Zářijové zastupitelstvo aneb moc korumpuje

„Moc korumpuje a moc absolutní  korumpuje absolutně“,  řekl kdysi v 19. století jeden anglický historik a jak se jinak ve svém díle v lecčem mýlil, tento jeho citát se stal právem slavným. Včerejší zasedání libereckého zastupitelstva naservírovalo účastníkům i pozorovatelům pořádnou dávku arogance moci a o to smutnější je fakt, že se takto ponejvíce projevil druhdy občanský aktivista, nyní profesionální politik, náměstek Jiří Rutkovský.

Leitmotivem včerejšího zasedání zastupitelstva byl způsob, jakým město připravuje nový územní plán. Však taky debata kolem bodů, které se ho týkaly se protáhla skoro na tři hodiny. Nejprve občané, poté zástupci opozice se ostře pustili do náměstka odpovědného za nový územní plán kvůli materiálům, které předložil. Občany zajímalo, koho vlastně Jiří Rutkovský zastupuje, zda veřejnost nebo nějakou stavební lobby..Otázka zůstala nadále otevřená.

Největší vlnu kritiky sklidil návrh náměstka Rutkovského (který mu nakonec až na pár výjimek schválili zástupci ODS, ČSSD, LO, USZ, ex-VV a KSČM, proti byla jen Změna pro Liberec) na metodický návod, jak se chovat ohledně jednotlivých námitek, které přišly k právě zpracovávanému novému územnímu plánu. Což by bylo v pořádku, kdyby onen návrh nebyl připraven de facto anonymně, občané ani zastupitelé z něj nemohli vyčíst konkrétního vůbec nic a pan náměstek má tak volnou ruku prakticky k čemukoliv. Nebo alespoň pro běžného občana nebylo z předložených materiálů poznat k čemu ano a k čemu ne.

Že nejsou tvrzení o aroganci města planá tvrzení dokazuje případ parku ve Svojsíkově ulici. Tam firma architekta Filipa Horatschkeho, který měl za Jiřího Kittnera blízko k vedení radnice, koupila plochy veřejné zeleně a dnes se chce soudit s městem, že zde nemůže stavět obrovský bytový dům. Občané, co bydlí okolo jsou jasně proti, krajský úřad také (rozhodl tak třikrát a naposledy před čtrnácti dny), ale město (dnes prezentované Jiřím Rutkovským) se dál tváří, že se tam stavět dá a bude.

Dlouhé hodiny trvající spory kolem podivného přístupu města k územnímu plánu doplnilo ještě vystoupení zástupců občanského sdružení  Zachraňte Kino Varšava, které upozornilo zastupitele, že je to opět rada města, která zdržuje proces zažádání o evropské dotace na tuto revitalizaci této památky. Oplátkou jim bylo zpochybňování akceschopnosti sdružení ze strany Jiřího Rutkovského, ač toto sdružení již, za značného zájmu i potlesku veřejnosti, rozjelo ve Varšavě kulturní program. Na stranu sdružení se pak postavili zástupci Změny, Kamil Jan Svoboda (LO) a Věra Skřivánková za KSČM.

Za zmínku také stojí, že se ke svým politicko-komickým vystoupením na závěr zastupitelstva vrátil bývalý náměstek za ČSSD Milan Šír, který komentoval svou nominaci obecně prospěšné společnosti Společnost Vlasty Buriana (ta chtěla původně prostory Varšavy). Ostatním zastupitelům (Změna pro Liberec) se ale nelíbilo, že by zástupci města v této společnosti měli být zrovna z ČSSD (M.Šír, R.Šotola), když za Společností Vlasty Buriana stojí vlivný člen ČSSD a spekulant s pozemky Lukáš Plechatý.

A návrh, aby jedním ze zástupců města byl jeden politik z ČSSD a druhý z opozice (Vladislav Chvála ze Změny), se zase nezamlouval ČSSD. A ačkoliv se během debaty pokusil být vtipný i další kandidát, Bohuslav Kabátek (ex-VV), který za Radima ziky získal náměstkovskou trafiku na Pozemkovém fondu, nakonec zůstal místa zástupců neobsazena.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Letošní listopadové zastupitelstvo bylo přeci jen o něco jiné, než bývají ta ostatní. Jednak se projednávaly závažné věci, které městskou ekonomiku ovlivní na dlouhé
Listopadové zastupitelstvo se ponese na vlně vyrovnávání se města se soukromými společnostmi. A to nejen (ač zřejmě v nejkontroverznějším bodě jednání) na základě podivného
Včerejší zastupitelstvo nebylo obzvlášť dlouhé, ale místy obzvláště zajímavé. Hádka kolem hospicu, kolem úrokového zajištění dluhopisu, kdy bývalý primátor Jiří Kittner na město pravděpodobně
Město musí šetřit. A šetřit bude a bude se i snažit získávat prostředky. Což by bylo v pořádku, kdyby se šetřilo na pro město