Vybrané body, které se budou projednávat na zastupitelstvu 30.1. 2014

Lednové zastupitelstvo je tu. Na pořad dne jde několik kontroverzních bodů, u kterých se dá očekávat zjitřená diskuse. Vedení města už (navzdory minulosti) nechce z letiště letiště, nemá peníze na zpětný odkup nemovitostí od pofidérní firmy, bude se muset vypořádat s nelichotivou zprávou k předražené ruprechtické školce a opozice mu jistě neodpustí kosmetické změny v boji s hazardem. Ale na druhou stranu to vypadá, že si zastupitelé uvědomili, jaký obrovský sociální průšvih je existence soukromých a dotovaných ubytoven a možná se bude v Radničním sklípku zase točit pivo.

 

Bod č. 12 – snížení cen nabízených nemovitostí

Město Liberec dlouhodobě nemůže prodat některé svoje nemovitosti, a tak musí snižovat jejich cenu. Vedle pozemků v Rudolfově a v Machníně se jedná zejména o historickou vilu v ruprechtické Věkově ulici, kde se nacházela mateřská školka. Protože objekt pro své účely nevyhovoval, byla pro děti z Ruprechtic i okolí postavena školka nová, kontejnerová. Její realizace, průběh výběrového řízení i výsledná cena, ale vzbudily u opozice i části veřejnosti značné otazníky i pohoršení. Cena vily, kde školka původně sídlila, se snížila z původních 9,3 milionů na necelých 5,7 milionu korun. Více zde a níže.

Bod č. 13 – osud Radničního sklípku

V kdysi slavném Radničním sklípku by mohla začít opět fungovat restaurace. Město se chce domluvit se společností Terra Felix, která se ve Frýdlantě snaží obnovit místní pivovar a již vaří (prozatím jinde) pivo Albrecht. Překážkou v dohodě mezi radnicí a společností jsou některá usnesení z minulosti, která mají nyní zastupitelé zrušit. Více zde.

Bod č. 14. Zpětný odkup budovy „Vysoké školy Karla Engliše“ na Františkově

Městu se vrací jako bumerang problém, na který jsme na našem webu ukazovali již před lety. Má nyní využít předkupního práva a odkoupit zpátky někdejší budovu „Vysoké školy Karla Engliše“ na libereckém Františkově. Vysoká škola a zaniká, ale město nemá na zpětný odkup peníze. A tak bůhví čeho se ještě františkovští mohou ve svém sousedství dočkat.

V roce 2011 vedení radnice prosadila prodej objektu, a to přes všechna varování.  Tehdy byla kritizována jak nízká cena objektu, tak způsob prodeje, kdy město odmítlo takto významný objekt inzerovat a vyloženě šlo na ruku zájemci. Tím byla Vysoká škola Karla Engliše, která je skrze správní orgány napojená na ODS (ODS je se současným vedením města v tiché, opozičně smluvní koalici) a majitelé (známí z aféry z plzeňských práv) této školy byli stíháni i obžalováni z korupčního jednání, „tunelování“ i napojení na organizovaný zločin. Více zde.

Bod č. 23 – dotace na stravné pro soukromé školy

Evergreen liberecké politiky. Město bude přispívat zhruba statisícové částky soukromým školám – křesťanské škole J.A. Komenského a ZŠ Doctrina, kterou provozuje anonymní firma Iberus, za kterou jedná pro korupci odsouzený Jiří Zeronik (exzastupitel za ODS). Za firmou Iberus pravděpodobně stojí dnes rovněž stíhaný, bývalý náměstek Jiřího Kittnera, Pavel Krenk (ODS).

Krenk i Zeronik nyní stojí před soudem ve velkém procesu ohledně tunelování majetku přes městskou akciovku. Firma, která pro Doctrinu bude vařit školní obědy, patří bratrovi Pavla Krenka a i ona je zmiňována v tomto procesu. Do školy chodí i děti některých libereckých politiků. Město přitom má problémy s financováním vlastních škol. Více zde.

Bod č. 27 – letiště už nemá být letiště

Zajímavý posun v postoji vedení města. Zatímco v minulosti se jeho představitelé zaklínali, že chtějí prodat letiště jako letiště (a že to ošetří Zásady územního rozvoje Libereckého kraje), dnes se město naopak na Kraj obrací s požadavkem, aby letiště v budoucnu letištěm nemuselo být. Co ho k tomu vede (i to, co ho k tomu vede skutečně), ukáže budoucnost…Více zde.

Bod č. 29 – Zpráva kontrolního výboru ohledně realizace kontejnerové školky Čtyřlístek

Nákladná stavba, kterou pro město realizovala firma bratra jednoho z náměstků (aniž by před tím měla s podobnými projekty zkušenosti a jejíž nákladnou reklamu mohou vidět Liberečané na paláci Syner) se dočkala velice kritické zprávy od kontrolního výboru. Ten konstatuje, že během zakázky byl několikrát porušen zákon o veřejných zakázkách, nebyla dodržena dohodnutá cena a město podivně vycházelo firmě vstříc ohledně zástavy nemovitostí pro zajištění úvěru, pročež byla výsledná firma zásadně zvýhodněna. Více zde.

Body č. 35 a 36 – otázka regulace hazardu

I na našich stránkách se dlouhodobě projevuje střet mezi koncepcemi boje s hazardem, kterou razí radnice, tj. politika pomalého omezování a ústupků hazardní lobby a radikálnějšího přístupu opozice, která chce hazard z města vyhnat úplně nebo jej alespoň výrazně spoutat. Rada města připravila další dílčí omezení, ale dá se očekávat, že si s opozičními zastupiteli ze Změny pro Liberec jistě notovat nebude. Více zde.

Bod č. 37 – tíživá situace kolem ubytoven

Již drahnou dobu na našem webu upozorňujeme na závažnou situaci kolem libereckých ubytoven, kde na bídě spoluobčanů postižených existenční krizí a na příspěvcích od státu parazitují rádoby slušní podnikatelé. Trvalo to dlouho, ale všimli si toho již i liberečtí politici, a tak zbývá doufat, že půjde o jeden z prvních kroků k řešení situace, která je zkázonosná pro všechny, s výjimkou těch kteří z bídy a neštěstí slušně vydělávají a dál je vytváří. Více zde.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Zasedání slovutného zastupitelstva města Liberce nebylo nijak dlouhé, skončilo kolem půl sedmé večer, ale to neznamená, že ani tentokrát nedošlo ke střetům mezi opozicí
Květnové zastupitelstvo bude, zdá se, o evergreenech liberecké politiky posledních několika měsíců. Kdysi tolik vychyvalovaný „krizový management“ městské akciovky Sportovní areál Ještěd bude opět
Na minutu přesně čtyři hodiny trvalo včerejší zasedání věhlasného sboru zastupitelů města Liberce. Spor se sváděl zejména o refinancování městského dluhu, přípravu materiálů, ale
Jaké budou nejzajímavější body, které bude pojednávat dubnové zasedání libereckého zastupitelstva? Určitě mezi nimi bude návrh na vyrovnání mezi městem a společností Eltodo-Citelum, která