Vybrané body, které se budou projednávat na zastupitelstvu 27.3. 2014

Hlavní téma letošního březnového zasedání zastupitelstva města Liberce je jasné – záměr prodeje technických služeb. Náměstek Šolc se svým návrhem ale pravděpodobně pohoří, protože se blíží volby a i jindy mlčenliví koaliční partneři v sobě objevili starostlivé správce veřejného majetku. Opozice (Změna, KSČM) navíc tento chystaný krok kritizují dlouhodobě. Vedle prodeje TSML se bude řešit, co se školkou ve Věkově ulici a dopady extrémně teplé zimy, která právě končí.

Bod č. 4 – čestné občanství města pro docenta Rudolfa Anděla

Město Liberec vzdává poctu významnému českému historikovi a pedagogovi, rodáku z Jizerských hor, docentu Rudolfu Andělovi, který se letos na jaře dožívá devadesáti let. Zastupitelé mu za jeho celoživotní přínos pro město i jeho vědecké a pedagogické dílo hodlají udělit čestné občanství města Liberce.

Rudolf Anděl působil jako středoškolský a posléze vysokoškolský pedagog, do dnešních dní vyučuje na zdejší Technické univerzitě Liberec. Jako historik se profesně zabýval historií našeho regionu, kastelologií nebo dějinami husitského hnutí. Více zde.

Bod č. 9 – opakované odmítnutí odkupu budovy zaniklé Vysoké školy Karla Engliše.

Již před dvěma měsíci zastupitelé města odmítli zpětný odkup školní budovy na Františkově, kde byla po nějaký čas provozována soukromá Vysoká škola Karla Engliše. Původně chtěli její zástupci za nemovitosti 11 milionů korun, nyní přicházejí s nabídkou sedmi milionů. Vedení města navrhuje i tuto nabídku odmítnout. Otázka je, co v objektu nakonec vznikne.

V roce 2011 vedení radnice prosadila prodej objektu, a to přes všechna varování.  Tehdy byla kritizována jak nízká cena objektu, tak způsob prodeje, kdy město odmítlo takto významný objekt inzerovat a vyloženě šlo na ruku zájemci. Tím byla Vysoká škola Karla Engliše, která je skrze správní orgány napojená na ODS (ODS je se současným vedením města v tiché, opozičně smluvní koalici) a majitelé (známí z aféry z plzeňských práv) této školy byli stíháni i obžalováni z korupčního jednání, „tunelování“ i napojení na organizovaný zločin. Více zde.

Bod č. 10 – snížení ceny za školku ve Věkově ulici

Městu se dlouhodobě nedaří historickou vilu v ruprechtické Věkově ulici, kde se nacházela mateřská školka. Protože objekt pro své účely nevyhovoval, byla pro děti z Ruprechtic i okolí postavena školka nová, kontejnerová. Její realizace, průběh výběrového řízení i výsledná cena, ale vzbudily u opozice i části veřejnosti značné otazníky i pohoršení. Cena vily, kde školka původně sídlila, se snížila z původních 9,3 milionů na necelých 6 milionu korun. Více zde.

Bod č. 16 – 7 milionů pro Sportovní areál Ještěd

Město chce na základě žádosti ředitele městské akciovky Sportovní areál Ještěd vyčlenit mimořádných 7 milionů korun na dofinancování organizace, která se nachází ve špatné finanční situaci způsobené nezvykle mírnou zimou. Více zde.

Bod č. 17 – záměr prodeje Technických služeb města Liberce

Náměstek pro ekonomiku Jiří Šolc minulý týden oznámil záměr prodeje klíčové městské společnosti Technické služby města Liberce. Během týdne ovšem s tímto svým plánem tvrdě narazil jak u opoziční Změny pro Liberec (proti je tradičně i KSČM), která tento záměr kritizuje dlouhodobě a vyvolala (i) kvůli němu loni první městské referendum, tak i koaličních sociálních demokratů. Vedle nich se proti Šolcově návrhu postavili i vlastní zastupitelé z Liberce občanům/Starostové pro Liberecký kraj. Je znát, že se blíží volby a kontroverzní (a hlavně u veřejnosti nepopulární) krok si žádná strana nechce vzít na triko. Více zde.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Zasedání slovutného zastupitelstva města Liberce nebylo nijak dlouhé, skončilo kolem půl sedmé večer, ale to neznamená, že ani tentokrát nedošlo ke střetům mezi opozicí
Květnové zastupitelstvo bude, zdá se, o evergreenech liberecké politiky posledních několika měsíců. Kdysi tolik vychyvalovaný „krizový management“ městské akciovky Sportovní areál Ještěd bude opět
Na minutu přesně čtyři hodiny trvalo včerejší zasedání věhlasného sboru zastupitelů města Liberce. Spor se sváděl zejména o refinancování městského dluhu, přípravu materiálů, ale
Jaké budou nejzajímavější body, které bude pojednávat dubnové zasedání libereckého zastupitelstva? Určitě mezi nimi bude návrh na vyrovnání mezi městem a společností Eltodo-Citelum, která