Vedení města místo regulace hazardu navrhuje jen kosmetické úpravy

Tisková zpráva ZpL: Na čtvrteční zastupitelstvo předkládá vedení města návrh, který nazývá postupem na regulaci hazardu v Liberci. Nejedná se však o žádnou skutečnou regulaci hazardu, ale pouze o pár nařízení směřujících k odstranění některých forem reklamy a mírné zpřísnění podmínek pro provozování heren. Navíc vymahatelnost těchto opatření je sporná.

Podle navrhovaného materiálu tak provozovatelé  heren  do budoucna nebudou smět používat světelnou reklamu, z ulice do provozovny na automaty nesmí být vidět, budou odstraněny herní symboly a na jiných nemovitostech bude zákaz jakýchkoliv upoutávek na hernu v okolí.

 „Do únorového zastupitelstva měl být připraven návrh vyhlášky, která bude směřovat k uzavření provozoven hazardu v lokalitách do 100 m od škol a školských zařízení. Tuto variantu by náš klub uvítal a podpořil. Na webu města však tento materiál dosud není zveřejněn, zřejmě se o něj dosud vedení města dohaduje. Prostě neví, jak moc chce či nechce peníze z hazardu. Je až s podivem, že městští radní dosud nepochopili, že když lidé nenahází peníze do automatů, tak je mohou utratit někde jinde, nejspíš podstatně užitečněji,“ říká Vladislav Chvála.

,,Úpravy v provozovnách by měly proběhnout do konce letošního března, ale dle předloženého materiálu je kontrola provedených opatření náměstku Šolcovi uložena až na říjen. Takže půl roku se de facto nemusí dít nic, “ doplňuje Kateřina Absolonová.

Zastupitelé za Změnu pro Liberec v minulosti připravili vyhlášku, která by vytlačila hazard z historického centra města, z bezprostřední blízkosti škol, školských zařízení, budov státních orgánů a církví, zdravotnických zařízení a zařízení sociální péče. Jejich množství by tak bylo razantně sníženo o téměř 75%. Tento návrh však vládnoucí koalice spolu s ODS neschválila.

Čtyři pětiny veřejnosti přitom vnímají hazard jako závažný celospolečenský problém, v této souvislosti se rovněž jednoznačná většina domácí populace (přes 87 procent) domnívá, že by jednotlivá města  měla zcela zrušit herny v centrech měst a v okolí škol. Vyplývá to z říjnového průzkumu společnosti Sanep, jehož závěry rovněž ukázaly, že více než dvě třetiny veřejnosti jsou pro úplné zrušení hazardu.

,,V situaci, kdy proces skutečného omezování heren v jiných městech již začal, může se Liberec brzy stát jedním z posledních směšných obhájců heren,“doplnila Kateřina Absolonová.

                                                                       Kateřina Absolonová, Vladimír Chvála, zastupitelé za Změnu pro Liberec

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
V souvislosti s vyšetřováním další korupční kauzy v Libereckém kraji, která se opět dotýká i hejtmana z hnutí Starostové pro Liberecký kraj Martina Půty,
O vítězi tendru na opravu libereckého bazénu je rozhodnuto. Nejnižší nabídku podala firma Metrostav DIZ. K tlaku na nižší cenu přispěla i důsledná práce opozice,
Zpřístupněné jeskyně České republiky letos zahájí jarní sezónu dříve. Pět jeskyní Moravského krasu (Balcarka, Kateřinská, Punkevní, Sloupsko-šošůvské a Výpustek), Jeskyně Na Turoldu u Mikulova
Příběh rodiny na útěku ze Severní Koreje, Vasila, který zachraňuje lidi z fronty nebo Elly bránící svůj domov před těžařskou firmou. Festival Jeden svět nabídne