledky Vašeho protikorupčního snažení, prosím? A myslím tím skutečně konkrétní výsledky, ne bezduché obecné fráze nebo slavnostní vyhlašování zásad výběrových řízení, které pak sami obcházíte…

Ovšem vzhledem k tomu, že na spekulacích ohledně MS lyžování vydělal desítky milionů na úkor městské kasy, tedy nás všech, i významný člen Vaší strany Lukáš Plechatý, obávám se, že se nějakých výsledků dočkáme těžko. Ale třeba se mýlím.

Nikdo také účelově na nikoho žádnou „špínu“ nesbíral, paní primátorko. To je jen Vaše paranoia. Vaše a dost možná také i Vašeho náměstka, pana Lukáše Martina, který, než v sobě objevil socialistu a demokrata, živil se stejným způsobem jako jeho nynější soudruh Plechatý – spekulacemi s pozemky. To si ale pamatuje každý, kdo v posledních letech sleduje městské zastupitelstvo, tedy žádná detektivka. Druhá věc je, že se primátor Korytář rozhodl nedělat žádné tlusté čáry za minulostí a chtěl spoustu věcí, které městskou kasu přivedly tam, kde je, vyšetřit. Jsme přesvědčen, že Vám (jako nynější velké tiché koalici) to vadilo.

Když už si to sdružení lidí a podnikavců, které reprezentujete, paní primátorko, musí hrát pod taktovkou Vašeho krajského šéfa a europoslance Roberta Duška na představitele sociálně demokratických myšlenek a idejí (nemyslím teď řadové členy liberecké ČSSD, ale její čelné představitele!), tak alespoň nelžete o konkrétních věcech. Budu Vám za to velmi vděčný . A myslím, že nebudu sám.

Jaroslav Tauchman

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Nejdříve je třeba zdůraznit, že Základní síť sociálních služeb v Libereckém kraji je třeba upravit a zrekonstruovat. Za celou dobu existence krajů nebyla základní
Vedení statutárního města Jablonec nad Nisou si je vědomé toho, že cena za pozemky u přehrady v lokalitě Tajvan je vysoká. V této výši ji majitel pozemků
Náš Liberec přináší znění dopisu historika umění a architektury Pavla Karouse, kterým se obrací na zastupitele města Liberec ve věci výstavy Socha a město
Vážená redakce „Náš Liberec“, vážení čtenáři, dne 25.5.2021 jste uveřejnili na Vašich stránkách rozhovor s Ing. Miloslavou Pošvářovou. Člověk, který se danou problematikou nezabývá,