Bývalý krajský radní za ČSSD získal slušné místo ve státní sféře, není sám

Policie sice obvinila někdejšího sociálně demokratického náměstka Libereckého kraje z nezákonného pobírání odměn v dozorčích radách krajských firem, to ale není na překážku tomu, aby získal na liberecké poměry slušně placené místo ve státní sféře. Zdeněk Bursa, který měl podle policie nezákonně pobírat odměny v dozorčí radě krajské nemocnice je od začátku února zaměstnán coby odborník u liberecké pobočky Správy železniční dopravní cesty.

Krajský radní a náměstek pro ekonomiku, jeden z věrných libereckého sociálně demokratického bosse Roberta Duška Zdeněk Bursa může být klidný. Zatímco jeho voliči se v dnešní nelehké době bojí o práci, on získal místo referenta liberecké pobočky Správy železniční dopravní cesty (SŽDC). Ta bývá podle dotázaných odborníků pracujících u drah v Liberci ohodnocena částkou asi 25 až 30 tisíc korun měsíčně. Jeho jméno je již dohledatelné na seznamu spolčnosti.

Zdeněk Bursa přitom s prací u drah nemá žádné zkušenosti. Vystudoval střední průmyslovou školu, pak pracoval ve sklářství na Jablonecku, angažoval se v odborech, stal se jednatelem společnosti SKI v obci Zásada, od roku 2008 – 2012 působil jako náměstek libereckého hejtmana pro ekonomiku. Během své kariéry získal titul bakalář na soukromé vysoké škole v Jablonci nad Nisou.

Zdeněk Bursa je jednou z tváří neúspěchu ČSSD v posledních krajských volbách. Patří do úzkého kruhu kolem zdejšího sociálně demokratického šéfa Roberta Duška. Před několika dny se vzdal mandátu krajského zastupitele a pozastavil své členství v ČSSD. Policie jej totiž viní ze zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Bursa se ho měl dopustit tím, když spolu s jeho kolegy sám sobě odsouhlasil (a následně pobíral) desetitisícové odměny v krajských organizacích. Podle policie v rozporu se zákonem.

Bursa ovšem není sám, který po fiasku ČSSD získal lukrativní místo ve veřejném sektoru. Bývalý liberecký hejtman Stanislav Eichler po své rezignaci vytáhl smlouvu s roku 2008, která má dokladovat, že již v té době byl přijat na odbornou pozici v ČD Cargo. Výkon veřejné funkce – hejtmana Libereckého kraje mu ji ale prý znemožnil vykonávat. Ani Eichler nemá s prací u drah žádné pracovní zkušenosti.

I další předvolební politický objev Roberta Duška, který ovšem u voličů totálně propadl, kandidátka na hejtmanku Lenka Kadlecová má o práci postaráno. Zaměstnala ji Česká pošta. V rámci projektu Partner má komunikovat s kraji a vyjednávat o existenci pošt v obcích na území republiky. Kadlecová přitom pracovala dlouhé roky na úřadu Libereckého kraje, jen rok před volbami do krajského zastupitelstva získala funkci zástupkyně ředitelky domova důchodců ve Velkých Hamrech.

A nakonec i manažer neúspěšné volební kampaně ČSSD v Libereckém kraji (a zároveň tajemník Asociace krajů ČR) Radek Polma by rád k veřejným penězům. On a jeho strana se snaží, aby zasedl v představenstvu Severočeské vodárenské společnosti, která sdružuje obce Severních Čech. Těžko říci, jakou má Polma s vodárenstvím zkušenost, ale ve své pozici by si přišel k měsíční odměně zhruba 20 až 25 tisíc korun. Nominaci Polmy za město Liberec ale ČSSD neprosadila, proti byli její koaliční partneři na liberecké radnici. Informovala o tom MF Dnes.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody