Primátorka Rosenbergová, krajský radní Bursa a ředitel nemocnice Veselka obviněni policií

Policie obvinila libereckou primátorku Martinu Rosenbergovou (ČSSD), krajského radního pro ekonomiku Zdeňka Bursu (ČSSD) a generálního ředitele Krajské nemocnice v Liberci Jiřího Veselku (Unie pro sport a zdraví – USZ) z porušování povinnosti při správě cizího majetku z nedbalosti. Obvinění svou vinu popírají.

Zároveň mezi obviněnými nejsou i ti, kteří takto vysoké odměny v rozporu se zákonem pobírali.

Na valné hromadě nemocnice loni v září schválili vyplácení třicetitisícových odměn uvolněným členům zastupitelstva v dozorčí radě nemocnice. Výše odměn vyšla najevo po interpelaci Jana Korytáře ze Změny pro Liberec na městském zastupitelstvu. Podle policie nyní obvinění porušuli zákon a hrozí jim za to trest.

Na krajském zastupitelstvu se případem vysokých odměn začali zabývat členové hnutí Starostové pro Liberecký kraj (SLK). Nicméně mezi těmi, kdo původně odměny pobírali, byl i současný náměstek primátorky Kamil Jan Svoboda (KDU-ČSL), který se SLK tvořil stejnou kandidátku „Liberce občanům“ v libereckých komunálních volbách 2010. Nicméně Svoboda od SLK kritizován od starostů nebyl, jelikož když vyšla skutečnost a výše odměn najevo, svých příjmů se vzdal.

Zejména politici ČSSD se odměn odmítali vzdát a argumentovali „právním názorem“, který ale dlouhou dobu odmítali zveřejnit. Později přišli s právním posudkem advokátní kanceláře KALSCO, který tvrdil, že ve střetu se zákonem nejsou. Mezi nejrazantnější zastánce odměn patřil liberecký zastupitel a náměstek hejtmana Libereckého kraje Martin Sepp či krajský radní Zdeněk Bursa (oba ČSSD), který za své působení v dozorčích radách Krajské nemocnice Liberec a Silnice LK pobíral měsíčně 60 000 korun. Posléze ale i všichni sociální demokraté obrátili a svých odměn se vzdali. Důvodem měly být osobní útoky, které údajně směřovaly i na jejich rodiny, což ovšem nikdy nebyli schopni doložit.

Liberecká nemocnice se stala místem, kam se uchýlili i další liberečtí politici v rámci dělení moci ve městě poté, co byla uzavřena velká opoziční smlouva mezi ČSSD, Libercem občanům, VV, částí Unií pro sport a zdraví a ODS. Ředitelem nemocnice se stal Unie pro sport a zdraví Jiří Veselka a následně (a bez výběrového řízení) usedl na post ekonomického ředitele i bývalý primátor za ODS Jiří Kittner, který je sám nyní vyšetřován policií v kauze tunelování městského majetku skrze městskou akciovou společnost Sportovní areál Ještěd.

Platy a odměny v krajské nemocnici byly a jsou následující: Člen představenstva 10.000 Kč měsíčně, předseda představenstva 15.000 Kč měsíčně. Člen dozorčí rady 30.000 Kč měsíčně . Ekonomický náměstek (Jiří Kittner, ODS) 120.000 Kč měsíčně . Ředitel (Jiří Veselka, USZ) 150.000 Kč měsíčně.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody