Obvinění politici z ČSSD se vzdali mandátu krajského zastupitele a přerušili členství ve straně

Martin Sepp, Zdeněk Bursa a Pavel Petráček. Ještě nedávno sebejistí krajští náměstci a loajální stoupenci místního sociálnědemokratického bosse Roberta Duška. Dnes obvinění policií se vzdávají mandátu krajského zastupitele a zároveň s tím přerušili svá členství v ČSSD. Policie je šetří ve věci neoprávněnému vyplácení odměn v krajských firmách, za které se nedávno ještě srdnatě bili.

Klub zastupitelů liberecké ČSSD  vzal na vědomí  rezignaci Seppa, Bursy a Petráčka na jejich mandáty v zastupitelstvu i pozastavení členství ve straně. Krajských mandátů se oficiálně vzdají na nejbližším zasedání zastupitelstva do rukou hejtmana Martina Půty (SLK).

Stalo se tak poté, co policie minulý týden obvinila dalších 11 lidí kvůli neoprávněnému vyplácení odměn v krajských firmách v Libereckém kraji. Ze zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku se má zodpovídat všech devět bývalých krajských radních, obviněni byli i dva manažeři krajské akciové společnosti Silnice LK. Celková škoda byla vyčíslena na 850.000 korun.

Odměny za práci v dozorčích orgánech Libereckého kraje se pohybovaly od 10.000 do 50.000 korun. Například Zdeněk Bursa bral jako předseda dozorčí rady v liberecké nemocnici 50 tisíc korun měsíčně. V českolipské nemocnici si pak za své angažmá odnesl celkově přes 350 tisíc korun, jeho kolega a spolustraník Pavel Petráček přes 250 tisíc. Podle Mladé fronty bude chtít českolipská nemocnice po politicích peníze zpět. Zda podobné kroky chystá i liberecká nemocnice v čele s obviněným Jiřím Veselkou není dosud známo.

Již loni v létě zahájila policie kvůli podobnému vyplácení odměn v Krajské nemocnici Liberec stíhání liberecké primátorky Martiny Rosenbergové (ČSSD), ředitele nemocnice Jiřího Veselky (USZ) a tehdejšího krajského radního pro ekonomiku Zdeňka Bursy. V krajské nemocnici Liberec působí zároveň jako ekonomický ředitel Jiří Kittner (ODS), který je pro změnu obviněn ze zneužití pravomoci veřejného činitele a porušování povinností při správě cizího majetku, kterého se měl dopouštět jako liberecký primátor.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody