V šetření policie Zikou prodané pozemky i odměny politiků v liberecké nemocnici

Policie se v posledních dnech začala zabývat dvěma případy, které souvisí s libereckou politickou scénou. Jedním z nich je směna nemovitostí, kterou na Pozemkovém fondu realizoval Radim Zika (ODS) a ve které narychlo založená podivná firma získala lukrativní pozemky v Bedřichově, druhým pak případ vysokých odměn v liberecké nemocnici, které pobírali politici z ČSSD a Liberce občanům.

Policii začala zajímat směna pozemků, o které vedle Hospodářských novin informoval i náš web. Radim Zika je odpovědný za tento obchod, kdy stát získal ornou půdu na Liberecku a Třebíčsku a zbavil se lukrativních parcel v horském středisku Bedřichov, které se nalézají i mezi penziony uprostřed obce.

Parcely v oblíbeném Bedřichově získala firma Bio Shop s.r.o. loni na podzim. Firma přitom vznikla teprve v létě a pole, která nabídla k výměně, si nejdřív musela za 340 tisíc koupit. Vzápětí je nabídla fondu k výměně, úředníci převod schválili, firma doplatila 950 tisíc – a získala devět hektarů, na nichž chce údajně pást krávy.

Jenže na první pohled je jasné, že pozemky nejsou jako pastviny příliš vhodné: některé jsou menší než tisíc metrů a rozkládají se u silnice uprostřed vesnice. Spíš se tedy hodí na stavbu rodinných domů nebo penzionů. Ostatně s některými se pro zastavění v návrhu nového územního plánu už také počítá. A některé bedřichovské pozemky jsou dokonce už dnes vedené jako stavební, a pokud se takhle změní všechny, nový vlastník na nich může vydělat až 90 milionů.

Počet kauz kolem Radima Ziky je na Pozemkovém fondu příliš rozsáhlý, proto doporučujeme laskavému čtenáři, který má zájem o větší počet informací o tomto štědrém libereckém řediteli Pozemkového fondu, aby do hledáčku v našem webu jeho jméno. Jeden odkaz nestačí.

Státní orgány rovněž zajímají odměny, které politici sami sobě schválili v Krajské nemocnici Liberec. Podle vyjádření liberecké policie věc prověřuje, žádné obvinění však zatím nepadlo. Zjednodušeně řečeno krajští radní Martin Sepp a Zdeněk Bursa (oba ČSSD) neměli za členství v dozorčí radě nemocnice pobírat další peníze, jelikož jim již jeden plat plynul za práci v krajské radě. Policie nyní zjišťuje, kdo jim odměny nad rámec platu odsouhlasil.

Majoritním akcionářem nemocnice je Liberecký kraj, menší podíl v akciové společnosti vlastní město Liberec. O odměnách pro dozorčí radu podle stanov společnosti rozhoduje valná hromada, na kterou městské a krajské zastupitelstvo delegují své zástupce. Naposledy byl zastupiteli zvolen právě Bursa a za město liberecká primátorka Martina Rosenbergová (ČSSD). Oba dva odměny pro dozorčí radu nemocnice odsouhlasili. Odměny v nemocnici pobíral i náměstek primátorky Kamil Jan Svoboda (Liberec občanům), který se jich ale po „provalení“ jejich výše a možného konfliktu se zákonem jako první vzdal.

Liberecká nemocnice se stala místem, kam se uchýlili i další liberečtí politici v rámci dělení moci ve městě poté, co byla uzavřena velká opoziční smlouva mezi ČSSD, Libercem občanům, VV, částí Unií pro sport a zdraví a ODS. Ředitelem nemocnice se stal Unie pro sport a zdraví Jiří Veselka a následně (a bez výběrového řízení) usedl na post ekonomického ředitele i bývalý primátor za ODS Jiří Kittner.

Platy a odměny v krajské nemocnici jsou následující:

  • předseda představenstva 15.000 Kč měsíčně
  • člen představenstva 10.000 Kč měsíčně
  • člen dozorčí rady 30.000 Kč měsíčně
  • ředitel (Jiří Veselka, USZ) 150.000 Kč měsíčně.
  • ekonomický náměstek (Jiří Kittner, ODS) 120.000 Kč měsíčně
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Liberecký přední představitel ODS a chráněnec prezidentského kandidáta Přemysla Sobotky Radim Zika musel odejít z čela Pozemkového fondu a nakonec i z kandidátky do
Radim Zika, který musel odejít z čela Pozemkového fondu, když ho dostihli skandály s podezřelými prodeji pozemků a podivnou personální politikou, má zase co
Radim Zika, někdejší kandidát na hejtmana Libereckého kraje za ODS, musel rezignovat na svou funkci. Ač se v oficiálním prohlášení píše, že je to
Uběhlo sotva pár dní, když se provalilo, že někdejší neúspěšný kandidát na hejtmana a vysoký funkcionář liberecké ODS Radim Zika nechává proplácet dvaadvacetiletou milenku