Jiří Kittner rezignuje na své funkce v nemocnici

Někdejší dlouholetý primátor za ODS Jiří Kittner se rozhodl k dnešnímu dni rezignovat na své funkce v Krajské nemocnici Liberec (KNL). K dnešnímu dni se vzdal postu člena představenstva liberecké nemocnice a do konce týdne má dát k dispozici funkci ekonomického ředitele KNL. Svůj krok odůvodnil tím, že nechce, aby jeho osoba překážela v dalším jednání o nemocnici. Kittner byl na svůj post jmenován v roce 2011 bez výběrového řízení v rámci politických dohod po odvolání Změny pro Liberec z vedení liberecké radnice.

Jiří Kittner nebyl ekonomickým ředitelem nemocnice ani dva roky. Do své funkce byl jmenován po převratu na liberecké radnici v roce 2011, kdy byla odvolána Změna pro Liberec a vytvořena opozičně smluvní tichá koalice ČSSD, Liberec občanům, VV, Unie pro sport a zdraví a ODS.  „Po celou dobu svého působení v KNL jsem se snažil o to, aby se řízení nemocnice odehrávalo mimo politické kolbiště a management a zaměstnanci se mohli věnovat své práci,“ uvádí ve svém prohlášení Jiří Kittner, ačkoliv sám do svých funkcí jmenován bez výběrového řízení a na základě politických dohod, zejména mezi ODS a ČSSD.

Jiří Kittner dále uvedl, že jeho odvolání považuje za politickou mstu a čistku. „Nechci spolupracovat s těmi, kdo jsou schopni a ochotni obětovat celou nemocnici jen proto, aby se konečně dočkali a vyřídili si své politické a osobní účty. A nechci být ani důvodem, který vnese do Krajské nemocnice Liberec zmatek, s kterým tito politici přichází a který za jejich prací opakovaně zůstává,“ dodal Jiří Kittner.

Místo ředitele bez výběrového řízení zde získal předseda Unie pro sport a zdraví (a někdejší Kittnerův náměstek na radnici) Jiří Veselka s platem 150 tisíc korun měsíčně (+ 15 tisíc za předsednictví v představenstvu), Jiří Kittner z ODS získal plat120 tisíc korun měsíčně (+ 10 tisíc za členství v představenstvu).

Vedle toho došlo k razatnímu navýšení odměn v dozorčí radě pro představitele liberecké ČSSD – Františka Hrušu, Milana Šíra, Pavla Petráčka, Zdeňka Bursu a Martina Seppa a zástupce Liberce občanům – náměstka primátorky Kamila Jana Svobodu. Ten se ale jako první, po začátku kritiky, svých odměn vzdal. Předseda tehdejší dozorčí rady a krajský Zdeněk Bursa pobíral 50 tisíc korun měsíčně, členové rady 30 tisíc.

Jako problematickou vnímali osobu Jiřího Kittnera zejména současné vládnoucí koalice Libereckého kraje, jejichž zástupci se po obstrukcích ze strany města stali nedávno členy dozorčí rady v krajské liberecké nemocnici.

Jiří Kittner vedl Liberec jako primátor mezi lety 1999 až 2010. Za jeho úřadování se Liberec pro mnohé stal symbolem propojení politiky a byznysu, zejména díky napojení Kittnerovy ODS (včetně jeho samého) na stavební společnost Syner, která od města získávala řadu často i kritizovaných zakázek. Po odchodu Jiřího Kittnera a ODS z čela města zůstaly městu obrovské dluhy ve výši zhruba dvou miliard a několik problematických smluv.

Kittner byl dlouholetým předsedou ODS v Liberci. Po jeho obvinění ze strany policie ale převzal post předsedy Tomáš Hampl, který přišel do politiky ze společnosti Investorsko inženýrská, což je bývalá dceřinná společnost firmy Syner. Ze Syneru vstoupil do politiky v devadesátých letech zase sám Jiří Kittner, dělal zde ekonomického ředitele a do dnešních dnů má k jeho majitelům blízko.

V současné době hrozí Jiřímu Kittnerovi pobyt za mřížemi. Státní zástupce se jej rozhodl obžalovat  a s ním jeho tehdejšího náměstka Pavla Krenka a někdejšího zastupitele za ODS Jiřího Zeronika ve věci účelově nevýhodného vyvádění městského majetku. Kittnerovi  by mělo hrozit za porušení povinností při správě svěřeného majetku 8 let. Krenk  a Zeronik,  kteří se navíc budou zpovídat i z podvodu, mohou dostat až 12 let za mřížemi. Základem policejního obvinění a dnešní žaloby je trestní oznámení, které naše sdružení podalo již v roce 2009.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Včera začal znovu soud s bývalým ředitelem liberecké nemocnice a kandidátem na primátora za TOP 09 Luďkem Nečesaným. Státní zástupce pro něj požaduje trest 9
V komentářích k výběru L. Nečesaného na pozici generálního ředitele Krajské nemocnice Liberec se vyskytla řada otázek, které si zasluhují důkladnější vyjasnění. Na některé
Další závažná pochybení ze strany vedení liberecké záchranné služby odhalila kontrola, kterou si zadal Liberecký kraj. Na záchrance nebyly jen za podivných okolností zaměstnávány
Krajská nemocnice Liberec (KNL) se stala místem, kde se po převratu na liberecké radnici a odvolání primátora Jana Korytáře na jaře 2011, realizovaly zákulisní