Liberecký kraj má novou vládu

Dnes se od deseti hodin dopoledne v budově Libereckého kraje volila nová krajská vláda pro začínající volební období 2012-16. Hejtmanem se podle očekávání stal dosavadní starosta Hrádku nad Nisou Martin Půta, lídr Starostů pro Liberecký kraj. Jeho statutární náměstkyní byla zvolena Zuzana Kocumová ze Změny pro Liberecký kraj, která zároveň povede resort zdravotnictví, sportu a tělovýchovy. Zástupci KSČM, ČSSD a ODS se volby neúčastnili.

Volba nové krajské vlády se protáhla od dopoledních hodin až do pozdního odpoledne. Na začátek odstupující hejtman Stanislav Eichler ještě pozastavil přidělení kritizované veřejné zakázky na údržbu silnic kontroverzní firmě zřízené krajem Silnice LK. Hejtmanovo rozhodnutí na závěr potvrdilo i nové zastupitelstvo a zakázku zrušilo. Proti zrušení této zakázky byli zástupci ČSSD a KSČM, kteří za podpory ODS připravili tichou privatizaci veřejné dopravy na Liberecku.

Podle avizované koaliční dohody, mezi Starosty pro Liberecký kraj (SLK) a Změnou pro Liberecký kraj (ZLK) byla odhlasována nová devítičlenná rada Libereckého kraje v tomto složení:

•    Martin Půta (SLK) – hejtman Libereckého kraje
•    Zuzana Kocumová (ZPLK) – statutární náměstkyně; resort zdravotnictví, sportu a tělovýchovy
•    Josef Jadrný (ZPLK) – náměstek; resort životního prostředí a zemědělství
•    Hana Maierová (SLK) – náměstkyně; resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu
•    Marek Pieter (SLK) – náměstek; resort ekonomiky, správy majetku a informatiky

Dalšími radními budou:

•    Ivana Hujerová (ZPLK) – resort regionálního rozvoje a evropských fondů
•    Alena Losová (ZPLK) – resort školství
•    Vladimír Mastník (SLK) – resort dopravy
•    Petr Tulpa (SLK) – resort sociálních věcí

Ještě před samotnou volbou i během ní se snažili zástupci KSČM, ČSSD a ODS znevěrohodnit celý její průběh s poukazem na rezignaci Blanky Nedvědické, humanitární pracovnice, která se do zastupitelstva dostala na kandidátce ZLK a v současné době je pracovní cestě v zahraničí. Její místo zaujal Vladimír Opatrný. Komunisté a sociální demokraté zkoušeli argumentovat, že potřebný čas pro inauguraci Opatrného. Přítomný právník Libereckého kraje je ovšem vyvedl z omylu. Komunisté i přes to v závěru jednání oznámili svůj záměr podat ve věci žalobu.

Vše vyvrcholilo prohlášením komunistů, kteří opustili jednací sál. K nim se přidali i sociální demokraté. ODS sice v sále zůstala, ale její zástupci nehlasovali. Jan Korytář oglosoval situaci s tím, že doufá, že s odchodem těchto zastupitelů odchází celá jedna éra. Jak vysvitlo z nevypnutého mikrofonu předsedy volební komise Radka Cikla z ČSSD, sociální demokraté se budou snažit přirovnávat krajskou vládu k „topolánkovým přeběhlíkům“ a podobně.

Jedním z posledních bodů, které zastupitelstvo bylo zřízení rozpočtové opatření, které přinese obcím dotace z  Národního fondu solidarity  a zřízení výborů  zastupitelstva Libereckého kraje a stanovení počtu členů jednotlivých výborů, nicméně jejich členové budou zvoleni až na příštím zasedání zastupitelstva (bude cca 130 členů výborů) a to otevřenou volbou.

Zvoleni ale byli zástupci Výboru Regionální rady regionu soudržnosti Severovýchod za Liberecký kraj. Těmi se stali Martin Půta, Hana Maierová, Vladimír Mastník, Petr Tulpa za SLK, Zuzana Kocumová, Ivana Hujerová, Jan Korytář za ZLK a Otakar Špetlík za ODS.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody