Podvod Syneru při MS v lyžování 2009? Znovu začíná soud.

U soudu se budou zpovídat dva muži a jedna žena, kteří měli neoprávněně přihrát firmě Syner z veřejných peněz téměř čtyři miliony korun. Mělo se tak stát během přípravy na nechvalně proslulé mistrovství světa v lyžování. Mezi obžalovanými je zástupce firmy Investing CZ, která měla na veřejné peníze dohlížet, ale podle žalobce nezákonně obohatila Syner. Trestný čin měl nastat, když byl proplacen Synerem nikdy nedodaný nábytek pro koleje v Harcově.

Soud v tomto případu proběhl již loni v dubnu. Liberecký soudce Richard Skýba rozhodl, že se trestný čin nestal, ačkoliv Syner dostal peníze za nedodaný nábytek pro harcovské koleje, ale prý odvedl na místo toho jiné práce, takže Technické univerzitě jako objednavateli nevznikla škoda.

Státní zástupce trvá na novém líčení

Toto se ovšem nelíbilo státnímu zástupci, který se proti rozsudku odvolal, a krajský soud mu dal za pravdu a původní rozsudek zrušil. Před soud státní zástupce tedy opět posílá šéfa Kolejí a menz Technické univerzity, účetního Syneru a bývalého zástupce mandatáře stavby Investing CZ. Pokud se u soudu prokáže, že obžalovaní spáchali podvod ve spolupachatelství, hrozí jim vězení. V původním líčení to byla sazba  od dvou do osmi let.

Státní zástupce tvrdí, že obžalovaná trojice věděla, že část původně plánovaného nábytku na univerzitní koleje nebyla dodána, přesto nechala pracovnice Syneru vystavit faktury a soupisy provedených prací. Ty obsahovaly i nedodaný nábytek. Postupovala tak opakovaně a celkem ve čtyřech případech.

Firma Syner od začátku trvá na tom, že státu, jakožto poskytovateli dotace, nevznikla žádná škoda. Soud vyslýchal i pracovnice Technické univerzity, které vypověděly, že jim bylo dokonce vyhrožováno, aby v případě soudu nevypovídaly. Byly to přitom ony, které upozornily, že vyfakturovaný nábytek nebyl nikdy na harcovské koleje dodán.

Staří známí z liberecké politiky

Firmy Syner a Investing CZ jsou v Liberci velice známé a dlouhé roky patřily k významným příjemcům veřejných zakázek. Majitelé Syneru jsou přáteli významných libereckých politiků jako například Jiří Kittner nebo Přemysl Sobotka. Majitel firmy Investing CZ Josef Nadrchal působil v minulosti na libereckém magistrátu na stavebním úřadě a posléze se i on dal na politiku jako předseda (a později městský zastupitel) „béčka“ liberecké ODS, Demokratické regionální strany.

I se Synerem má Nadrchalova Investing CZ čilé obchodní vztahy. Nadrchal sám označil v rozhovoru pro aktuálně.cz majitele Syneru jako své dlouholeté přátele. Firma Syner proslula svým napojením na zdejší ODS a nejrůznějšími aférami ohledně získávání veřejných zakázek. Investing CZ ovšem byl často při tom – dozoroval firmě Syner například stavbu liberecké Tipsport arény nebo sportovní areál v České Lípě (obě stavby se prodražily). Poté, co byl Investing CZ jmenován mandatářem zmíněných staveb a Syner získal zakázku na přestavbu kolejí v Harcově, byla firma Investing začleněna na plánované výstavbě Třídy 1.máje, kterou měl provádět právě Syner.

Vytunelované mistrovství v lyžování

Mistrovství světa v klasickém lyžování se v Liberci konalo od 18. února do 1. března 2009. Z veřejných zdrojů šlo na jeho uspořádání přes dvě miliardy korun – ze státního rozpočtu skoro 1,5 miliardy korun, z rozpočtu Liberce asi 400 milionů a Liberecký kraj přidal přibližně 165 milionů. Náklady na organizaci mistrovství světa činily přes 623 milionů. Organizační tým vedený Kateřinou Neumannovou po sobě zanechal dluhy za bezmála 112 milionů korun bez penále.

Mezi největší propagátory zadluženého mistrovství patřila liberecká ODS, přičemž někteří její politici na něm buď přímo vydělali, jako například bývalý poslanec a náměstek libereckého primátora Tomáš Hasil nebo byli v minulosti zaměstnanci Syneru či firem okolo něj (Jiří Kittner, Tomáš Hampl, Ctibor Jech…). V současné době působí například bývalý mluvčí organizačního výboru Kateřiny Neumannové Zdeněk Soudný jako PR poradce Jiřího Kittnera a redaktor zpravodajského portálu S group holding (Syner) Týden v Libereckém kraji.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Město Liberec a s ním všichni jeho občané znovu sáhnou do peněženek kvůli nechvalně proslavenému Mistrovství světa v klasickém lyžování 2009. Tentokrát musí Liberec
Dnes je to přesně pět let, co v Liberci začalo Mistrovství světa v klasickém lyžování 2009, které později média překřtila na Mistrovství světa v
Brněnský soud zrušil v listopadu pětimilionovou pokutu, kterou Úřad pro hospodářskou soutěž (ÚOHS, Antimonopolní úřad) udělil loni v létě Liberci za postup při zadávání
Další dozvuky nechvalně proslaveného Mistrovství světa v lyžování 2009 drtí Liberec. Město má zaplatit 400 milionů korun kvůli porušení dotačních pravidel při výstavbě 254