Jeden z fenoménů libereckého spojení politiky a byznysu, Investorsko inženýrská, zřejmě končí

Byla vždy spojena s politiky zejména z liberecké ODS, která téměř po dvě desetiletí dominovala zdejší politické scéně. Dlouhou dobu byla přímou dceřinou společností stavební firmy Syner. Ještě nedávno vydělávala stovky milionů korun na velice kontroverzních projektech, které byly placené z veřejných peněz a které protlačovala tehdejší politická reprezentace. Dnes je v insolvenci a jsou proti ní zahajována exekuční řízení. Známá liberecká firma Investorsko inženýrská, a.s.

Investorsko inženýrská, jeden ze symbolů posledních dvou dekád v Liberci, kdy propojení byznysu a politiky určovalo chod města, je v insolvenci. Firma, která inkasovala z veřejné kasy stovky milionů a další stovky milionů je pak například „hloupý Liberec“ nechal vydělávat na svých lacino prodaných pozemcích, dnes není schopna platit ani své závazky vůči zdravotní pojišťovně v řádu stovek tisíců. Firma má tak na krku už i nařízené provedení exekuce.

Akciemi ukryté vlastníky nyní nahradil jediný akcionář Petr Kupf, který stál u zrodu firmy a nyní bude pravděpodobně i sám u jejího konce. Podle zdrojů blízkých firmě (redakce jejich jméno zná, ale na přání je neuvádí) je situace opravdu špatná a společnost již rozprodává i mobilní majetek, jako automobily a podobně.

Firma Investorsko inženýrská vznikla na konci devadesátých let a do roku 2008 fungovala jako dceřiná firma společnosti Syner. V jejích orgánech se vystřídali většinou lidé napojení na libereckou ODS, namátkou například i její dva současní liberečtí zastupitelé Pavel Bernát či Tomáš Hampl. Druhý zmiňovaný později za primátorování Jiřího Kittnera působil na liberecké radnici jako koordinátor evropských dotací a za jeho angažmá vznikly projekty jako kontroverzní revitalizace městských lázní či přestavba bazénu.

Hned od začátku se pustila zejména do realizace průmyslových zón v Liberci, které jí přinesly výdělky stovky milionů korun. Po komerčním úspěchu zóny Jih se pozornost Investorsko inženýrské obrátila k dnešní průmyslově-obchodní (ač měla být původně průmyslovou a tedy víc lidí zaměstnávající) zóně Sever.

Zde jí město Liberec prodalo pozemky za 150 korun na metr čtvereční (2006), ty byly poté Synerem zasíťovány zhruba (dle vlastního vyjádření Investorsko inženýrské) za 300 korun na metr, ale prodávány byly až za 3000 korun na metr. Výdělek nejméně kolem 400 milionů korun zisku, o který se dobrovolně připravilo město Liberec, se kterým ale měl vždycky Syner a Investorsko inženýrská tak dobré vztahy…

Investorsko inženýrská měla za Jiřího Kittnera rovněž na radnici nasmlouvanou poradenskou činnost  za 1,8 milionu ročně, ze které bylo obtížné po změně vedení najít výstupy, ale jejíž finanční částka ji těsně umožňovala vyhnout se přísnějšímu výběrovému řízení.

Dobré vztahy ale měla Investorsko inženýrská i s Libereckým krajem, a to zejména v době, kdy zde vládla ODS či koalice občanských demokratů a sociální demokracie.  Za podivný projekt Regiotram, který měl tramvajemi spojit města v Euroregionu a který samozřejmě nebyl nikdy realizován, vyinkasovala (příprava dokumentace, poradenství) Investorsko inženýrská od Libereckého kraje neuvěřitelných 78 milionů korun.

Ještě neuvěřitelnější částku získala za podobnou projektovou dokumentaci Investorsko inženýrská za přípravu dokumentace pro Centrum vzdělanosti Libereckého kraje, obří střední školy za minimálně 1,3 miliardy korun, která měla vzniknout v areálu bývalých výstavišť na Masarykově ulici v Liberci. Projekt tehdy zaštiťovala někdejší náměstkyně pro školství Eva Bartoňová z ODS a před veřejností jej obhajoval i kontroverzní politik téže strany Radim Zika. I z tohoto projektu (s úlevou pedagogů, památkářů i studentů) sešlo, ale i tak Investorsko inženýrská dostala za de facto nepotřebnou dokumentaci z kapes daňových poplatníků od Libereckého kraje 125 milionů korun.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,