Veřejná beseda „Co s libereckým dluhem“

Občané z iniciativy JE ČAS NEMLČET, které spojily dohromady události „Libereckého jara 2011“, uspořádali v letošním roce první, historicky již 7. veřejnou besedu zaměřenou na správu města Liberec.

Po besedách se zastupitelskými kluby se rozhodli otevřít konkrétní téma, které jde napříč politckým spektrem.

S rozklíčováním tématu „CO S LIBERECKÝM DLUHEM?“ přišli pomoci hosté besedy paní ing. Eva Kočárková, bývalá náměstkyně pro finance v roce 2002 – 2006, Bc. Jiří Šolc, současný ekonomický náměstek a PhDr. Jaromír Baxa, zimní náměstek a současný zastupitel.

Tři desítky přítomných návštěvníků se ptali, jak se dluh 2 miliard korun v Liberci utvořil? Z čeho se skládá? Jaký má dopad na provoz města a na jeho občany? Podaří se dluh splatit? Jak jsou na tom se svým zadlužením jiná města v České republice?

Účastníci besedy se dozvěděli, že Liberecký kraj je v přepočtu zadluženosti jednotlivých obcí na vrcholku, a to jen proto, že krajské město si dovolilo luxus investovat nad své možnosti a zadlužit Liberečany na několik desítek let. V přepočtu na jednoho občana se jedná o zhruba 20 000 Kč, přičemž průměrné zadlužení v rámci republiky je necelých 6 000 Kč na občana.

Díky získání vzletného přízviska Liberec – evropské město sportu 2012, občané města byli a v budoucnu ještě budou nuceni sáhnout hodně hluboko do svých kapes. Dluhy spjaté s výstavbou sportovních areálů tvoří v součtu téměř polovinu celkového dluhu, tedy 1 miliardu korun. Liberec má díky těmto rozsáhlým investičním akcím sportoviště na Ještědu, ve Vesci, u Nisy (fotbalové hřiště FC Slovan) a jednu obrovskou sportovní „arénu“.

Právě aréna provozovaná na základě koncesní smlouvy firmou Sport facility management, s. r. o. byla nejvíce diskutovaným tématem besedy, kde se jeden z přítomných ptal: „Kdo má zisk z toho, že se toto sportoviště postavilo? Je to město?“ Nejspíš byl zklamán, když se dozvěděl, že město rozhodně žádný finanční profit z „arény“ nemá, ba naopak. Za Tipsport arénu ročně splácí více než 50 milionů korun a k tomu ještě platí soukromému provozovateli 14 milionů korun za jeho správu. Náměstek Jiří Šolc zmínil, že město nemá možnost mapovat výši zisků soukromé firmy z tohoto sportoviště, má jen povinnost dostát svým závazkům a dotovat provoz ročním příspěvkem.

Zbylou 1 miliardu dluhu tvoří výstavba tramvajových tratí, výstavba bytů pro seniory a zdravotně postižené v Zeleném Údolí, a také rekonstrukce Nového magistrátu.

Účastníky besedy zajímalo také vydání dluhopisu, které dřívější vedení města (ODS) provedlo v roce 2010. V tomto období se zjistilo, že dluh města není do té doby uváděných „pouhých“ 650 milionů korun, ale že finanční ztráta města je, v souvislosti s okrytím dluhů městských společností, trojnásobná.

Situaci komentovala Eva Kočárková slovy: „Město už má za sebou zlatou investiční éru, a nyní mu nezbývá, než se soustředit alespoň na udržení běžných provozních nákladů.“

Z besedy bude vytvořen kompletní videozáznam, který se uveřejní na stránkách občanské iniciativy www.casnemlcet.cz.

Tereza Šímová, Nezávislá občanská iniciativa Je čas nemlčet

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
V souvislosti s vyšetřováním další korupční kauzy v Libereckém kraji, která se opět dotýká i hejtmana z hnutí Starostové pro Liberecký kraj Martina Půty,
O vítězi tendru na opravu libereckého bazénu je rozhodnuto. Nejnižší nabídku podala firma Metrostav DIZ. K tlaku na nižší cenu přispěla i důsledná práce opozice,
Zpřístupněné jeskyně České republiky letos zahájí jarní sezónu dříve. Pět jeskyní Moravského krasu (Balcarka, Kateřinská, Punkevní, Sloupsko-šošůvské a Výpustek), Jeskyně Na Turoldu u Mikulova
Příběh rodiny na útěku ze Severní Koreje, Vasila, který zachraňuje lidi z fronty nebo Elly bránící svůj domov před těžařskou firmou. Festival Jeden svět nabídne