Vybrané body, které se budou probírat na zastupitelstvu 30.5. 2013

Květnové zastupitelstvo bude řešit zejména otázky týkající se ekonomiky města. Změna pro Liberec možná přijde s návrhem referenda o prodeji zbylého klíčového majetku, ale už teď je jasné, že minimálně letiště se ani tak prodávat nebude a musí se tedy hledat jiné řešení ohledně zruinované městské kasy, která v Liberci zbyla po ODS. Vedení města si chce vzít kontokorentní úvěr, což letos může pomoci, ale do budoucna to celkový problém moc neřeší.

Body č. 3 a 4 – rozpočtové opatření a kontokorent od Equa Bank

Vedení města ví, že letiště neprodá, ať referendum bude nebo nebude. A že tedy s příjmy z jeho prodeje počítat nemůže (otázka je, co bys prodávalo za rok). Katastrofální stav městských financí, pozůstatek po téměř dvou desetiletích odpovědné pravicové politiky á la ODS, chce nyní řešit kontokorentem od banky Equa bank až do výše 30 milionů korun. Jinak městu hrozí, že bude ohrožena jeho platební schopnost.  U obou bodů se očekává dlouhá diskuse, lze předpokládat, že opozice bude navrhovat další kroky k úsporám, jako je například revize některých smluv z minulosti, ale pravděpodobně narazí.

Vedení města se radši vydalo cestou krátkodobých úvěrů, které sice vyřeší situaci letos, ale celkové vypořádání se s dluhy odsouvá do (poměrně blízké) budoucnosti. Na iluzornost rozpočtu, kdy je v něm počítáno s výnosy z nerealizovaných rozpočtů, ukazovala v minulosti opoziční Změna pro Liberec i opozičně-smluvní ODS. Vedení za města muselo tuto kritiku uznat, nyní se bude diskutovat jak dál. Více zde a zde.

Bod č. 5 – snížení odměn v komisích a výborech

V rámci úspor navrhuje městská vláda snížení odměn v komisích zastupitelstva a výborech. V současné době pobírají všichni členové, tedy zastupitelé i nezastupitelé, stejnou částku – 1000 měsíčně (řadový člen komise nebo výboru) nebo 2700 korun (předseda komise či výboru) měsíčně. Nyní má dojít ke snížení na 300 korun měsíčně u člena a 1100 u předsedy komise či výboru (s výjimkou Finančního výboru, kde je se snížením také počítáno, ale daleko menším). Ovšem odměna pro radní má zůstat stále nezměněna – 3780 korun měsíčně.

Důvod je prostý a asi i chvályhodný – snaha ušetřit. Podle navrhovaného plánu by město mohlo ušetřit částku v řádech statisíců ročně, což je sice pěkné číslo, ale vzhledem k tomu jaké město váží závazky z minulosti (například v souvislosti s Tipsportarénou), jde o triviální cifry. Více zde.

Bod č. 6 – závěrečný účet města za rok 2012

Zajímavý, ač dosti obsáhlý materiál. Vyplývá z něj, že například po finančním vypořádání za loňský rok chybí městu dalších zhruba 58 milionů korun, které se opět přesouvají do roku letošního a které je potřeba upravit dalším škrtáním v rozpočtu.Městu se tak pomalu, ale jistě hromadí další problém. Více zde.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Letošní listopadové zastupitelstvo bylo přeci jen o něco jiné, než bývají ta ostatní. Jednak se projednávaly závažné věci, které městskou ekonomiku ovlivní na dlouhé
Listopadové zastupitelstvo se ponese na vlně vyrovnávání se města se soukromými společnostmi. A to nejen (ač zřejmě v nejkontroverznějším bodě jednání) na základě podivného
Včerejší zastupitelstvo nebylo obzvlášť dlouhé, ale místy obzvláště zajímavé. Hádka kolem hospicu, kolem úrokového zajištění dluhopisu, kdy bývalý primátor Jiří Kittner na město pravděpodobně
Město musí šetřit. A šetřit bude a bude se i snažit získávat prostředky. Což by bylo v pořádku, kdyby se šetřilo na pro město