Liberec uspěl u soudu ohledně pokut za zakázky k MS v lyžování 2009

Krajský soud v Brně zrušil pokutu ve výši jednoho milionu korun od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pro město Liberec. Pokuta se týkala zakázek na přípravu lyžařského areálu ve Vesci pro Mistrovství světa v klasickém lyžování, které zde proběhlo v roce 2009. Soud tak zrušil další z pokut, které ÚOHS městu uložil za jeho postup při přípravě lyžařského mistrovství.

 

Celý problém vznikl za vlád ODS, kdy se město spoluorganizovalo přípravu na mistrovský šampionát. Tehdejší vedení radnice tvrdilo, že dotace pro stavby přicházejí od státu postupně.

Proto se město dopouštělo tzv. „salámové metody“, tedy dělení zakázky na menší části, větší totiž podléhá důkladnějšímu výběrovému řízení a kontrole. Ale právě toto potrestal ÚOHS Liberec pokutou 6,5 milionů. Později tato pokuta byla vyměřena na 5 milionů. I tuto v největší část pokuty, která se týkala hlavní části zakázek, soud v Brně v minulosti zrušil.

Současné městské vedení se proti rozhodnutí Antimonopolního úřadu snažilo odvolat, částečně přistoupilo na omluvu tohoto sporného postupu tak, jak jej prezentuje ODS, ač například současný náměstek pro ekonomiku Jiří Šolc (Liberec občanům) patřil ještě coby opoziční zastupitel k nejhlasitějším kritikům lyžařského mistrovství.

ÚOHS svůj názor opřel zejména o tvrzení, že všechny zakázky souvisely s jednou sportovní akcí. Soudu to nestačilo, rozhodnutí bylo údajně nepřezkoumatelné. Soud případ vrátil znovu antimonopolnímu úřadu k došetření.

Antimonopolní úřad zkoumal v Liberci zakázky za zhruba jednu miliardu korun. Ve skokanském areálu získaly práci za téměř sedm set milionů firmy Strabag, Syner, Oaza-net, Eurovia CS, Regionální stavební a Elproinvest. Například firma Syner je dlouhodobě spojena s libereckou ODS. Bývalý dlouholetý primátor za ODS Jiří Kittner je někdejším obchodním ředitelem Syneru i osobním přítelem jeho majitelů. Z prostředí firmy Syner přišlo do libereckého zastupitelstva nemálo jeho někdejších i současných zaměstnanců. Převážně reprezentovali či reprezentují barvy ODS.

Firma Oaza-net také spolupatří členu liberecké ODS a někdejšímu městskému zastupiteli za tuto stranu, Hynku Tampierovi. Ten má například blízko k dnes již někdejšímu problematickému šéfovi Pozemkového fondu ČR a bývalému kandidátovi na hejtmana Radimu Zikovi. Nakupoval s ním i nemovitosti. Dalším vlastníkem ve firmě Oaza-net byl i Pavel Krenk, který dělal Jiřímu Kittnerovi náměstka a je dnes spolu s ním a dalším dřívějším zastupitelem za ODS Jiřím Zeronikem obžalován z tunelování městského majetku v městské akciové společnosti Sportovní areál Ještěd.

Mistrovství světa v klasickém lyžování se v Liberci konalo od 18. února do 1. března 2009. Z veřejných zdrojů šlo na jeho uspořádání přes dvě miliardy korun – ze státního rozpočtu skoro 1,5 miliardy korun, z rozpočtu Liberce asi 400 milionů a Liberecký kraj přidal přibližně 165 milionů. Původně ovšem nemělo stát státní kasu nic.

Náklady na organizaci mistrovství světa činily přes 623 milionů. Organizační tým vedený Kateřinou Neumannovou po sobě zanechal dluhy za bezmála 113 milionů korun bez penále.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,