Když zloděj křičí, chyťte zloděje

Příhodnější přirovnání k článku, ve kterém jste mne Vy, pane Tauchmane, obvinil ze lží, neznám. Protože normálně pracující novinář si svá tvrzení vždy nejprve ověří, než je začne předkládat veřejnosti jako fakta.

Takže opět postupně: Můj „čtenářský jemnocit“, jak Vy tvrdíte, neuráží absence gramatických znalostí, i když novinář by asi češtinu znát měl. „Omezený“ rozpočet, navíc dotovaný z dotací ministerstva vnitra, Vaši neznalost neomlouvá.

Sám velmi rád kritizujete cizí nekompetentnost, takže bych očekával, že Vy svou vlastní roli budete zvládat dokonale. Tým expertů na psaní mých osobních reakcí? Ten opravdu nemám! Vždy mi stačilo, když jsem si článek napsal, poté si ho sobě přečetl a případné chyby si sám opravil.

Ať hledám, jak hledám ve své původní reakci, absolutně nechápu, k čemu se má vztahovat Vaše věta. „A to, že jsme z Liberce? Za to se nestydíme, pane Ziko. A také zde nemusíme chodit kanály…“ Já jsem taky z Liberce, nikdy jsem se odtud neodstěhoval, nikdy jsem se za to nestyděl a nestydím.

Nepohodlným tématům se údajně nevyhýbáte? Stačí si přečíst diskusi pod Vaším článkem a hned je jasné, jak objektivní jste. Ale bod k dobru pro nasliberec.cz je, že jste k mému velkému překvapení mou první reakci vůbec zveřejnili. Nicméně pokud byste chtěl najít odpovědi, pro jak říkáte nepohodlná témata, tak všechny otázky týkající se PF ČR jsem opakovaně v různých médiích již několikrát zodpovídal.

Ostatně, co čekat od propagandistického serveru, který v normalizačním duchu manipuluje s fakty a špínu hází na jiné, zásadně bez jakéhokoli důkazu. Pořád ještě jste mi nevysvětlil, v čem spočívají ony údajné skandály na Pozemkovém fondu ČR, o kterých údajně jiná lokální média mlčí? Že by to bylo tím, že žádné skandály se nekonají a jiní novináři jsou schopni rozlišovat fakta od zbožných přání?

Dost diskuse, stačí jen fakta:

  1. Údajná milenka mého kamaráda – já se do cizího soukromí nepletu a nehodlám s tím začínat ani teď. Narážky na paní Placzkovou starší jsou urážlivé, její zkušenosti a dvacetiletá praxe jsou nezpochybnitelné. Za to, že jsem při podpisu smlouvy s její dcerou, která ji po odchodu zastoupila, nevzal v potaz menší praxi, jsem se již opakovaně a veřejně omluvil. Ano, byla to chyba a já to, na rozdíl od různých údajných bojovníků za čistou politiku, umím uznat.
  2. Údajně „podivnou (a pro stát po čertech nevýhodnou) směnu pozemků“ neomlouvám, není proč. Směnou jsme získali čtyřnásobek částky, než je v dané lokalitě obvyklá. A navíc jsme pozemky již dříve nabízeli obci, která je nechtěla. Pokud chcete kritizovat, nastudujte si laskavě příslušnou legislativu. Získali jsme maximum možného, protože PF ČR nemůže prodávat pozemky za tržní cenu kde komu, ale může je převádět restituentům, nebo zemědělcům, což byste snad měl vědět.

    Pozemkový fond ČR nemůže u zájemců o půdu zkoumat nic jiného, než to, co předepisuje zákon, což jsme učinili. A Vaše spekulace o budoucnosti oněch pozemků se fondu netýkají, protože na změny územního plánu jakékoli obce prostě nemá PF ČR žádný vliv.

  3. Další nesmysl: „pronájem několikanásobně dražších nemovitostí od Vašeho kamaráda Aloise Hadamczika“. A fakta? Slučovali jsme tři pracoviště do jednoho, ostatně to je součástí transformace, na které existuje usnesení vlády. Potřebovali jsme větší prostory a také dopravně dostupnější, protože naši klienti jsou velmi často senioři, pro které je cesta na okraj města komplikovaná. Poptali jsme vhodné prostory u ministerstva zemědělství, ale v Ostravě žádné k dispozici neměli.

    Pak jsme postupovali zcela standardním způsobem – nechali jsme si zpracovat cenovou mapu (srovnatelné objekty se v Ostravě pohybují v rozmezí 1 600 – 3 500 Kč/m2) a vybrali nabídku s nejvhodnějším poměrem kvality a ceny. Není pravda, že se jedná o několikanásobně vyšší cenu, jak tvrdíte. Původní cena menších, v několika patrech rozptýlených kanceláří, kde sídlily i jiné firmy, byla 1 148 Kč za m2, a to bez parkovacích míst (za jedno parkovací místo chtěla majitelka 14 000 Kč ročně). Současná cena větších kancelářských prostor v centru přímo u zastávky MHD a včetně 30 parkovacích míst je 2 376 Kč za m2.

  4. Když už jste takový expert na personalistiku a mé vysokoškolské vzdělání a dlouholetou praxi v oboru považujete za znaky “naprosté nekompetentnosti“, rád bych věděl, jaké vzdělání máte Vy? Řídím instituci, která vloni státu vydělala téměř miliardu korun, na rozdíl od některých, kteří s krycím příběhem „boje proti korupci“ žijí z dotací a nic pozitivního státu ani občanům nedávají, natož aby státu dokonce přinášeli do rozpočtu nějaké finance.

    Nařčení z korupce v souvislosti s mým vysokoškolským titulem je taková sprostota, že snad ani nemá cenu na ni reagovat. Pokud byste měl o něčem takovém důkazy, je Vaší povinností jít ihned na policii. Ale takové důkazy nemáte, protože já jsem vystudoval naprosto standardním způsobem.

  5. Ukončení pracovního poměru Michala Frydrycha v roce 2006 se událo tři roky před mým nástupem na Pozemkový fond ČR. Při mém nástupu na fond mi byl doporučen jako odborník, který se v komplikované agendě PF ČR dobře orientuje. Nebyl nikdy obviněn z čehokoli nezákonného a v době, kdy jsem mu nabídl práci, jsem neměl žádné informace o tom, že by se měl dopustit čehokoli neetického.

    Osobně jsem nařídil prověření postupu M. Frydrycha, který z fondu bez prodlení odešel. Z čeho konkrétně se podle Vás vylhávám? Nestydíte se, že jako „novinář“, který ovlivňuje veřejné mínění, manipulujete s fakty a dokonce vysloveně lžete? Nediskvalifikuje Vás podobné chování z práce pro médium, které samo sebe propaguje jako protikorupční?

  6. Tvrdíte, že „kauza Zika existuje“. Rád bych věděl, jaká. Co jsem já konkrétně zavinil? Čemu by se měly podle Vás věnovat „represivní orgány“ (mimochodem, roztomilý výraz, soudruh Kojzar z Rudého práva by se za Vás vůbec nemusel stydět).

Na úplný závěr si dovolím ještě jednu poznámku (skutečně dovolím, já se na rozdíl od Vás nepovažuji za šlechtu a majestátní plurál nepoužívám). Pane Tauchmane, asi tomu nebudete věřit, ale Liberec není Vaše město. Nikdy jsem nikde neřekl, že ho považuji za venkov, to je další Vaše demagogie, ostatně pro všechny, kteří mě znají jako libereckého patriota, demagogie mírně řečeno scestná.

Přesně vím, co je to sebeúcta, ale co Vy? Nezbývá mi, než se ptát, proč ta smršť kritiky na mou hlavu přichází právě před krajskými volbami, když tři roky předtím jsem byl ve stejné funkci a nikdo se o mě nezajímal, samozřejmě s výjimkou Dozorčí rady PF ČR, která rozhoduje o všem zásadním, s výjimkou vlády, která mimo jiné určuje pravidla transformace PF ČR, a v neposlední řadě s výjimkou českých zemědělců, kteří díky činnosti Pozemkového fondu ČR mohli za poslední roky získat miliardové částky. Já se za takovou kariéru nestydím, za mnou je vidět konkrétní práce. Nekandiduji na funkci hejtmana, tak proč tedy takový zájem „objektivních médií“?

Moc rád bych viděl, jak dlouho byste onen údajně „večírkově-hokejový“ život vydržel. Večírky skutečně nejsou můj šálek čaje a nijak se v nich nevyžívám. Hokejový fanda jsem celý život a hodlám jím zůstat i nadále. Někdo má jako koníčky bájnou lhavost a grafomanii, já si čas od času zahraju hokej. Ale pokud si myslíte, že to je má pracovní náplň, tak jste opravdu na velkém omylu. Na PF ČR jsme zvyklí pracovat a ne jen bohapustě plkat.

Ze vzteklých ratlíků, kteří umí jen osočovat bez důkazu a zesměšňovat či kritizovat bez znalosti věci i jakékoli vlastní pozitivní činnosti, se zase zvedá žaludek mně.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Nejdříve je třeba zdůraznit, že Základní síť sociálních služeb v Libereckém kraji je třeba upravit a zrekonstruovat. Za celou dobu existence krajů nebyla základní
Vedení statutárního města Jablonec nad Nisou si je vědomé toho, že cena za pozemky u přehrady v lokalitě Tajvan je vysoká. V této výši ji majitel pozemků
Náš Liberec přináší znění dopisu historika umění a architektury Pavla Karouse, kterým se obrací na zastupitele města Liberec ve věci výstavy Socha a město
Vážená redakce „Náš Liberec“, vážení čtenáři, dne 25.5.2021 jste uveřejnili na Vašich stránkách rozhovor s Ing. Miloslavou Pošvářovou. Člověk, který se danou problematikou nezabývá,