Nová jména obviněných a impuls k jejich zadržení v kauze zneužívání evropských dotací v Liberci

Měsíc před zásahem protikorupční policie v Liberci uvolnila Regionální rada ROP Severovýchod (RR ROP SV) k proplacení částku až dvacet milionů a popřela tím tak své rok staré usnesení. To zástupci RR ROP SV na včerejší tiskové konferenci bagatelizovali. Podle našich informací by ale mohlo právě toto rozhodnutí být impulsem pro zásah protikorupční policie. Současně známe i další jména některých obviněných, která se ještě v médiích neobjevila.

10. 4. 2013 zveřejnili zástupci Regionální rady ROP Severovýchod (RR ROP SV) Zdeněk  Vašák a Martin Půta tiskové prohlášení, že v případě kontroverzního projektu Centrum podpory geotermálního využití energie nebyly vyplaceny peníze díky obezřetnosti Regionální Rady Severovýchod.  Jak jsme uvedli již včera, skutečnost je poněkud odlišná.

V původním usnesení z března  2013 se jasně uvádí, že (citace) „projekt Centrum podpory geotermálního využití energie je rizikový, celá dotace bude uvolněna až po jeho skončení a žadatel se zavázal doložit, že má na realizaci celého projektu dostatek financí z hlediska cash flow“ a zavázal se splnit další zpřísňující podmínky.

Toto vše bylo novým rozhodnutím rady pozměněno a ROP Severovýchod byl připraven společnosti Geotermální energie pro občany (GEPO) vyplatit až dvacet milionů korun, což představuje téměř polovinu požadované dotace (55 milionů Kč).

Podle našich informací by mělo být právě toto nové usnesení Rady regionu Severovýchod z března tohoto roku, tedy de fakto uvolnění prostředků na rizikový a policií sledovaný projekt, impulsem pro zásah protikorupční policie v Úřadu ROP Severovýchod, kvůli němuž je dnes obviněných osm lidí z pěti závažných trestných činů. Přitom je jasné, že policie na případu pracovala dlouhé měsíce předtím.

Policie pak minulý týden obvinila osm lidí. Je mezi nimi i představitel firmy Metrostav Jan Petráň. Ten je ve skupině šesti zadržených, kteří jsou nyní drženi ve vazbě. Ve vazbě je i liberecký politik, bývalý zastupitel za ODS Jiří Zeronik, bývalý jednatel společnosti Geotermální energie pro občany. Ve vazbě je i předseda současné správní rady GEPO Petr Jirkův. Obviněna, ale stíhána na svobodě je i nová ředitelka GEPO Tereza Kopalová.

Mezi zadrženými je i nejvyšší státní úředník dozorující čerpání evropských dotací v Liberci – vedoucí Územního odboru realizace programu – Liberec ROP Severovýchod Bořek Machatý (toho času ve vazbě) nebo koordinátorka činností na Úseku administrace ROP Severovýchod v Liberci Petra Vokurková (stíhána na svobodě).

Obvinění jsou podezřelí z trestných činů zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku, poškozování finančních zájmů Evropské unie, podplacení a návodu k trestnému činu zneužití pravomoci úřední osoby. Hrozí jim jednotlivé tresty v sazbách od pěti do dvanácti let.

Na podezřelé okolnosti kolem projektu „Centrum podpory geotermálního využití energie“ dotovaného desítkami milionů z fondů Evrospké unie upozorňuje náš server již od počátku, tedy od roku 2009.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody