Syner prohrál soud s Alenou Dvořáčkovou

Už to není žádná výjimka, že představitelé stavební společnosti Syner, která proslula svými styky s libereckými politiky nejen z ODS, se snaží peskovat politiky či občany pro jejich názory. Včera proběhl soud, kdy se Syner pokoušel vymoci si omluvu a odškodné jeden milion korun na předsedkyni občanského sdružení Staré město Liberec Aleně Dvořáčkové. Za co? Za její názory na propojení vedení města a Syneru, které zveřejnila na našem webu a v Mladé frontě. Soudce žalobu Syneru zamítl v plném rozsahu. Soud zatím není pravomocný a čeká se, zda se zástupci Syneru odvolají.

Firma Syner a s ní spojení politici si budou muset zvykat na to, že doba, kdy bylo v libereckých médiích tabu poukazovat na jejich spojení, je dávno pryč. Včera soudce Miloš Zbránek rozhodl zamítnout žalobu Syneru na Alenu Dvořáčkovou, která vyjádřila svůj občanský postoj a politický názor v několika článcích na našem webu a liberecké Mladé frontě.

„Bylo by dotčeno ústavní právo na ochranu slova. Šlo o názor žalované…ústavní právo svobody slova by bylo velmi narušeno, kdyby se občan sice mohl vyjádřit, ale musel by za to zaplatit poté například milion korun…, tak zhodnotil včera soudce pokus Syneru donutit prostřednictvím žaloby Alenu Dvořáčkovou k veřejné omluvě a pokutě jednoho milionu korun.

Žaloba se týkala několika článků, v nichž Alena Dvořáčková vyjádřila svůj názor na politiku a zejména obchody města s firmou Syner. Přitom primární kritika se v těchto článcích týkala zejména postupu vedení města, například ve vztahu k Tipsport aréně, kterou Syner pro město za nemalou částku postavil a dnes ji využívá a spravuje.

Soudce po výslechu obou stran konstatoval, že se vyjádření Aleny Dvořáčkové zakládají na skutečnosti. Otázka se potom vedla o tom, zda došlo k poškození „dobré pověsti“ žalujícího, tedy společnosti Syner. Jak dokázal soud výběrem článků z médií za posledních deset let, firma Syner rozhodně nepatří mezi společnosti s křišťálově čistou pověstí. A jak říkají judikáty Nejvyššího soudu, kdo chce bránit svou dobrou pověst, musí nějakou mít.

Soud také rozhodl nepřipustit jako svědky samotné zástupce Syneru, manažery Martina Borovičku a Petra Myšku (kandidát ODS). Soudce v nadsázce řekl, že nepotřebuje vědět, zda kvůli těm článkům plakali čtyři dny nebo týden.

Žaloba se pak uchylovala k klasickým tvrzením, že Syner je významná společnost, zatím trestně bezúhonná, podporující charitu. Právní zástupce firmy Syner, advokát Oldřich Filip také před soudem tvrdil nepravdu, že firma Syner do dnešních dnů přecházela kritiku s nadhledem, a to nejen ze strany Aleny Dvořáčkové. Přitom firma Syner je známá svými až hysterickými reakcemi na hodnocení svoje a svého vlivu na komunální politiku. Příkladem může být stížnost na Jaromíra Baxu u rektora Univerzity Karlovy, stížnosti na mladé umělce ze skupiny Guma guar nebo hrozba zastavení Nadace Syner kvůli kritice ze strany Jana Korytáře, Jaromíra Baxy a Jaroslava Tauchmana loňský rok. Ostatně i naší redakci hrozila již před několika lety a opakovaně žalobou firma Syner, právě prostřednictvím advokátní kanceláře Oldřicha Filipa. Ten tedy u soudu evidentně neříkal pravdu.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Politické vedení města Liberce je v krizi kvůli rozsáhlé policejní akci, která vypovídá o nebývalé korupci na zdejším magistrátu. Primátor dnes představil kroky, kterými
Mohutná korupční aféra, která ukazuje nebývalé klientelistické prostředí na liberecké radnici, má přesah i na Liberecký kraj. Jak zjistil jako první Náš Liberec, policie
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se