Policie obvinila bývalé radní Libereckého kraje

Kvůli neoprávněnému vyplácení odměn v krajských firmách v Libereckém kraji obvinila policie dalších 11 lidí.
Ze zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku se bude zodpovídat všech devět bývalých krajských radních. Obviněni byli také dva manažeři krajské akciové společnosti Silnice LK. Celková škoda byla vyčíslena na 850.000 korun, řekl mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Už loni v červnu zahájila policie kvůli podobnému vyplácení odměn v Krajské nemocnici Liberec stíhání liberecké primátorky Martiny Rosenbergové (ČSSD), ředitele nemocnice Jiřího Veselky a tehdejšího krajského radního pro ekonomiku Zdeňka Bursy (ČSSD).

V minulých dnech policisté vyšetřování případu ukončili a navrhli podat obžalobu. Nová kauza se týká neoprávněného odměňování členů dozorčích orgánů akciových společností Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa a Silnice LK.

Vyplácení odměn uvolněným zastupitelům, kteří kraj v dozorčích radách zastupovali, schválila krajská rada v působnosti valných hromad i přesto, že to bylo v rozporu se zákonem o střetu zájmů. Odměny za práci v dozorčích orgánech se pohybovaly od 10.000 do 45.000 korun. Třeba Bursa měl za tři roky neoprávněně vyinkasovat více než 300.000 korun. Zprávu přinesla ČTK.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,