Liberecký radní Kabátek byl pověřen vedením Krajského pozemkového úřadu

Radní města Liberce Bohuslav Kabátek zvolený za Věci veřejné, nyní nezávislý, byl pověřen dosavadním vedením Krajského pozemkového úřadu v Liberci. Kabátek do funkce přechází ze svého bývalého působiště, kdy na zaniklém Pozemkovém fondu dělal náměstka Radimu Zikovi, který zde musel po sérii skandálů opustit místo ředitele. Bohuslav Kabátek byl jedním z politiků současné vládnoucí liberecké koalice, které Zika na Pozemkovém úřadě zaměstnal.

Státní pozemkový úřad byl zřízen ke dni 1. ledna 2013. Tímto zákonem byla po mnohaleté přípravě dokončena transformace Pozemkového fondu ČR, který byl současně zrušen. Spojením jeho zbytkových agend s činností stávajících pozemkových úřadů vzniká zcela nový Státní pozemkový úřad v čele s ústředím.

V rámci jednotlivých vyšších územně samosprávných celků vykonávají jeho činnost krajské pozemkové úřady, přičemž pro řízení o pozemkových úpravách zřizuje pobočky krajských pozemkových úřadů, jejichž územní působnost odpovídá území jednoho nebo více okresů. Pro Liberecký kraj se stal zatím pověřeným vedoucím liberecký radní Bohuslav Kabátek.

Bohuslav Kabátek, ač nikdy v podobném úřadě nepracoval (pracoval v libereckém Plastimatu, posléze podnikal, například ve stavebninách), byl za Radima Ziky jeho náměstkem poté, co se Věci veřejné po volbách v roce 2010 dostaly do libereckého zastupitelstva a s nimi i Bohuslav Kabátek. Podle ověřených informací ze samotného Pozemkového fondu, funkce třetího náměstka ani neměla vzniknout, nicméně pro Bohuslava Kabátka nakonec byla vytvořena.

Pikantní je, že Kabátek se nechal zvolit jako „garant“ odbornosti a dosazování odborníků do veřejných funkcí. Doslova se v předvolebním materiálu VV u jeho osoby psalo: „Město musí řídit odborníci, politická loajalita není kvalifikace.“ A uplynulo pár dní od voleb a už mu jeho známý Radim Zika z liberecké ODS, sehnal teplé místečko náměstka na Pozemkovém fondu, kde dělá ředitele. V Kabátkovu dosazení do lukrativní místo spatřovali mnozí důkaz dnešní opozičně-smluvní koalice, která vznikala za zády Změny pro Liberec. A „garant“ Kabátek je i dnes věrným a loajálním členem současné velké koalice s ODS.

Jen dnes již Kabátek není ve Věcích veřejných, po provalení se skutečné identity tohoto hnutí Víta Bárty a pražských kmotrů spolu s kolegy stranu opustil. Vrátil se do hnutí SNK-ED, Věci veřejné se tak pro něj staly prostředkem ke zvolení do zastupitelstva. SNK-ED v posledních volbách u voličů totálně propadla.

Bohuslav Kabátek ale rozhodně nebyl jediným libereckým politikem, kterému se Radim Zika postaral na Pozemkovém fondu o místo. Místo zde měl přislíbené Jiří Kittner (ten ale nakonec nastoupil do liberecké nemocnice), hezky placenou funkci poradce získal i Zikův kamarád z mládí, někdejší liberecký taxikář a člen oblastní rady liberecké ODS Petr Židek.

Ovšem štěstí se usmálo i na libereckou ČSSD. Někdejší statutární náměstek hejtmana Petra Skokana, Karel Dolejší z ČSSD má na Pozemkovém fondu smlouvu, která mu zaručuje necelých čtvrt milionu za půl roku. Dolejší figuroval se Zikou v krajských vládách v letech 2000 až 2008, kdy byli oba krajskými radními. Je ovšem pravdou, že Dolejší je svou profesí ekonom a manažer a je tak jeden z mála, kteří na podobnou funkci mají praxi a kvalifikaci.

A zkrátka nepřišel ani Liberec občanům. Radim Zika zde nakonec zaměstnal i Terezu Sochorovou (rozenou Helšusovou), profesí baletku a herečku. Zika sám se nakonec po celé sérii skandálů musel z funkce ředitele Pozemkového fondu poroučet, radní Bohuslav Kabátek jej tak paradoxně ve svých funkcích přežil.

Subscribe
Upozornit na
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Možná nejambicióznější projekt Libereckého kraje za posledních deset není v dobré kondici. Kolem plánů na vybudování obří fotovoltaické elektrárny v Ralsku krouží lobbisté i
Politické vedení města Liberce je v krizi kvůli rozsáhlé policejní akci, která vypovídá o nebývalé korupci na zdejším magistrátu. Primátor dnes představil kroky, kterými
Mohutná korupční aféra, která ukazuje nebývalé klientelistické prostředí na liberecké radnici, má přesah i na Liberecký kraj. Jak zjistil jako první Náš Liberec, policie
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.