nášLiberec

Search

Bývalí představitelé Liberce včetně Jiřího Kittnera půjdou před soud

Státní zástupce se rozhodl obžalovat bývalého primátora Liberce Jiřího Kittnera (ODS), jeho tehdejšího náměstka Pavla Krenka a někdejšího zastupitele za ODS Jiřího Zeronika. Kittnerovi  by mělo hrozit za porušení povinností při správě svěřeného majetku 8 let. Krenk  a Zeronik,  kteří se navíc budou zpovídat i z podvodu, mohou dostat až 12 let za mřížemi. Základem policejního obvinění a dnešní žaloby je trestní oznámení, které naše sdružení podalo již v roce 2009.

Policie obvinila tři liberecké politiky již v září 2011. Obvinění měli svou činností způsobit městu škodu v hodnotě zhruba 18 milionů korun, když se dopuštěli úmyslně nevýhodného vyvádění městského majetku skrze městskou akciovou společnost Sportovní areál Ještěd (SAJ).

Jiřího Kittnera žalobce viní z porušování povinností při správě cizího majetku, další dvěma aktérům – Pavlu Krenkovi a Jiřímu Zeronikovi navíc hrozí trest kvůli trestnému činu zneužití pravomoci veřejného činitele a z podvodu. Jiří Zeronik své členství v ODS v minulosti pozastavil.

Policie se případem začala zabývat od roku 2009, kdy naše sdružení spolu s o.s. Oživení podalo trestní oznámení na vyvádění městského majetku skrze městskou akciovku SAJ. V prosinci loňského roku práci dokončila a obsáhlý spis čítající 4500 stran předala státnímu zástupci s návrhem na obžalobu. Státní zástupce tehdy ocenil práci policie a pro média podotkl, že během vyšetřování neshledal v práci policie žádné vady trestního řízení.

Převedení majetku (zejména pozemků, ale i budov) mělo být dle zjištěných informací předem dohodnuto. Návrhy na majetkoprávní operace měly obviněné osoby předkládat zastupitelům města ke schválení za takzvané vyhláškové ceny, tedy za ceny výrazně nižší, než tržní. Před hlasováním zastupitelstva města své návrhy obviněné osoby odůvodňovaly nepravdivými účely využití nemovitostí a dále zamlčovaly podstatné okolnosti, v úmyslu opatřit třetím osobám (často z jejich okruhu) neoprávněný prospěch.

Mezi subjekty, ke kterým se za velmi levno dostal městský majetek a kteří na něm bohatly je i realitní kancelář Maximo reality, s.r.o. Ta je s Krenkem majetkově svázaná. Respektive s jeho firmou Controlling Invest, která pro Sportovní areál Ještěd v rámci outsorcingu zařizovala účetnictví. Stejná realitka dnes i vlastní několik ne zrovna malých pozemků na okraji Liberce, které ještě před dvěma lety patřily – Pavlu Krenkovi a Jiřímu Zeronikovi. Na Krenka napojené firmy ovládly pak správu ještědského areálu poté co spolu s Jiřím Zeronikem stanul v orgánech společnosti.

Pozemky se dostávaly i k známým Jiřího Zeronika. Výhodným nabyvatelem těchto pozemků se stala například i manželka Vítězslava Hoffmanna, podnikatele, který pro město exkluzivně zařizuje dražby. S Vítězslavem Hoffmannem například Jiří Zeronik figuruje hned v pěti firmách a dokonce se v nich objevuje i Josef Šlechta, který  byl se Zeronikem odsouzený za korupci, když chtěli uplatit asistenta poslance Babáka.

Bývalý dlouholetý primátor Liberce Jiří Kittner, který je dnes rovněž obžalován (ale jehož role se nezdá být tak zásadní jako role Pavla Krenka a Jiřího Zeronika) dnes působí jako ekonomický ředitel Krajké nemocnice Liberec, kam by bez výběrového řízení jmenován na základě politických dohod po převratu na liberecké radnici na jaře 2011, kdy byla odvoána vítězná Změna pro Liberec a sestavena velká opozičně smluvní koalice ČSSD, Liberec občanům, částí USZ a bývalých členů VV s ODS.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Případ tunelování městského majetku skrze obecní akciovou společnost Sportovní areál Ještěd (SAJ) se vrací před liberecký soud. první stání proběhlo koncem minulého týdne. Vrchní
Někdejší kontroverzní liberecký primátor Liberce za ODS Jiří Kittner, dostal od státu odškodné 203 tisíc korun. Uspěl tak se svou žalobou za obžalobu ve
Případ tunelování městského majetku skrze obecní akciovou společnost Sportovní areál Ještěd (SAJ) se vrací před liberecký soud. Vrchní soud v Praze vrátil k novému projednání jednu
Kauza s machinacemi s četnými nemovitostmi v městské akciové společnosti Sportovní areál Ještěd (SAJ), které za podezřelých okolností končily u firem svázaných s politiky