Otevřený dopis

Vážení spoluobčané – příznivci Změny pro Liberec a Změny pro Liberecký kraj. Nebudu tvrdit, že jsem voličem vašich uskupení. Jsem pravicový volič a k vašim plánům jsem značně skeptický.

Ať už je však příčina vašeho úspěchu v obou posledních volbách jakákoliv, blahopřeji vám a doufám, že obsazení pozic v obou zastupitelstvech využijete ku prospěchu města a kraje a tím i k prospěchu všech Liberečanů.

Mám značné výhrady k některým krokům bývalých představitelů Liberce. Jsem kritický i k nim, ne pouze k vám.  Asi jsme se dostali do opravdu nepříjemné dluhové pasti a nikdo neví, jak z toho ven. Ale ruku na srdce. Dluhy nevznikly, jak vy tvrdíte vy,  pouze rozkrádáním, ale hlavně  ambiciózními plány v investování do budoucnosti Liberce. Neviďme jen samá negativa. Hodně se toho za posledních 23 let udělalo. Jsem rád, že žiji v takovém pěkném městě. Stojí snad za to Liberec dále zdokonalovat.

Nechci hodnotit kroky jednotlivých osob. Nejsem k tomu dostatečně informovaný. Ale přehnaná kritika, pocházející z vašich řad, také není na místě. Pouhým kriminalizováním se toho mnoho nevyřeší. Pouze si jedinci vyřídí své účty, nebo ukojí svá ega. A stejně si myslím, že ani převážná část z vás není o kritizovaných činech našich minulých zastupitelů dostatečně informovaná a jen opakuje a stupňuje něčí názor. Váš svatý boj proti ODS je směšný. Netvrdím, že všichni jejich členové jsou svatí, ale i v této straně jsou i slušní lidé. 

A v každé straně je také část lidí nečestných. Vaše zjednodušování tipu: „za všechno může ODS“,  je nespravedlivé. Připomínám, že podobné heslo se používalo za socialismu vůči KSČ. A vzpomenete si možná na mně za několik let. Jestli se ZpL dostane k opravdové moci, tak se mezi vás vetře také hodně prospěchářů a vy to ani nepoznáte. Proti tomu není žádná obrana.

I já bych uvítal změnu s malým ‚z‘. Postavit však svůj program pouze na kritice a avizovaném boji proti korupci, jak to činí ZpL(K), je příliš jednoduché. Už jen samotný poměr vámi kritizovaných skutečností, je ve velkém nepoměru k navrhovaným řešením. Jen namátkou jsem zavzpomínal na  vámi kritizované aktivity posledních let:

– MS 2009 v Liberci
– fontána na Benešově náměstí
– Soukenné náměstí
– Plazza
– Perštýn
– Textilana
– Benátská noc
– rodinné domy u Slunečních lázní
– školka v Ruprechticích
– muzeum tramvají
– letiště
– průmyslová zóna
 -bazén
– lázně
– vchod do ZOO
– smlouva s plakáty Rengl
– smlouva s Eltodo
– smlouva s Busline
– dům Svojsíkova
– herny

Já znám vaši filozofii: „Teď nejsme ve vedoucích funkcích, nikomu nebudeme dávat své rozumy. Až za dva roky vyhrajeme komunální volby, tak vám ukážeme. Úkolem opozice je kritizovat kroky koalice.“ Abych nebyl nespravedlivý, nějaká řešení jsem od vás zaslechl. Jako například rozprodat areál Vesec na parcely. K vlastnímu rozvoji města však od vás nevzešla žádná myšlenka.

Některé kroky pana Korytáře jsou více než diskutabilní. Troufám si tvrdit, že kdyby zůstal ve funkci primátora, nebyl by jeho postoj k investování opravy Lázní tak razantní, protože by mu to znepříjemnilo život. Ať je jeho zdůvodnění jakékoliv, domnívám se, že kdyby ZpLK vyhrála volby (jak ostatně avizovala), určitě by se velkoryse nevzdal možnosti stát se hejtmanem, tak jak to učinil v tom případě a neucházel se o vedoucí pozici v Kraji.

Vážení. Máte obsazeno hodně míst v zastupitelstvech. Povinností koalice a opozice je dohodnout se. Ne jenom proti sobě bojovat. To platí pro všechny zastupitele do jednoho. Žádný z vás tam není proto, aby prosazoval přání rodné strany, ani uskupení. Vy jste tam pro to, abyste hájili zájmy Liberce. Vy musíte hledat společnou cestu a ne zatvrzele trvat na svém. Ta se dá většinou najít pouze kompromisem.

Jako bych vás slyšel říkat: „A co dělali ti před námi? Ti si jen nakradli. Ti mohou za dluh Liberce. Tak co tady mele za moudra.“ Ale já říkám:  někdy se začít musí. A to nejraději hned a ne až za dva roky (a to ještě kdoví jestli).Proto na vás, a samozřejmě i na všechny zastupitele koalice i opozice, apeluji: Dohodněte se a jděte za společným cílem, kterým je uspokojivá budoucnost našeho města.

Václav Šafář

 

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Vážený pane Korytáři,bez sebemenší špetky studu jste mě, pracovnici magistrátu, napadl se svými kolegyněmi ze Změny pro Liberec na posledním zasedání zastupitelstva kvůli bytu,
Přinášíme otevřený dopis občana Liberce Františka Pokorného vedoucímu odboru životního prostředí na liberecké radnici Ing. Jaroslavu Rašínovi. Pan Pokorný v něm upozorňuje odbor životního
Vážený pane náměstku, před několika dny jsme Vám, zastupitelům a členům finančního výboru zaslali právní rozbor smluvních vztahů ohledně úrokového zajištění dluhopisu. Náklady na
Vážená paní primátorko, dovolte, abych Vás informoval o záměru vyhlásit v Liberci referendum ve věci privatizace vybraného strategického majetku našeho města. Poté, co Změna