Svár v liberecké nemocnici – kdo by se měl čeho bát?

Problém personální výměny ve vedení a orgánech Krajské nemocnice Liberec (KNL) hýbe libereckými médii i politikou. Modrý Hlas Syneru (Genus TV/Týden v LK) s oranžovou částí radnice (opět a jako vždy ruku v ruce) chrlily v posledních dnech jeden a ten samý článek na téma politické pomsty Změny a ubohé oběti Jiřího Kittnera dokola a krajská koalice přesto vítězně prosazuje své záměry. ODS, ČSSD spolu s KSČM ale nejsou jedinými stranami, které by měly mít z vývoje v liberecké nemocnici obavy.

 Jiří Kittner rezignoval na svůj post v nemocnici a rezignoval velmi dotčeně a velmi hlasitě. Přitom, pokud by neodstoupil sám, byl by odvolán standardním způsobem, ač sám byl instalován za velmi nestandardních okolností. Spoustě lidem, nejen v nemocnici, to přijde jako správný vývoj. Ti dotčení vytáhli vlajku politických čistek a msty.

To, že bude Kittner odvolán bylo jasné, ač se tomu město bránilo zuby nehty. Zejména primátorka Martina Rosenbergová se činila, ačkoliv za touto její publicistickou vzpruhou může být víc než co jiného angažmá čtenářům bulváru známého politologa v její kanceláři.

 Nejde se ubránit dojmu, že je za tím strach z toho, na co všechno se v nemocnici může přijít. Přeci jen se jednalo o místo, kde se (za přispění ostatních menších stran) realizovaly zákulisní modro-oranžové dohody a začaly se vyplácet po čertech vysoké prebendy a realizovat zakázky, které vlastně mohou být ve finále o třetinu levnější. Ale naštěstí mají sociální demokraté posudky od Renáty Vesecké, tak se asi nemusí bát.

Strach z kontrol mohou mít i komunisté, protože nad záchrankou, kde řediteluje jejich lídr Stanislav Mackovík leží stín sociálně demokratického bosse Roberta Duška. I tady se KSČM může vrátit,stejně jako v dopravě, její kopírování manýrů libereckých sociálních demokratů. Ale kontroly ještě probíhají, tak nepředbíhejme.

Důvod když ne ke strachu, tak minimálně k opatrnosti, ale mají mít zástupci Změny pro Liberecký kraj i Starostů pro Liberecký kraj. Nové představenstvo bylo jmenováno bez výběrového řízení. To je v rozporu s předvolebními sliby Změny i Starostů. Vysvětlení, že jde jen o přechodné opatření, které má připravit půdu pro regulérní výběrovému řízení a napravit tak stav po modro-oranžovo-rudém paktování, se dá ještě uvěřit. Ale pokud tomu tak nebude, přestanou obou krajským vládnoucím stranám věřit i voliči. A některé výroky představitelů Změny  vypadají, že by si toho nemuseli být vědomi.

Nejen milionovým odstupným, ale i policejním vyšetřováním v případu nákupu kardiocentra a styky s místními špičkami ODS ne zrovna nejlepší pověsti a zdejší betonové lobby se proslavil i bývalý ředitel Luděk Nečesaný, kterého by zpátky ve vedení nemocnice viděl nejeden její zaměstnanec. Není se co divit.  Nečesaný před volbami 2010 vyplácel odměny, po kterých právem volá celý zdravotnický personál škrcený neviditelnou rukou trhu už dlouhé roky. Ale Nečesaný, někdejší kandidát na primátora za TOP 09 (při neskrývaných předvolebních námluvách s ODS, s kampaní mu pomáhali stejní lidé jako například Jiřímu Kittnerovi – například politický publicista Syneru Zdeněk Soudný) je natolik politicky problematická osoba, že by se pro současnou krajskou koalici mohl stát kamenem, který ji stáhne ke dnu.

Navíc do představenstva usedli lidé, jejichž odbornost není možné zpochybňovat, ale kteří si zároveň v minulosti, za posvěcení sociálních demokratů, nechali vyplácet na Liberec až astronomické odměny (o to víc komicky dnes vypadá nářek obviněných bývalých náměstků, jak oni brali méně). Na Starostech a Změně teď bude uhlídat, aby se toto všechno neopakovalo. Pokud ovšem nechtějí následovat osud Jiřího Kittnera, Zdeňka Bursy či Martina Seppa.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou