Hospic, pohoda bez odpovědnosti a nářky hazardních baronů – říjnové zastupitelstvo 2013

Včerejší zastupitelstvo nebylo obzvlášť dlouhé, ale místy obzvláště zajímavé. Hádka kolem hospicu, kolem úrokového zajištění dluhopisu, kdy bývalý primátor Jiří Kittner na město pravděpodobně protiprávně málem uvalil další finanční pohromu, předstírané nářky hazardních baronů, kterým hrozí ohrožení jejich zisků a prapodivná pravidla, která pro schvalování nového územního plán připravuje náměstek Jiří Rutkovský.

Na začátku jednání proběhla ostrá diskuse mezi primátorkou Martinou Rosenbergovou (ČSSD) a zástupci Změny pro Liberec (prezentované zejména krajskou náměstkyní pro zdravotnictví Zuzanou Kocumovou). Opozice vytýkala primátorce, že stáhla bod navýšení rozpočtu pro stavbu hospice, který Liberecký kraj dosud nemá, ač ho politici (zejména z ODS, ČSSD) slibují snad už snad deset let, ovšem zatím pokaždé jen před volbami. Důvodem bylo, že se primátorce nelíbil rozdíl v částce uvedené v materiálu (143 872 011 Kč) a projektové dokumentaci, který činil zhruba půl milionu korun.

Zuzana Kocumová se snažila dokázat, že jde o částku pouze indikativní, opírala se přitom o metodiku poskytovatele dotace i vyjádření hejtmana kraje. Nezabralo to a realizace hospice zůstává nadále otazníkem. Jiří Kittner, bývalý ekonomický ředitel Syner a primátor Liberce, který více než kdo jiný prosazoval například výstavbu Tipsport arény nebo MS v lyžování 2009 vyslovil obavu o možném předražení zakázky, což byla zatím nejvtipnější glosa v jeho glosátorské historii.

Podobně dlouhá diskuze se odehrála i kolem úrokového zajištění dluhopisu, které svévolně a pravděpodobně v rozporu se zákony podepsal bývalý primátor Liberce Jiří Kittner (ODS). Městu tak hrozilo, že zaplatí až o stovky milionů korun navíc, ale věcí se zabývali zástupci Změny pro Liberec, napadli tuto smlouvu (Kittner ji podepsal bez vědomí rady) a jejich závěry potvrdili i najatí právní experti.

Jiří Kittner, ale může zůstat v klidu, žádnou škodu ani odpovědnost na něm nikdo vymáhat nebude. Zafungovala síla jednoty opozičně-smluvní koalice , která na radnice vládne (ČSSD, LO, USZ, ex-VV a ODS) a město se Českou spořitelnou dohodne na nové, tentokrát snad platné a zákony respektující smlouvě, která město nepřijde na 400 milionů, ale i tak na zhruba 330 milionů.

Pozitivním momentem na zastupitelstvu byl bode, kde se zastupitelé shodli, že občanskému sdružení Liberecké fórum o.s., které se stará o volný čas desítek dětí z rizikových oblastí, sice neodpustí dluh za energie, ale ani nedostanou výpověď z najatých prostor. S městem se budou muset dohodnout na splátkovém kalendáři.

Za zmínku stojí i moment, kdy zástupci největší hazardní společnosti v republice, firmy Tipsport, přišli na zastupitelstvo přesvědčovat, že nesmí omezovat místa, kde se provozuje hazard, protože i oni zde mají své pobočky. Varovali zastupitele, že ve městech, kde sáhli k razantnímu omezení hazardu (ne, jako v Liberci, který s hazardem nebojuje ani polovičatě) vyrojí se všude tzv. černé herny, což je oblíbený argument zastánců hazardu. Nepříjemný a trapný moment jim ale  připravil  Jan Korytář  (Změna), když se jich (opakovaně) ptal, kolik, že je tedy v oněch městech (zástupci Tipsportu mluvili např. o Litvínově, Bílině a Českých Budějovicích) černých heren, nebyli schopni říct ani zbla.

Koncem zasedání zastupitelstva se diskutovaly podmínky  k  zpracování námitek k územnímu plánu. Určenému zastupiteli k zpracování nového územního plánu (je jím Jiří Rutkovský, náměstek primátorky za USZ) zastupitelstvo částečně posvětilo (za celkem ostrého nesouhlasu opozice) postup, jak se chovat ohledně jednotlivých námitek, které přišly k právě zpracovávanému novému územnímu plánu. Zástupci opozice (Změna) i libereckých občanů opět upozorňovali, že podkladů  nelze nic vyčíst a vše je kryto anonymní sítí jednotlivých čísel, za kterými se jednotlivé námitky schovávají.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Letošní listopadové zastupitelstvo bylo přeci jen o něco jiné, než bývají ta ostatní. Jednak se projednávaly závažné věci, které městskou ekonomiku ovlivní na dlouhé
Listopadové zastupitelstvo se ponese na vlně vyrovnávání se města se soukromými společnostmi. A to nejen (ač zřejmě v nejkontroverznějším bodě jednání) na základě podivného
Město musí šetřit. A šetřit bude a bude se i snažit získávat prostředky. Což by bylo v pořádku, kdyby se šetřilo na pro město
„Moc korumpuje a moc absolutní  korumpuje absolutně“,  řekl kdysi v 19. století jeden anglický historik a jak se jinak ve svém díle v lecčem