Bude jediným městským projektem, který si sáhne na evropské dotace, muzeum tramvajové dopravy?

Tisková zpráva Změny pro Liberec: Liberec má ještě stále možnost čerpat z evropských dotací 540 mil. Kč.

V současné době ale veškeré městské projekty stojí na místě a jediný, který se hýbe kupředu, je kontroverzní a širokou veřejností kritizovaný záměr Muzea historie tramvajové dopravy a to i přesto, že Dopravní podnik je ve velmi špatné finanční situaci.

Příčinou zastavení prací na ostatních projektech je nejistota ohledně peněz – město neví, zda bude mít na financování 15% spolupodílů i na profinancování zbylých 85% u svých projektů, než dojdou na jeho účet peníze z EU. Město používá pro profinancování projektů úvěrový rámec (tzv. revolving), ze kterého průběžně čerpá peníze a zase jej do něj, poté co přijdou peníze z EU, vrací.

Jenže stávající revolving končí v červenci 2013 a do jeho prodloužení se banky příliš nehrnou – do výběrového řízení na nový se žádná banka nepřihlásila. Z čeho budou financovány evropské projekty dál, radnice neví a jiné volné prostředky nemá. A tak se zastavila příprava všech projektů, například i víceúčelových hřišť u škol, kde je hotova a zaplacena veškerá dokumentace a vybrán dodavatel.

Nepochopitelným paradoxem je, že jediné, na čem se pracuje, je právě Muzeum tramvají, kde realizátorem sice není město, ale jeho akciová společnost Dopravní podnik. Projekt za 90 mil. Kč by měl být registrován v červnu, a to i přesto, že Dopravní podnik je ve velmi špatné finanční situaci. Kvůli snižující se platbě od města bylo již loni zvýšeno jízdné a omezen počet spojů o více než desetinu. I tak letos zřejmě Dopravní podnik skončí ve ztrátě, která dále navýší jeho dosavadní čtvrtmiliardový dluh. Je víc než podivné, že u tohoto projektu nejistota financování jeho realizaci nebrání, zatímco u jiných ano.

„Je nepochopitelné, že zatímco u všech jiných, často velmi potřebných projektů se čeká, co přinesou jednání s bankami, projekt, který je v podstatě nejzbytečnější, vesele běží dál. Rekonstrukce tělocvičny na náměstí Míru je dokonce ještě stále pouze v rezervě, u které se z realizací nepočítá, a to i přes slib, který primátorka více než před měsícem dala rodičům žáků školy, kteří sepsali petici, kde žádají řešení havarijního stavu“, říká Zuzana Kocumová.

Současný vývoj opět ukazuje, že i v takto zoufalé finanční situaci se v Liberci peníze na velké stavební projekty vždy najdou. I kdyby to mělo být na dluh.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
O vítězi tendru na opravu libereckého bazénu je rozhodnuto. Nejnižší nabídku podala firma Metrostav DIZ. K tlaku na nižší cenu přispěla i důsledná práce opozice,
Zpřístupněné jeskyně České republiky letos zahájí jarní sezónu dříve. Pět jeskyní Moravského krasu (Balcarka, Kateřinská, Punkevní, Sloupsko-šošůvské a Výpustek), Jeskyně Na Turoldu u Mikulova
Příběh rodiny na útěku ze Severní Koreje, Vasila, který zachraňuje lidi z fronty nebo Elly bránící svůj domov před těžařskou firmou. Festival Jeden svět nabídne
Zanedbané střední školství řeší vedení Libereckého kraje pět minut po dvanácté. Především v Liberci je kapacita gymnázií naprosto nedostatečná. Hejtman Půta tak pod tlakem kritiky