Buranství a hra na hrdiny – listopadové zastupitelstvo

Letošní listopadové zastupitelstvo bylo přeci jen o něco jiné, než bývají ta ostatní. Jednak se projednávaly závažné věci, které městskou ekonomiku ovlivní na dlouhé roky dopředu, ale také se ukázala pravá tvář některých zastupitelů.  Ta skutečná a nikoliv ta z médií nebo z předvolebních billboardů. A nebyl to pohled zrovna nejhezčí.

Na začátku, v diskusi občanů, se zástupci občanských aktivistů z Ostašova podivovali nad tím, jakým způsobem město přehlíží skutečnost, že lidé v Ostašově snad do posledního muže a ženy odmítají stavbu průmyslových zón na svém území. Náměstek, který má nový územní plán na starosti, Jiří Rutkovský zase trval na tom, že průmyslové zóny někde vyrůst musí. Že si tak Liberec zadělává na to, aby se okrajové části města trhly a dělaly si svou vlastní územní politiku ale panu náměstkovi ani jeho kolegům možná nedochází.

Další občanka zase upozorňovala na tlak architektonického ateliéru David na zástavbu oblíbené Zborovské rokle na Starém městě, která byla nedávno chvályhodně revitalizována z evropských peněz. Mimo jiné padlo i podezření, zda část těchto prostředků neposloužila pro přípravu místa na výstavbu luxusního bytového domu, který chce v místě dětských her několika generací ateliér postavit.

Nejednoznačně se město stavělo a staví i možnému prodeji části Gutenbergovy ulici firmě, která provozuje hotel Zlatý lev. Pro prodej, vedle náměstka Jiřího Šolce (Liberec občanům), je jednoznačně pouze ODS, ostatní strany libereckého zastupitelstva váhají nad tím, zda otevřít Pandořinu skříňku prodeje veřejných komunikací.

Bezesporu nejdiskutovanějším a co do projednávání nejvyhrocenějším bodem bylo projednávání narovnání s Českou spořitelnou ve věci úrokového zajištění dluhopisů. Situaci zavinil bývalý primátor Jiřří Kittner, který pravděpodobně (jak potvrdil právní rozbor) protizákonně a bez vědomí rady podepsal úrokové zajištění již v roce 2010.

Jaromír Baxa ze Změny pro Liberec představil obsáhlou kritiku postupu města a varoval, že podobně vysoké úroky jsou v jiných městech naprosto neobvyklé a že to Liberec může stát desítky, ne-li stovky milionů zbytečně navíc. Zástupci opozičně-smluvní koalice zase argumentovaly, že nějaké zajištění být musí, protože za několik let můžou být procenta úroků ještě vyšší. Nakonec se zastupitel Baxa vyjádřil, že je to podle něj tak nezodpovědný krok, že je na místě zvážení podání trestního oznámení. A to zřejmě neměl dělat.

Spustil tak lavinu patetických vyjádření o demokracii, totalitě, estébáckých metodách (zde vynikal jindy mlčenlivý Jiří Šulc – ex VV) a zastrašování. Přidal se i ten večer věcný David Václavík (Liberec občanům), který Baxu přirovnal rovnou ke Klementu Gottwaldovi. Varietní závody v trapnosti dovršil radní Bc. et Mgr. et Ing. Petr Černý (ex-VV), který prohlásil, že zvažuje-li Jaromír Baxa trestní oznámení, on že zase zvažuje (později vše mírnil s tím, že šlo o nadsázku), že mu „dá přes držku“.  Pan radní Černý tak ukázal starou a stále aktuální pravdu, že ani nakoupené tituly z různých více či méně pofidérních soukromých „vysokých škol“ nikomu vzdělanost nebo kulturu chování nezaručí. Návrh nakonec hlasy velké koalice prošel nejtěsněji, jak mohl, pro bylo 20 zastupitelů.

Možná naschvál, možná systematicky nebyla následně schválena opozici výměna zástupce ve výboru pro územní plánování. Zuzanu Kocumovou měla nahradit ostašovská aktivistka Pavla Haidlová, ale ta se asi moc zřejmě zajímá o aktuální problematiku kolem vzniku průmyslových zón.

Ke konci jednání (nikoliv však po projednání všech bodů) zmizel celý klub ČSSD, možná toho už bylo na sociálně demokratické zastupitele moc nebo je přeci jen více zajímal probíhající zápas Liberec – Freiburg, čemuž se není nutné divit, ale rozhodně to jen dokreslovalo úroveň včerejšího zasedání slovutného zastupitelstva města Liberce. V půl deváté byl konec a pod některými židlemi zastupitelů pak zůstala jen sláma z bot.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Listopadové zastupitelstvo se ponese na vlně vyrovnávání se města se soukromými společnostmi. A to nejen (ač zřejmě v nejkontroverznějším bodě jednání) na základě podivného
Včerejší zastupitelstvo nebylo obzvlášť dlouhé, ale místy obzvláště zajímavé. Hádka kolem hospicu, kolem úrokového zajištění dluhopisu, kdy bývalý primátor Jiří Kittner na město pravděpodobně
Město musí šetřit. A šetřit bude a bude se i snažit získávat prostředky. Což by bylo v pořádku, kdyby se šetřilo na pro město
„Moc korumpuje a moc absolutní  korumpuje absolutně“,  řekl kdysi v 19. století jeden anglický historik a jak se jinak ve svém díle v lecčem