Zemřel Milan Uherek

V tichosti a nenápadně utrpěl Liberec ztrátu, která se nedá ani vyčíslit, ani se nestane předmětem politického sporu. Devátého srpna zemřel Milan Uherek, který společně se svou ženou Jiřinou založil dětský sbor Severáček.

Od poloviny padesátých let prošly tímto sborem tisíce libereckých dětí. Uherkovi ovlivnili atmosféru našeho města více, než kdo jiný. Pokud je dnes možno Liberec nazvat městem muzikantů, je to především jejich zásluha.

Možná si to dnes málokdo uvědomuje, ale právě Severáček zajistil ve světě Liberci dobré jméno. V téhle branži nevznikne úspěch jen tak sám od sebe. Bez podpory města to samozřejmě nejde, ale bez dlouhodobé práce a osobního nasazení sbormistrů by to nebylo možné. Jiřina a Milan Uherkovi byli úspěšní proto, že se vzájemně doplňovali a podporovali, a projektu podřídili celý svůj život.

Dokázali, že i ve městě, které bylo zbaveno svých původních obyvatel, a kam se nastěhovali lidé ze všech koutů země, lze vytvořit doslova z ničeho špičkový sbor, který vytvoří tradici napříč několika generacemi a ještě se stane vzorem organizace většiny dětských sborů. Sbormistři vtáhli do dění kolem sboru také rodiny dětí a nakonec dokázali to nejtěžší- najít vhodné následovníky, takže tradice pokračuje.

Kdo byl sbormistrům blízko v sedmdesátých a osmdesátých letech, možná pamatuje Hejdukův „seznam pohřebních hostí“. Do něho řadil hosty za budoucí rakví sbormistrů podle jejich zásluh, a pořadí samozřejmě neustále měnil a byla to taková legrace, která v napjatých situacích, kterých kolem sboru bylo samozřejmě dost, pomáhala snížit napětí. Kde je dnes tomu seznamu, o kterém jsme ostatně ani nevěřili, že bude někdy potřeba, konec?

Milan Uherek si přál pohřeb v soukromí rodiny a Lenka Čančíková, jeho dcera, navrhuje všem, kdo Milana Uherka znal, aby ho pohřbil tam, kde právě je. Věřím, že Severáček i město Liberec si na svého sbormistra vzpomene a my všichni pozůstalí se budeme moci k oslavě zemřelého ještě sejít. Ostatně jsem si jist, že málokdo by si tak zasloužil v Liberci pomník, jako sbormistři Milan a Jiřina Uherkovi.

Vladislav Chvála, městský zastupitel za Změnu pro Liberec

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Většinu oblastí našeho života ovládli technokrati. Namlouvají nám, že jedině oni vědí, co je třeba dělat, jak vládnout, jak řídit tento svět. Mohli bychom
Náš každodenní život ovlivnila křesťanská etika, ať si to přejeme nebo ne. Desatero se tak dlouho opakovalo, až se jednotlivá přikázání stala základními kameny
Přátelé se na mě obracejí s otázkami, co se to na začátku významného volebního roku ve Změně pro Liberec děje. Vypadají ustaraně. Občanská iniciativa,
Bývalý primátor Kittner měl tentokrát důvod zapálit si vítězný doutník, i když jen v šeru radničního dvora. Co se stalo? Jím chytře instalovaná menšinová