Politické zemětřesení v Liberci

Nový rok přinesl do Liberce spoustu politických překvapení. Dvě výrazné politické strany městské politiky, ODS a ČSSD, pouštějí do svého vedení a na čela kandidátek nové tváře na úkor těch starých a zprofanovaných. Zůstává ovšem otázkou, nakolik jde o změny skutečné či jen kosmetické a předvolební. Na politický spor je možná zaděláno i v nejsilnější liberecké straně – Změně pro Liberec.

ODS a další „pan Čistý“

Občanští demokraté, kteří suverénně vládli městu pod Ještědem téměř dvě desítky let, po dlouhé době obměnili své krajské vedení. Krajský předsednictví post opustil Přemysl Sobotka, který se proslavil svou loajalitou místnímu politicko-ekonomickému zásvětí a polistopadovým antikomunismem, který jakoby suploval absenci skutečných témat.

Na jeho místo dosedl frýdlantský starosta Dan Ramzer. V ODS (nejen na Severu) tak opět kulminuje  snaha o  dosazení „pan Čistého“. Problém je, že Dan Ramzer je členem ODS Libereckého kraje již drahně let a nikdy od něj nezazněla věcnější kritika modré správy věcí veřejných klientelistických vazeb s místní, zejména stavební, podnikatelskou loby, které občanské demokraty přivedly až na samé dno volebních preferencí. 

O vyprázdněnosti a personální zoufalosti liberecké ODS (ale i toho, že deklarovaná obroda může být jen předvolebním trikem) svědčí i to, že kandidátem liberecké ODS na předsedu strany je bývalý ředitel sekretariátu Přemysla Sobotky, europoslanec za Liberecký kraj z Prahy, který na sebe upozornil, že jezdí na kole, Edvard Kožušník.

ČSSD stále pevně svírá v hrsti Dušek

Robert Dušek, který pevně drží otěže liberecké sociální demokracie, nebude v začínajícím supervolebním roce kandidovat na lukrativní místo europoslance. Dušek, který proslul zákulisním vyjednáváním, kontroverzní personální politikou i tím, že libereckou organizaci ovládá i skrze své příbuzné, se ale bát nemusí.

Na rozdíl od některých jiných regionů, v Liberci proti němu a jeho způsobům neexistuje v ČSSD žádná skutečná opozice, ač má tato nejstarší česká strana za sebou sérii volebních porážek. V případě neúspěchu může nastat již jednou a nedávno osvědčený scénář, kdy Robert Dušek a jeho věrní odstoupí, aby se za pár týdnů znovu nechali do svých funkcí zvolit.

Možná i proto zvažuje ČSSD kopírovat další politické strany a do voleb  podpořit ostravského kandidáta Vojtěcha Mynáře, který toho má s Libercem společného asi jako Edvard Kožušník z ODS nebo Martin Komárek z ANO.

Změny ve Změně?

Na vnitrostranické pnutí to vypadá i uvnitř dosud jednotného (nebo alespoň jednotně se tvářícího) hnutí Změna pro Liberec, které v roce 2010 překvapivě vyhrálo volby, aby bylo poté na základě zákulisních dohod ČSSD, Liberce občanům, části USZ a VV s ODS odvoláno z vedení radnice.

Dnes překvapivě na svém facebookovém profilu oznámil možnost kandidatury na primátora Jaromír Baxa, který na radnici působil až do svého odvolání jako ekonomický náměstek. Důvodem snad může být rozmrzelost nad neúspěchem v parlamentních volbách, které pro Změnu dopadly fiaskem i některými dalšími kroky změnařského vedení pod Janem Korytářem.

To, že Baxa oznámil svůj případný (nikoliv potvrzený) záměr kandidovat na primátora veřejně, ještě předtím, než tak učinila Změna jako celek, může vypovídat o dvojím. Buď je to projev deklarované otevřenosti mladého hnutí, které vzniklo v roce 2009 jako spolupráce nejrůznějších občanských sdružení a iniciativ a pro mnoho Liberečanů představovalo skutečnou naději na změnu nebo jde skutečně o závažný projev vnitřních sporů.

Pokud by převládly spory a výsledkem by nakonec byly například dvě kandidátky, zcela jistě by se jednalo o tragikomický pohřeb jedné liberecké naděje, která se stala vzorem i pro ostatní města.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Jak vypadala zasedání krajského zastupitelstva v roce 2023? Na konci roku jsme se rozhodli udělat malou rešerši a vybrat okruh nejzajímavějších i neproblémovějších a
Nejdříve je třeba zdůraznit, že Základní síť sociálních služeb v Libereckém kraji je třeba upravit a zrekonstruovat. Za celou dobu existence krajů nebyla základní
Výše uvedený komentář spojuje několik věcí najednou.
Zítra zasednou volení zástupci Libereckého kraje, aby se probrali zhruba šedesáti body, které mají přichystány ke schválení. Jako každý měsíc, přináší náš web