Rektor a majitel Investing CZ u soudu osvobozeni – nedostatek důkazů

Jako nevinní odcházejí od libereckého soudu bývalý rektor Technické univerzity v Liberci Vojtěch Konopa a spolumajitel firmy  Investing CZ a politik Josef Nadrchal.

Soud je zprostil obžaloby z pletich při veřejné soutěži, které se měli dopustit během příprav na liberecké Mistrovství světa v klasickém lyžování 2009. Státní zástupce pro oba navrhoval podmíněné tresty.

Oba muži byli v březnu 2011 obžalováni z pletich v souvislosti se zakázkou na úpravu ubytovacích kapacit v Liberci, které bylo nutné navýšit kvůli šampionátu. Oběma obviněným hrozil trest dva až osm let vězení. Státní zástupce požadoval trest podmíněný.

Nadrchalova firma Investing CZ, která je častým příjemcem veřejných zakázek, zajišťovala výběrová řízení na rekonstrukci vysokoškolských kolejí. Škoda, kterou mají podle policie a státních žalobců na svědomí, činí zhruba tři miliony korun. Celková výše zakázky na úpravu kolejí byla 24,2 milionu korun. Policisté obvinili oba muže už na podzim 2010.

Josef Nadrchal u soudu trval na tom, že takto postupovali z důvodů časové nouze, protože vznikla chyba v projektu a bylo ohroženo samotné konání MS v lyžování 2009.

Nadrchalova Investing CZ měla vždy čilé obchodní vztahy s městem a na druhé straně například se známou libereckou firmou Syner. Firma Syner proslula svým napojením na zdejší ODS a nejrůznějšími aférami ohledně získávání veřejných zakázek. Investing CZ dozoroval firmě Syner například stavbu liberecké Tipsport arény nebo sportovní areál v České Lípě. Poté, co byl Investing CZ jmenován mandatářem zmíněných staveb a Syner získal zakázku na přestavbu kolejí v Harcově, byla firma Investing začleněna na plánované výstavbě Třídy 1.máje, kterou bude provádět právě Syner.

Nadrchal se ovšem sám i politicky angažoval. Byl zastupitelem za Demokratickou regionální stranu (ozančovanou jako účelově vytvořené „béčko“ liberecké ODS) a sama tato strana má své sídlo na adrese jeho Investing CZ. Blízko k Demokratické regionální straně má další liberecká známá tvář – Jiří Zeronik, jednatel anonymní firmy Iberus, který se proslavil anonymním letákem před komunálními volbami. Jak zmíněno, práci Investing CZ i předražené zakázky od firmy Syner kritizovali kontroloři Nejvyššího kontrolního úřadu. Josef Nadrchal tyto kontrolory označoval jako „teplouše“.

Mistrovství světa v klasickém lyžování se v Liberci konalo od 18. února do 1. března 2009. Z veřejných zdrojů šlo na jeho uspořádání přes dvě miliardy korun – ze státního rozpočtu skoro 1,5 miliardy korun, z rozpočtu Liberce asi 400 milionů a Liberecký kraj přidal přibližně 165 milionů. Náklady na organizaci mistrovství světa činily přes 623 milionů. Organizační tým vedený Kateřinou Neumannovou po sobě zanechal dluhy za bezmála 112 milionů korun bez penále.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Možná nejambicióznější projekt Libereckého kraje za posledních deset není v dobré kondici. Kolem plánů na vybudování obří fotovoltaické elektrárny v Ralsku krouží lobbisté i
Politické vedení města Liberce je v krizi kvůli rozsáhlé policejní akci, která vypovídá o nebývalé korupci na zdejším magistrátu. Primátor dnes představil kroky, kterými
Mohutná korupční aféra, která ukazuje nebývalé klientelistické prostředí na liberecké radnici, má přesah i na Liberecký kraj. Jak zjistil jako první Náš Liberec, policie
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.