Noc na Titaniku

Kdo vydržel sledovat listopadové jednání zastupitelstva až do nočních hodin, mohl mít pocit, že se ocitl na palubě Titaniku. Vládnoucí koalice, která jako jeden muž předem popřela tiskovou zprávu Změny pro Liberec o situaci městské kasy a odsoudila ji jako neoprávněnou a nepravdivou, předváděla, co všechno by město muselo ještě prodat, aby zpráva neměla pravdu. Nemusí se nám to líbit, ale jedno je třeba si přiznat: zastupitelé Změny nemohou z opozičních lavic zabránit tomu, aby se zastupitelé z řad koalice společně s ODS nechovali jako bohatí cestující na palubě pověstného parníku.

Vypadají jako by jim vůbec nevadilo, že na téže lodi s nimi jede dalších sto tisíc spoluobčanů. Díra v lodi je víc než zřetelná, pokladna prázdná, dluh vysoký, ale to není důvod k tomu, aby se město pokusilo zastavit realizaci rekonstrukce náměstí za téměř 18 miliónů, aby si oprávněně kritizovaným způsobem nepostavilo kontejnerovou školku za zřejmě zbytečně vysokou cenu zvýšenou nyní už o 2 miliony za tzv. vícepráce, nebo aby se i jen pokusilo zastavit velmi podezřelé odtékání peněz do dopravního podniku ovládaného soukromým dopravcem.

Metodou, jak si zachovat velkorysý kittnerovský styl hospodaření, je rozprodat všechno, co ještě zbývá. Nakonec si v klidu nasednou na záchranné čluny a nikdo je nebude volat k zodpovědnosti. Snad se za to ani nebudou stydět. Ale bude na člunech dost místa pro všechny? Nezdá se. Už dnes cena lístku ve 3. třídě (na periferii města) je stejná jako v luxusních kajutách, když srovnáme městské daně. Teď jde jen o to, co nejdéle tajit, jak na tom loď-město je a tvářit se jako by nic, držet pohromadě, protože jinou možnost ani nemají.

Jak by mohli dnes připustit, že sázka na velké strany byla chybou? Nejspíš doufali, že ze zákulisí přijdou ty správné rady, podpora a jištění. Že bude stačit dodržet staré dohody radnice, tak jak byly pro město nevýhodně nastaveny. Že až se podaří dokončit všelijaké „svojsíkoviny“, začnou město zachraňovat. Ale ony jsou tady další požadavky „v zájmu města“, prodat letiště (Jiří Kittner je pochválil, konečně „pochopili, že je to nutné“) a zdánlivě nečekaně prodat technické služby města, aniž by měli ponětí, jak se město pak k nezbytným službám dostane.Nejspíš je bude nakupovat od velkých firem, které, jak upřesnil Kittner, „mají své techniky plné dvory“, takže kvůli technice by jistě technické služby nekupovali.

To už jiné je to s exkluzivní smlouvou, podle které si musí město objednávat služby za 90 mil. u TSML až do roku 2021. Ta by možná stála za trochu toho „koaličního vyjednávání“. Ostatně ta už v době puče (pardon, demokratického odstranění vítěze voleb) před 2 lety proběhla a za spolupráci na odstranění Jana Korytáře, který zřejmě neslyšel na ty správné dohody, byla tehdy odměněna ČSSD právě ovládnutím TSML.

Když pomineme vytvoření dobrých míst pro dobré členy strany (Milan Šír) za nejmenovaný plat, řízení městského podniku jim asi moc nejde, když se nečekaně rozhodli připravit prodej této společnosti. Žádné odvolávání vedení, žádný krizový manažer, rovnou prodej. Připomeňme, že právě kolem TSML se odehrál jeden z konfliktů v povolební vládě před dvěma lety, když se ukázalo, že kolega z ČSSD (náměstek Lukáš Martin) se začal zabývat přípravou prodeje TSML, aniž se s tím svěřil ostatním z koalice.

Takže asi jde o dost dlouhodobý plán. Vytrvalost bývalému vedení radnice nelze upřít. Osobně si neumím představit, že by tak činili proto, aby město přivedli na buben. To není obvykle úkolem zastupitelů, které si občané města zvolí. Leda by zastupovali někoho, komu to vyhovovat bude. Tak přemýšlejme, pro koho to asi připravují letiště a technické služby. Ten kdo má volných 100 mil na letiště si jistě pozemky nepořídí proto, aby zde sekal trávu. A větší letiště? Tak blízko města, to budou jistě obyvatelé města skákat radostí!

Vladislav Chvála, zastupitel za Změnu pro Liberec

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Většinu oblastí našeho života ovládli technokrati. Namlouvají nám, že jedině oni vědí, co je třeba dělat, jak vládnout, jak řídit tento svět. Mohli bychom
Náš každodenní život ovlivnila křesťanská etika, ať si to přejeme nebo ne. Desatero se tak dlouho opakovalo, až se jednotlivá přikázání stala základními kameny
Přátelé se na mě obracejí s otázkami, co se to na začátku významného volebního roku ve Změně pro Liberec děje. Vypadají ustaraně. Občanská iniciativa,
Bývalý primátor Kittner měl tentokrát důvod zapálit si vítězný doutník, i když jen v šeru radničního dvora. Co se stalo? Jím chytře instalovaná menšinová