Syner v lázních, Chládek a Tintěra na „Soukeňáku“

Jen malá a rýpavá poznámka. Glosička, za kterou vděčíme a děkujeme našim laskavým a zejména pozorným čtenářům. Mnoho povyku se spustilo, když jsme přišli s informacemi, že město nemá ani tušení, kdo pracuje na kontroverzní zakázce městských lázní. A že tam pracuje firma Syner a ne jen vítěz Chládek a Tintěra a jeho oficiální subdodavatelé. O trochu méně povyku bylo, když ÚOHS dal za pravdu Syneru, který si vymohl zakázku na Soukenném náměstí, kterou primátor Korytář zrušil. Je to už nějaká doba, ale: co, sakra, dělá Chládek a Tintěra na „Soukeňáku“?

Soukenné náměstí se opravuje. Opravuje jej firma Syner. Zakázku získala na poslední chvíli před volbami 2010, když byly ze soutěže vyřazeny další firmy. Náměstí mělo stát 17 milionů, bude stát nakonec 14 milionů, protože zde Syner neumístí některé, původně plánované, komponenty. Náměstí začíná ukazovat svou budoucí podobu a někteří architekti, kunsthistorici a urbanisté již nad jeho novou „obláčkovou“ vizáží (záhonky) už zdvihají obočí.

Zakázku na rekonstrukci náměstí, kterou těsně před volbami 2010 připravilo vedení města v čele s Jiřím Kittnerem, zrušilo vedení následující vedené primátorem Janem Korytářem. Jako důvod byl uveden katastrofální stav městské kasy a také nekoncepčnost vůči všem městským náměstím. Syner se ale odvolal, antimonopolní úřad rozhodl a pokutoval město. Další nové vedení pod primátorkou Rosenbergovou zakázku slíbilo realizovat, neodvolávat se i zaplatit pokutu od ÚOHS.

Na jaře tohoto roku jsme přišli s informacemi, že na rekonstrukci lázní se podílí společnost Syner a to nemalou měrou, ač nefiguruje mezi oficiálními subdodavateli. Doložili jsme to sérií fotek, které dokumentovaly přítomnost Syneru na stavbě po dobu půlroku. Chládek i Tintěra (oficiální vítěz zakázky na rekonstrukci lázní) i firma Syner se ohradily a že prý Syner tam dělá celou dobu jen za cca 12 milionů (z celkových cca 400 milionů) a protože to je tak malé procento z celkové zakázky, nemusí být uváděn jako subododavatel.

Na městě o ničem nevěděli. Náměstek Lukáš Martin (ČSSD) do té doby vůbec nevěděl, která bije, co je to kontrola zakázky, kdy se provádí, jaké jsou výsledky, nic. O to větší politická hesla, jak je vše v pořádku a že na podivnosti ukazují jen škarohlídi a bůhví kdo ještě.

Ale zpět od lázní k Soukennému náměstí. Ještě jednou děkujeme našim pozorným čtenářům a zejména těm s fotoaparáty. Tedy ještě jednou. Lázně opravuje Chládek a Tintěra, přitom tam (aniž by o tom město vědělo – ale díky nám už ví) pilně a dlouhé měsíce pracuje Syner. Soukenné náměstí opravuje Syner, ale pro změnu tady se objevují komponenty firmy Chládek a Tintěra.

Je to jen náhoda, zbytečný detail, pitomost nebo to poodkrývá něco ze zákulisního světa velkých stavebních lobby a veřejných zakázek? Dost možná o nic nejde, dost možná jde o hodně.

Přikládáme několik fotografií z místa rekonstrukce.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou