Vybrané body, které se budou projednávat na zastupitelstvu 27.6. 2013

Poslední předprázdninové zastupitelstvo skýtá několik důležitých bodů, u kterých se dá čekat i ostrá výměna názorů. Vedení města se chystá prodat vnitroblok v Metelkově ulici, což se nepodařilo ani městské vládě Jiřího Kittnera. Na řadu má přijít další kontokorent, který má pomoci přežít nemocné městské ekonomice a jednat se bude i o referendu o prodeji klíčového městského majetku, u kterého zástupci občanských aktivistů a Změny pro Liberec nasbírali potřebný počet podpisů pro jeho konání.

Bod č. 8 – další kontokorentní úvěr pro město

Vedení města  jakoby chtělo vytloukat klín klínem. Protože je městská kasa po téměř dvaceti letech zodpovědné a rozpočtově odpovědné pravicové politiky úplně na huntě, přichází ekonomický náměstek s požadavkem na další půjčku – tentokrát kontokorentní úvěr u PPF banky, a to na celých 40 milionů. Přitom nedávno schválilo zastupitelstvo kontokorent na 30 milionů.

PPF libereckého rodáka a nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, který k majetku přišel diskutabilním způsobem za kuponové privatizace, v minulosti například od města liberce koupila a později přeprodala libereckou spalovnu. Zároveň udržuje dobré vztahy se společností S group holding (Syner), která je známá svými dlouhými prsty do místní politiky.
Více k záměru města pořídit si další kontokorent zde.

Bod č. 9 – kapitalizace části dluhu městské akciovky Sportovní areál Ještěd

Město přiznává, že dluh, který k němu Sportovní areál Ještěd (SAJ) má, asi jen tak nesplatí.  Dluh vznikl tak, že město vzalo na svá bedra výši investic, které na Ještědě provedla společnost Snowhill. Bude zajímavé sledovat, jak bude současná koalice argumentovat a podporovat stanoviska současného vedení SAJ.  Neschopnost splácet dluh byl totiž důvodem, proč byla z čela představenstva odvolána Zuzana Kocumová a ředitel SAJ Vít Pražák. Po převratu na liberecké radnici v roce 2011 Zuzanu Kocumovou vystřídal současný radní Petr Černý (nezávislý, ex VV) a do funkce ředitel byl za podivných okolností instalován kamarád libereckého sociálně demokratického bosse Roberta Duška Jan Svatoš. Více zde.

Bod č. 14 – prodej vnitrobloku v ulici Metelkova/Jungmannova

Město se chystá prodat rozsáhlý vnitroblok bytového domu na rohu Jungmannovy a Metelkovy ulice. O to samé se pokoušelo i vedení pod primátorem Jiřím Kittnerem v roce 2009, ale neuspělo. Proti prodeji vnitrobloku, kde parkují obyvatelé, hrají si děti, se tehdy postavili sami jeho obyvatelé. Kupcem tehdy neměl být nikdo jiný než známý liberecký majitel realit Alexander Kendík, který se několikrát v médiích objevil jako ne zrovna moc laskavý pan domácí.

Co se nepovedlo v roce 2009, může se povést dnes, říká si asi současné vedení města a – opět – pokračuje v rozprodávání všeho, co se dá, přesně po vzoru svého současného opozičně smluvního partnera – ODS. Více zde.

Bod č. 37 – referendum o prodeji letiště, technických služeb a dalšího strategického majetku města

Zastupitelstvo bude projednávat návrh přípravného výboru pro konání referenda, v jehož čele stojí exprimátor Liberce Jan Korytář, obsahuje celkem 8235 platných podpisů. To je o 174 víc, než bylo potřeba, a proto už nic nebrání vyhlášení referenda. Organizátoři petice sice na konci dubna předložili magistrátu archy s 9754 podpisy, téměř čtvrtina z nich ale byla neplatná. Organizátoři přípravného ale znovu zapojili své síly a sebrali dalších téměř tisíc podpisů.

S myšlenkou referenda přišla skupina občanských aktivistů, kteří své síly spojili se zastupiteli Změny pro Liberec. Důvodem byl avizovaný záměr současného vedení radnice, a to prodat městské letiště v Ostašově a Technické služby města Liberce. O letiště projevila zájem firma s účelově utajenou majetkovou strukturou. Zastupitelstvo by mělo diskutovat, kdy a jakou formou referendum v Liberci proběhne. Více zde.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Letošní listopadové zastupitelstvo bylo přeci jen o něco jiné, než bývají ta ostatní. Jednak se projednávaly závažné věci, které městskou ekonomiku ovlivní na dlouhé
Listopadové zastupitelstvo se ponese na vlně vyrovnávání se města se soukromými společnostmi. A to nejen (ač zřejmě v nejkontroverznějším bodě jednání) na základě podivného
Včerejší zastupitelstvo nebylo obzvlášť dlouhé, ale místy obzvláště zajímavé. Hádka kolem hospicu, kolem úrokového zajištění dluhopisu, kdy bývalý primátor Jiří Kittner na město pravděpodobně
Město musí šetřit. A šetřit bude a bude se i snažit získávat prostředky. Což by bylo v pořádku, kdyby se šetřilo na pro město