Vybrané body, které se budou projednávat na zastupitelstvu 31.5. 2012

Na květnovém zastupitelstvu se znovu bude probírat osud, respektive prodej kina Varšava, kterému všichni politici před volbami lživě slibovali podporu z evropských dotací. Představovat se bude i nový ředitel Sportovního areálu Ještěd a kamarád faktického šéfa liberecké sociální demokracie Roberta Duška. Další kamarád jednoho náměstka se stane členem finančního výboru a do seznamu z EU podpořených projektů se má dostat ještě jedna firma s podivně nekonkrétním projektem i vlastníky za 5,5 milionu. A diskutovat se bude i kritizovaný projekt drahé školky v Ruprechticích.

Nikoliv výjimečným, dnes ale přeci opravdu přemíru častým jevem tohoto zastupitelstva je skutečnost, že k zásadním jednáním nejsou materiály k prostudování. Zastupitelům i veřejnosti budou předloženy až „na stůl“. Zajímavá vizitka pro vládnoucí koalici, která si do štítu tolik hlasitě brala právě komunikaci. Možná by stálo za otázku, s kým..Nyní ale k samotným navrhovaným bodům:

Bod č. 3 – Představení společnosti Sportovní areál Ještěd, a. s
K tomuto bodu nebyly dodnes dodány materiály, ač se jedná o klíčovou městskou společnost (SAJ), která se nedávno dokonce ocitla v hledáčku policie, když ta obvinila bývalého primátora Jiřího Kittnera, jeho náměstka Pavla Krenka a bývalého zastupitele Jiřího Zeronika (všichni ODS) z tunelování městského majetku skrze tuto společnost.

Nyní se má situaci kolem SAJ prezentovat její nový představený, kamarád faktického a neotřesitelného šéfa liberecké ČSSD, europoslance Roberta Duška, Jan Svatoš. Předtím než byl Svatoš dosazen, byla odvolána z představenstva společnosti Zuzana Kocumová (nahradil ji Petr Černý z VV) a dosavadní ředitel Vít Pražák, který situaci V SAJ po éře Pavla Krenka a Jiřího Zeronika konsolidoval.

Bod č. 12 – Veřejná zakázka MŠ Čtyřlístek
Zřízení zástavního práva a diskuse ohledně veřejné zakázky, která zvedla ze židle nemálo zastupitelů i občanů. Je podivné, že i k tomuto tak ožehavému tématu nejsou dosud materiály (29.5.). Zřejmě je zastupitelé dostanou až na stůl, přitom kolem této zakázky se vyrojilo nemálo podezření.

Liberecká školka má stát 25 milionů a nejméně 5 milionů pak ještě navíc budou stát úroky z úvěru, který byl podmínkou pro účastníky výběrového řízení a podle opozice (Změna pro Liberec) tak došlo k diskvalifikaci menších firem. Zakázku získala firma bratra náměstka Rutkovského a pochyby byly už kolem celého zpracování studie. Více si o této diskutované zakázce přečtete ZDE.

Bod č. 17 – Megadům Svojsíkova – Real Space, s. r. o. – žádost o úpravu smluvních podmínek
Několikrát probíraný případ záměru firmy architekta Horatschkeho postavit na místě hřiště v oblíbené čtvrti obří bytový dům. Stavební úřad šel firmě (přes všechna stanoviska nadřízeného krajského orgánu) neuvěřitelně na ruku. Ovšem nikoliv jen stavební úřad. Hlasy opozičně smluvní koalice byla dokonce pozměněna vyhláška tak, aby zastupitelé i veřejnost do budoucna vyloučeni z možnosti spolurozhodovat o tom, zda se v parku či na hřišti bude stavět nebo ne. Rozhodovat o tom totiž nebude řádně zvolené zastupitelstvo či dokonce nějakým způsobem zapojená veřejnost, ale sám projektant. Shodou okolností to pomohlo i firmě Real Space, která touží stavět ve Svojsíkově ulici. Více si přečtete ZDE.

Bod č. 17a – Doplnění seznamu IPRM – Lidové sady, projekt Educa Quality o.s.
Čert ví co má s Lidovými sady společného projekt za cca 5,5 milionu, který chce vládní koalice protlačit do seznamu projektů. Přitom je zajímavé, jak na jiné projekty často „už bývá pozdě“.

Projekt společnosti Educa Quality o.s. počítá s „Pomocí v cestě na trh práce“. Bohu a lidem libý počin, zdálo by se. Nicméně projekt samotný je podivně nekonkrétní. Výstupem budou převážně vyplněné formuláře o motivaci, osobnostním profilu a podobně, ale samotných rekvalifikací je málo a jsou jen předpokládány a ani není jasné, jaké náplně mají rekvalifikační kurzy mít.

Není bez zajímavosti, že partnerem projektu je firma Attest, která je ostatně s o.s. Educa Duality personálně propojená a která má většinově (75%) neznámé majitele na tolik oblíbené akcie v listinné podobě. Ale to liberecké vládnoucí koalici nijak nevadí.

Bod č. 18 – Jmenování člena finančního výboru
Odvolán bude člen Unie pro sport a zdraví Jan Kubeš, který není ochotný se smířit s normalizačním étosem současné vládní koalice podobně jako např. Zuzana Kocumová. Nahradí jej kamarád náměstka Jiřího Rutkovského Radek Bednář. Více zde

Bod č. 21 – Majetkoprávní operace, prodej kina Varšava
Současné vedení města, které u moci drží tichá koalice s ODS se rozhodlo jít ve stopách svého opozičně smluvního partnera, když se řídí heslem „prodej, co se dá“. Na úkor minulosti, ale i budoucnosti se má tedy privatizovat (bude se schvalovat „záměr prodeje“) místo s jedním z největších kulturních geniu loci ve městě – první městský biograf, kino Varšava. Vedení města za něj chce něco málo přes sedm milionů korun (konkrétně 7,168 mil. Kč). Zájemce je zatím jediný a to majitel pizzerie Maškovka, která v objektu již řadu let funguje. Přitom objekt byl původně navržen na seznam budov, na které měly být určeny evropské dotace, ale jak bylo řečeno – uběhlo pár měsíců a vše je jinak. Současná koalice má přitom zachování kina Varšava ve svém programovém prohlášení. Sliby se slibují, blázni – voliči se radují.

Město chce prodat i pozemky kolem nedalekého parku ve Frýdlantské ulici, kde je památkově chráněný strom. Je otázka, zda si tak neodřízne přístup do tohoto parku, který byl původně navrhován jako součást kulturního centra plánovaného ve Varšavě.Ale jak bylo řečeno, před volbami se slibuje leccos. Více zde

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Včerejší zastupitelstvo se protáhlo až do půlnoci. A stačilo projednat sotva půlku bodů. Nicméně byla přijata klíčová rozhodnutí – město Liberec odsouhlasilo záměr privatizovat
Listopadové zastupitelstvo bude vyčerpávající. Jednak je na pořadu 42 bodů k jednání, ale zejména půjde o jejich důležitost. Klíčovými body bude schválení záměrů prodat
Včerejší zasedání libereckého zastupitelstva mělo třicet bodů k projednání, ale dominovaly mu ve finále jen tři. Rodiče dětí ze ZŠ Ještědská dosáhli svého a
V říjnovém zastupitelstvu bude jedním z hlavních projednávaných problémů situace kolem libereckých lázní, čerpání evropských fondů, potažmo celá nelehká ekonomická situace vůbec. Kdysi bohaté