Stanovisko klubu KSČM k požadavku na změnu termínu konání místního referenda

 Zastupitelstvo města Liberec na svém jednáni dne 27.6.2013 usnesením č. 139/2013  vyhlásilo  v souladu s ustanovením § 13 zákona o místním referendu mstní referendum s otázkami , jak je předložil přípravný výbor. Jednalo se o nejbližší zasedání zastupitelstva . Zastupitelstvo města stanovilo tímto usnesením termín konání místního referenda na 4.10.2013 , čímž byla dodržena 90 denní lhůta .

Zákon o obcích v ustanovení § 60 stanoví – volby do zastupitelstev v obcích a místní referendum upravují zvláštní zákony, pro naši potřebu tedy zákon 22/2004 Sb. v platném znění.  Zákon o místním referendu je tedy zákonem speciálním k zákonu o obcích, tedy co neobsahuje obecný předpis , to se použije dle předpisu speciálního.

Rozpor mezi přijatým usnesením a návrhem přípravného výboru je v tom, že přípravný výbor navrhoval pozdější konání místního referenda – spojení s předčasnými parlamentními volbami. Zastupitelé tomuto požadavku nevyhověli a stanovili termín odlišný od návrhu přípravného výboru.

Zákon o místním referendu pamatuje na případy, kdy zastupitelstvo , které má povinnost vyhlásit referendum , je nečinné , nebo rozhodne jinak , než navrhuje přípravný výbor, a to soudní ochranou přípravného výboru. Je škoda, že v tomto případě přípravný výbor promeškal lhůtu k podání návrhu na soudní přezkum podle § 57 a 58 zákona o místním referendu. Soud by totiž svým rozhodnutím závazně stanovil termín konání místního referenda.

Požadavek na změnu usnesení zastupitelstva města ve věci místního referenda

Jak jsem uvedla výše, zákon o místním referendu je speciálním zákonem k zákonu o obcích , tedy i k činnosti a rozhodování zastupitelstva. Zákon o místním referendu zrušení referenda , resp. změnu jeho konání n e ř e š í . Referendum bylo řádně vyhlášeno, zda je termín konání v souladu se zákonem nám již nikdo neřekne a to vinou přípravného výboru.
Požadavek na změnu termínu tedy nelze přijmout – zastupitelstvo, které by o tom rozhodlo , by nebylo nejbližší ( rozpor se zákonem o míst. referendu).

Sepsala Věra Skřivánková, zastupitelka za zastupitelský klub KSČM

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
O vítězi tendru na opravu libereckého bazénu je rozhodnuto. Nejnižší nabídku podala firma Metrostav DIZ. K tlaku na nižší cenu přispěla i důsledná práce opozice,
Zpřístupněné jeskyně České republiky letos zahájí jarní sezónu dříve. Pět jeskyní Moravského krasu (Balcarka, Kateřinská, Punkevní, Sloupsko-šošůvské a Výpustek), Jeskyně Na Turoldu u Mikulova
Příběh rodiny na útěku ze Severní Koreje, Vasila, který zachraňuje lidi z fronty nebo Elly bránící svůj domov před těžařskou firmou. Festival Jeden svět nabídne
Zanedbané střední školství řeší vedení Libereckého kraje pět minut po dvanácté. Především v Liberci je kapacita gymnázií naprosto nedostatečná. Hejtman Půta tak pod tlakem kritiky