Proč nemá Zdeněk Soudný, PR pracovník ODS a Syneru, Změnu rád a nestydí se lživě psát

Když se neznalý čtenář náhodou podívá na server Týden v Libereckém kraji, může se dočíst „zajímavé“ věci. A pokud nezná historii vztahů mezi ODS a Změnou, Kittnerem a Janem Korytářem, Synerem a Zdeňkem Soudným, pokud nezná vlastnické poměry tohoto serveru (a dříve také soukromé televize Genus), který 100% vlastní právě stavební firma Syner, nabyde dojmu, že za vše špatné na světě může Změna.

Bude mít pocit, že největšími korupčníky, zloději a lháři jsou její členové, především pak Jan Korytář a já. Pan Soudný má totiž od svého zaměstnavatele a chlebodárce-stavební společnosti Syner jasné zadání: vést proti Změně cíleně diskreditační kampaň a poškozovat ji  jakýmkoliv dostupným způsobem. A proč? Dovolím si krátký pohled do historie.

Jak to začalo

Když jsem byla první volební období v Libereckém zastupitelstvu, byla jsem součástí koalice ODS, ČSSD + USZ (Unie pro sport a zdraví). Zpětně viděno – trochu se za to stydím, ale budiž omluvou, že jsem do politiky vstupovala poměrně mladá, krátce po skončení aktivní sportovní kariéry a logickým krokem byla účast na kandidátce Unie pro sport a zdraví. Postupně jsem začala zjišťovat, jak to v této koalici funguje, a začala jsem poukazovat na manipulace se zakázkami, plýtvání penězi a občas, čím dál častěji, hlasovat jinak, než většina koalice.

Bylo to poslední Kittnerovo období na postu primátora, a když v posledním roce arogance moci v jeho podání nabrala takové míry, že i ostatní členové jeho strany (a také spřátelených firem) dostali strach, že takto těžko budou dál sbírat body a volby ani v tradiční Mekce ODS nevyhrají, najal si PR poradce.

Byl jím právě Zdeněk Soudný, bývalý mluvčí MS 2009 v klasickém lyžování. Soudný pro libereckou ODS vydával časopis Pravý zastupitel, byl redaktorem televize Genus a serveru TvLK. Nutno uznat, že i když se Soudný (za peníze  ODS a Syneru) snažil klesající preference ODS zastavit, narůstající dluh města, problémy s MS 2009 a mnoho dalších přešlapů tehdejšího vedení (které navíc ochotně z opozičních lavic zveřejňoval a kritizoval hlavně Jan Korytář) způsobilo, že ODS ve volbách propadla. A Změna vyhrála…

Já jsem do voleb vedla USZ a se Změnou jsme uzavřeli koalici, zatím co ODS skončila v opozici. A touto koalicí skončily Syneru v městě Liberci zlaté časy.  Proto má její PR pracovník potřebu, nebo spíš úkol dehonestovat, jakýmkoliv způsobem, ty, kteří mu liberecké hřiště zabrali. Soudný částečně stále pracuje pro ODS a Jiřího Kittnera, ale hlavně stále pracuje pro Týden v LK, který využívá k vedení špinavé kampaně proti těm, kteří libereckou chobotnici odkrývali. A tak šíří lži, nebo spíš nebezpečnější polopravdy, kde těžko poznáte, kde realita přechází v lež.

Pár vymyšlených příběhů,  aneb pár příkladů lží a polopravd, které Soudný úmyslně šíří do světa

Jak to bylo u soudu s J. Kittnerem, J. Krenkem a J. Zeronikem aneb důkaz novinářské objektivity:

V úterý jsem byla u soudu, kde jsem svědčila v kauze neuvěřitelných (a nutno uznat, že důmyslných) směn majetků, které právě členové liberecké ODS realizovali přes Sportovní areál Ještěd. V článku ale překvapivě nenajdete ani slovo o obviněných a podezřelých směnách (není se co divit, přeci nebude psát proti těm, kteří ho platili a platí). Celý text se věnuje jen mně jako svědkyni a tvrdí, že jsem si u soudu vymýšlela pracovní omluvy, proč jsem přišla pozdě, a přitom jsem měla dovolenou kvůli spolukomentování olympiády.

A realita? Původně jsem skutečně měla mít dovolenou, z důvodu komentování OH v Praze. Ale z důvodu velkého množství práce, která se mi nahromadila, jsem nakonec do Prahy nejela a dovolenou zrušila. Škoda, že si pan Soudný alespoň jednou neověří fakta u toho, o kom píše… (pro mě osobně zůstává nezodpovězená otázka – je normální, že mě Z. Soudný sleduje na každém kroku? Docela by mě zajímalo, jak se dozvěděl, že jsem měla mít dovolenou? Není to nic tajného, ale – nechává si zasílat rozpisy dovolených od všech radních na kraji? Tuším, že asi ne…)

Další lži ohledně auta:

Už evergreenem se stává „kauza“ auta. Nikdy neopomene do svých článků vložit lživou, jedovatou větu o „údajném“ pojistném podvodu při havárii auta, která nebyla nahlášena. Samozřejmě -není to pravda. Nehodu jsem skutečně měla, mrzí mě to, ale už to těžko vrátím… Bylo to při návratu z pracovního jednání, vše je v pořádku zaznamenané u pojišťovny a na policii a od Soudného jsou to jen jedovaté sliny. Ale to slovíčko „údajný“ je pro pojistný podvod  důležité. Toto slovo totiž pojišťuje, aby mohl podobné lži dále šířit, ovšem bez hrozby soudního stíhání. On neříká „stalo se“. Říká pouze, že „má informaci, že se to prý stalo“. Čtenář rozdíl sotva pozná, ale z hlediska zodpovědnosti za napsanou lež je to naprosto zásadní.

Pro ty, kteří dočetli až sem, také krátké vysvětlení rozhovoru, který vyšel 13. 2. na téma Změna a komunální volby v Liberci. Někdy džbán trpělivosti přeteče. Když od tohoto člověka, pracujícího naprosto cíleně pro společnost Syner a ODS na diskreditaci všeho, co od Změny pochází, dorazily otázky, které byly všem seriózním médiím vysvětleny během skoro hodinové tiskové konference, nastal bod zlomu, kdy naší tiskovou mluvčí, Zuzanu Tachovskou, a Jana Korytáře přestalo bavit seriózně odpovídat.

Důvod? Z dlouhodobé, stokrát opakované zkušenosti každou odpověď a informaci překroutí a vytrhne z kontextu s jediným úmyslem: poškodit všemožným způsobem Změnu a její představitele. Tak na jeho otázky odpověděli poněkud v „lehkém stylu“. Věřím, že se znalostí historie to čtenáři pochopí a pobaví se stejně jako já. I když cítím, že to je pohyb na relativně ostré hraně.

 Věřte, není to neúcta k veřejnosti a novinářům, jejichž práce si vážíme. Těm jsme totiž včera v rámci tiskové konference skoro hodinu odpovídali přímo a korektně na všechny položené otázky. Protože víme, že oni se ptají, aby se dozvěděli odpověď. Ne proto, že by chtěli střípky našich odpovědí do svého příběhu, předem postaveného.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Tak tu máme další krajský pokus o rozdělení financí pro sportovní kluby, tentokrát „úspěšný“, protože prošel zastupitelstvem Libereckého kraje. A to přesto, že přidělování
Výrok dne: „Tak k čemu byla ta měsíční masáž o tom, jak potřebujete pro ty tři velké kluby tři až pět milionů na jejich
Žádat či nežádat odstoupení generálního ředitele krajské nemocnice, přímo odstoupení navrhovat nebo mu naopak vyjádřit důvěru? To je téma, které v současné době řeší hodně
Po nedávném návratu vlků na Českolipsko se nyní do Libereckého kraje vrátili také medvědi. Nejedná se ale o medvědy čtyřnohé, které bychom mohli potkat