Soukenné náměstí – aušus za 18 milionů?

Ještě neutichly výhrady proti současné, „lavičkové“ podobě dnešního Soukenného náměstí, které za 18 milionů na návrh architekta Radima Kousala realizovala firma Syner a je tu další problém.

Ani ne dva měsíce po slavnostním otevření náměstí se začíná drolit dlažba a zdvíhají dlaždice. Podle zástupců Syneru a architekta je to běžné a může za to technika na odklízení sněhu.

Na Mikuláše se s velkou slávou otevíralo Soukenné náměstí. Náměstci primátorky se spolu se zástupci Syneru plácali po zádech, jakou že to má Liberec další nádheru. Kousek od nich vysvětloval Jaromír Baxa ze Změny pro Liberec hloučku přihlížejících, která část náměstí je předražená a za kolik. Jiří Rutkovský (Unie pro sport a zdraví) se snažil urážet svou bývalou stranickou kolegyni Zuzanu Kocumovou a několik dní na to, poté co opozice zveřejnila podrobný rozpočet stavby, se začaly objevovat konkrétní studie toho, jak je co předražené.

Dnes, skoro dva měsíce poté, Soukenné náměstí vypadá, jako by po něm přejel tank. Drolí se a vypadává dlažba, dlaždice se zdvíhají, všechno působí nedodělaným, odfláknutým dojmem, jak se v Sudetech hezky říká – zkrátka aušus.

Zástupci Syneru ve svém prohlášení uvedli, že na vině je technika, která odklízí sníh. Radnice to rezolutně popřela s tím, že stroj, který sníh na Soukenném náměstí odklízí váží asi jako sekačka na trávu. Podle architekta Radima Kousala z Siadesign je prý úplně běžné, že se dlažba v Liberci zdvíhá. Alespoň to uvedl pro zdejší média.

Celá rekonstrukce Soukenného náměstí má vzrušené politické pozadí. Celou zakázku na poslední chvíli zadalo před volbami 2010 vedení města v čele s Jiřím Kittnerem. Během výběrového řízení bylo z důvodu nesplnění kvalifikačních požadavků zadavatele vyloučeno celkem pět firem, vítězem se stal liberecká společnost Syner, která proslula svými styky na čelné liberecké politiky. Původně měla rekonstrukce stát 17 milionů korun, ač po letech vládnutí ODS zůstaly městu obrovské dluhy a prázdná kasa.

Po volbách v roce 2010 zakázku zrušil nový primátor Jan Korytář ze Změny pro Liberec. Argumentoval tehdy katastrofálním stavem městské kasy i absencí skutečného plánu na revitalizaci všech libereckých náměstí. Nicméně firma Syner se odvolala u ÚOHS a ten městu za zrušení zakázky uštědřil pokutu zhruba 100 tisíc korun.

Po odvolání Korytáře a ZpL z rady města se nové vedení rozhodlo na rozhodnutí ÚOHS přistoupit, neodvolávat se a firmě zakázku zadat. Nicméně kvůli nedostatku financí ji bude splácet déle a Syner si bude účtovat penále. Nyní tedy zakázka vyšla na zhruba 18 milionů (vč. DPH), ač bylo avizováno, že její cena bude nižší.

[widgetkit id=52]

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou